Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Vislabāk ir ogas glabāt saldētavā

«Kamēr vien ir iespējams, tikmēr ogas, augļi, dārzeņi jāēd svaigi. Zemeņu laiks jau garām, bet tirgū valda upenes, avenes, ķirši, jāņogas. Kad apnīk svaigas ogas, tad, piemēram, vakar uztaisīju melleņu tarti - cepumu ar plānu mīklas pamatni,» saka uztura speciāliste Lolita Neimane un turpina: «Jo ilgāks ir produkta ceļš līdz tirgum, jo labuma tajā paliek aizvien mazāk. Jo īpaši, ja karstā laikā ogas glabājas saspiestas, zaļumi vīst un gurķi tiek nemitīgi pārcilāti. Es pati vislabprātāk ogas ēdu tieši no krūma.»

No vērtīgākajām minerālvielām augļos un dārzeņos atrodams kalcijs, kālijs, nātrijs, sērs, fosfors, dzelzs un magnijs. Uzturā ļoti svarīga ir tieši dzelzs loma, jo diennaktī būtu jāuzņem 15 mg dzelzs. Svarīgākie dzelzs avoti ir zemenes, smiltsērkšķu ogas, spināti, skābās šķirnes āboli. Būtiski ziemas krājumus gatavot tā, lai tiktu saglabāts C vitamīns, kura šķelšanās sākas jau ar augļu, dārzeņu un ogu novākšanas brīdi. Burciņās saglabātajos dārza labumos C vitamīna zudums var būt pat līdz 70-80%, jo īpaši tas strauji zūd termiskās apstrādes laikā. Tāpat arī C vitamīns un karotīns samazinās burciņas atvēršanas brīdī, jo tad piekļūst skābeklis.

Taču pašgatavoti ievārījumi, kompoti, džemi, sīrupi un sulas ir neatņemama mūsu ēdienu tradīcija, tāpēc ļoti svarīgi pareizi sagatavot dārzeņus, augļus un ogas, lai maksimāli saglabātu vitamīnus un minerālvielas.

«Pēdējā laikā es atzīstu tikai un vienīgi saldēšanu. Saldēšanas procesā produkti ir labi uzglabājami neierobežotu laiku un saglabā visas uzturvielas. Ledusskapim jābūt ar pietiekami lielu saldējamo kameru vai vēl labāk - atsevišķa saldētava. Saldēt var visas ogas, augļus, zaļumus un dārzeņus, kā arī sēnes. Ogas (upenes, ķiršus, jāņogas) saldēšanai lieku nelielās kārbiņās. Ja saldē veselas ogas, tām ir jābūt pilnīgi sausām. Ogas ievieto maisiņā vai trauciņā un to cieši noslēdz. Gan tagad vasarā, gan ziemā no saldētām ogām var pagatavot lieliskus padzērienus - ūdenī liek ogas, pievieno piparmētras zariņu. Saldētās ogas būs lieliskas arī kūkās un tortēs, ko gribas uzcept ziemā, jo tās tiek gatavotas bez cukura.»

Saldēšanai paredzētās ogas var arī sablenderēt, pievienojot mazliet cukura. Tā dara ar zemenēm un avenēm. Tas gan neattiecas uz stingrākām ogām, piemēram, upenēm, dārza dzērvenēm vai kazenēm. No neliela cukura daudzuma nebūtu jābaidās, jo cukurs stabilizē C vitamīna līmeni. Saldētajās ogās C vitamīna daudzums saglabājas līdz 80%.

Daudz labāk, nekā kaltējot, ziemai var saglabāt zaļumus, tos iesaldējot. Smalki sasmalcina dilles, pētersīļus un citas garšvielas, saliek mazos trauciņos. Ziemā, noņemot vāciņu, aromāts ir kā svaigiem. Saldējot zaļumus, sāli nepievieno. Saldēt var arī seleriju un pētersīļu saknes - tās sagriež nelielos gabaliņos, lai uzreiz var pievienot zupām, mērcēm. Saldējot dārzeņus, tos sagatavo tādā veidā, lai uzreiz neatsaldētus var bērt katlā - piemēram, zaļos zirnīšus izloba no pākstīm, burkānus sagriež ripiņās. Augļus un dārzeņus pēc atkausēšanas nebūtu vēlams atkārtoti sasaldēt, tāpēc trauciņiem jābūt neliela izmēra, lai to var izmantot vienā reizē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?