Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Virsotnes mūzikā

Deviņi mūziķi otrdienas vakarā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves svinīgajā koncertceremonijā, kuru varēja vērot Latvijas Televīzijas un klausīties Latvijas Radio tiešraidē, saņēma Latvijas valsts lielāko apbalvojumu Latvijas Lielo mūzikas balvu 2009. Par šo apbalvojumu žūrija lēma īsi pirms koncerta, sākuma balsošanā septiņās nominācijās izvēloties laureātus no 21 kandidāta.

Kā pirmā nominācijā Gada debija balvu saņēma jaunā dziedātāja Gunta Davidčuka, kura savā debijas gadā Operā spilgti apliecinājusi sevi jau divās operlomās: Sofija Ž. Masnē operā _Verters_ un Oskars Dž. Verdi operā _Masku balle._

Nominācijā Gada jaundarbs tika sumināta komponiste Ilona Breģe par Vijoļkoncertu, kuru pagājušā gada 17. janvārī pirmoreiz atskaņoja Baiba Skride kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē. Vijolniecei Baibai Skridei Lielo mūzikas balvu pasniedza par izcilu interpretāciju - gan šī jaundarba pirmatskaņojumā, gan arī par Jaunās Vīnes skolas klasiķa Albāna Berga Vijoļkoncerta lasījumu. Par Gada koncertu tika sumināts Latvijas koncertu rīkotais klaviermūzikas vakars, kurā pianists Vestards Šimkus atskaņoja Pētera Vaska ciklu Gadalaiki.

Par izcilu sniegumu 2009. gadā Lielā mūzikas balva piešķirta Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim un tā galvenajam diriģentam Karelam Markam Šišonam, kurš izpelnījies arī pasākuma tiešraides ģenerālsponsora a/s Cēsu alus simpātiju balvu. Diriģents gan pats klātienē balvas nevarēja saņemt, jo atrodas Boloņā, kur koncertdebijā pie Boloņas pilsētas teātra orķestra diriģenta pults 3. martā atskaņos arī latviešu mūzikas klasiķa Emīla Dārziņa Melanholisko valsi.

Kategorijā Gada uzvedums Lielo mūzikas balvu izpelnījies Artura Onegēra oratorijas Žanna d'Arka uz sārta koncertuzvedums, ko rīkoja Valsts akadēmiskais koris Latvija un Rīgas Sv. Pētera baznīcā diriģēja Māris Sirmais. Par izcilu darbu ansamblī balvu saņēma čellists, orķestra Kremerata Baltica un tā kameransambļu dalībnieks Ēriks Kiršfelds.

Kā jau ziņots, par mūža ieguldījumu ar Lielo mūzikas balvu sumināja pianisti, ilggadējo koncertmeistari Intu Villerušu, īpaši izveidotajā jaunajā nominācijā par spožiem starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē Lielā mūzikas balva piešķirta dziedātājai Elīnai Garančai (kura balvu klātienē ceremonijā nesaņēma).

Portāla Delfi skatītāju balsojuma uzvarētājs izrādījās vokālā grupa Framest, par kuru šajā interneta vietnē saņemtas 873 balsis. Par savu favorītu no LMB kandidātu vidus ikviens varēja balsot no 21. februāra vienreiz dienā, kopā saņemti 4079 balsojumi. Izvērtēt šā gada mūzikas ražu jau sākusi jaunā LMB žūrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?