Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vīnu kaujas

Kad mājās rīkoju vīna vakariņas, gandrīz vienmēr uztaisu kādu salīdzināšanu. Ierastās vienas vīna glāzes vietā katram viesim iedodu divas. Atkorķēju divas dažādas pudeles un sapildu glāzēs dažādus vīnus salīdzināšanai. Salīdzināšana ir reāls detonators «ledus kausēšanai» jeb, vienkāršāk izsakoties, palīdz sākt sarunas pie galda.

Jo pēkšņi visiem ir ko teikt. Nu, šis vīns ir saldāks, bet tas skābāks. Šim neticami dūmi degunā, bet tam vairāk ogu aromātu. Šis tāds stiprs, bet tas tik maigs, ka varētu daudz izdzert. Bet tas pirmais labāk iet kopā ar ēdienu. Pat lielākie vīna skeptiķi un alus dzērāji atveras. Visiem ir ko teikt, jo ir ko salīdzināt. Esmu novērojis, ka šāda salīdzināšana palīdz vieglāk uztvert vīnu, to apgūt un iegūt kaut nelielu priekšstatu, cik daudzpusīgs šis dzēriens mēdz būt.

Salīdzināšanai, protams, savi trūkumi. It sevišķi, ja «žūrijas» pieredze ar dažādiem vīna stiliem ir ierobežota, visbiežāk uzvar skaļākie, uzbāzīgie, nopulētākie vīni.

Bet atgriežoties pie salīdzināšanas. Salīdzināt jūs varat dažādu vīnogu vīnus. Nu, piemēram, Cabernet Sauvignon ar Syrah vai Sauvignon Blanc ar Chardonnay. Salīdzināt varat viena ražotāja dažādu ražas gadu vīnus. Būsiet pārsteigti, cik dažādi var garšot, piemēram, «jauneklis» no 2007.gada izlaiduma un «opis» no 1995. gada.

Salīdzināt var arī dažādu ražotāju viena stila vīnus. Konkrētos divus Cotes du Rhone sarkanvīnus salīdzināju pie beuf a la bourguignonne jeb liellopu gaļas sautējuma Burgundijas gaumē (recepti varat droši iegūglēt). Abi salīdzināmie no slavenās Ronas ielejas Francijā, abi darināti leģendārās vīndarītavās, abi no vienkāršā gala, bet ļoti izteik-smīgi savas sugas pārstāvji. Kā radīti kombinēšanai ar gaļas ēdieniem un rudens vakariem.

Paul Jaboulet Aine, Cotes du Rhone, 2009, Parallele 45. Paul Jaboulet Aine ir viens no leģendārākajiem Ronas upes ielejas ražotājiem. Ja esat dzirdējuši par Paul Jaboulet darināto Hermitage La Chapelle, kas ir viens no Francijas vīna šedevriem no Syrah ogām, lūk, šis Cotes du Rhone ir tā paša Hermitage trešās pakāpes attālināts lauku brālēns. Vienkāršs, bet savu darbu izdara ļoti labi. Tā darbs ir papildināt visus sarkanās gaļas ēdienus - sautējumus, grilus, sacepumus. Vīnam ir izteikts tanīnu krampis, tāds, ka bez ēdiena pudeli piebeigt būs grūti. Pārpildīts ar tumšo ķiršu un saldrūgtu dzērveņu un piparu niansēm, šim vīnam vajag gaļu, lai nomierinātos. Cepiniet un uzdzeriet Parallele 45.

E. Guigal, Cotes du Rhone, 2007. Guigal ir vēl viens Ronas ielejas un Francijas paraugražotājs, kas slavu ieguvis ar saviem Cote-Rotie, ļoti mazos apjomos ražotiem Ziemeļronas izcilniekiem no Syrah ogām ar nelielu Viognier piedevu. Ja Guigal ražoto Cotes du Rhone salīdzināsiet ar Jaboulet lolojumu, sastapsiet divas pilnīgi dažādas personības. Lai arī Guigal ir tikai divus gadus vecāks, tomēr izteikti nobriedušāks, zīdīgāks, vīrs pašos spēka gados. Atšķirībā no Jaboulet lolojuma neuzvedas tik skaļi un uzkrītoši, bet šarmē ar pieredzi un izsmalcinātību. Jums atliek tikai abus saliet blakus glāzēs un nopriecāties, cik skaisti konkurē jaunība ar briedumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?