Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Viltīgais viltotais zaķis

Man joprojām ir prātā pirmā tikšanās ar zaķi un olām kopīgā ēdienā. To sauca par viltoto zaķi, un mans lielais bērnības pārsteigums bija, ka tam nav ausu. Par visu pārējo es nebrīnījos. Lai gan daudzās pavārgrāmatās tas ir arī siltais ēdiens, ko pasniedz ar kartupeļiem un mērci, man tas no bērnības ir tāds kotlešu kukulītis - aukstā uzkoda, ko sagriežot atklājas tur iemontētā ola - nu ļoti izteiksmīga katrā bezausu zaķa šķērsgriezuma šķēlē. Varbūt tāpēc es - izrādās, tāpat kā daudzi citi - arī tagad nereti šo ēdienu nosaucu par viltīgo zaķi.

Tādi viltīgi ēdieni ir daudzās pasaules virtuvēs, un tiem ir jauki un reizēm brīnumaini nosaukumi. Kā aprakstījis Viljams Graimss savā grāmatā Ēdot vārdus, arī amerikāņu nacionālā mantojuma kulinārijas sadaļā tos tolaik vēl koloniālajā jaunajā Amerikā ieviesa atbraucēji - eiropiešu pavāri. Viņiem Vecās pasaules receptes bija jāpielāgo produktiem, kas nebija pazīstami Vecajā pasaulē. Astoņpadsmitajā un deviņpadsmitajā gadsimtā amerikāņu viltotie ēdieni koncentrējās pārsvarā uz praktiskiem aizstājumiem. Savukārt ar XX gadsimta sākumu radās jauni komplicēti viltotie ēdieni, ieskaitot rūpnieciski ražotus. Tad nu iznāk, ka viltotajos ēdienos dažādos laikmetos viltojums izpaudās dažādi.

Viltoti ir ēdieni, kuros sākotnējā sastāvdaļa aizstāta ar citu. Iespējams, pazīstamākā ir viltotā bruņurupuču zupa, ko Lūiss Kerols iemūžinājis savā Alisē Brīnumzemē. Viltotā zoss (cūkas kāja), viltotā pīle (jēra kāja) un viltotās austeres (fritēti kukurūzas mīklas gabaliņi) amerikāņiem bija pazīstamas jau XIX gadsimtā, bet XX gadsimtā viltoto cāli gatavoja no cūkgaļas, zemesriekstiem, tunča vai liellopa gaļas.

Viltoti var būt arī ēdieni, kas garšo kā kaut kas cits. Tā par viltoto ābolpīrāgu tika nosaukti cepumu fabrikas rūpnieciski ražotie Rica krekeri - atgādinājums par ābolpīrāga imitāciju, ko gatavoja no sodas krekeriem, cukura un garšvielām. Viltotie ēdieni var izskatīties kā kaut kas cits. Tāpēc gatavo šķiņķus Lieldienu olu formā, cep dažādas maizes zvēru formās, veido viskautko no pastētes un putnus no siera. Viltoti ēdieni var būt arī veģetārā alternatīva zirņu desiņās, tofu burgerī vai dārzeņu cepetī. Viltotie ēdieni var būt ekonomiski izdevīgāki dārgu ēdienu aizstājēji - mums tik mīļās irbītes no liellopu gaļas. Un mīļajās irbītēs ir vēl viena viltoto ēdienu iezīme - tie var tapt pazīstami ar kādiem īpašiem nosaukumiem. Labi, irbītes kur irbītes, bet lieliskais amerikāņu baiļu vārdiņš, kas mierina ēdēju, - prēriju austeres vai Klinšu kalnu austeres - lai nosauktu buļļa pautus. Un tas ir sastopams Rīgas restorāna ēdienkartē! Tiesa, tikai angliski. Latvieši nav tik jūtelīgi. Vai tāpēc tas teiciens, ka vēders nav grāmata?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?