Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Vislielākās ogas - ķirbji

No maziem, krāsainiem, raibiem, uz ēdamgalda, blakus darbavietas datoram vai grāmatskapja vitrīnā liekamajiem dekoratīvajiem līdz lielākiem garšīgajiem, kas graužami svaigi vai rīvējami salātos, spiežami sulā, cepami kā karbonāde vai kotletes, vārāmi ar saldo marinādi. Vai varbūt novadu, valsti vai pat pasauli pārsteidzošiem milzeņiem, ko var pacelt tikai ar ceļamkrānu. Tik dažādi ir ķirbji - īpatnējās, vērtīgās dārzeņogas. Jā, jā, būtībā ķirbis ir oga.

Šo dārzeņu dzimtene ir Ziemeļamerika, kur Meksikā atrastas tūkstošiem gadu senas sēklas, bet tagad tos audzē visā pasaulē. Ķirbji noteikti jāēd, jādzer to sula, jo tik daudzi cilvēki slimo ar sirds un asinsvadu slimībām, uztraucas par paaugstinātu holesterīnu un vēl dažādām likstām. Gadās, ka ķirbji negaršo to nedaudz īpatnās garšas dēļ. Tad jāpaeksperimentē ar šķirnēm, jo to ir ārkārtīgi daudz, - katrs atradīs savām garšas kārpiņām piemērotākos.

Kādi tie ir

Ķirbju šķirnes ir ļoti dažādas, un, ja dārzā blakus būs atšķirīgas šķirnes, ķirbji savstarpēji saputeksnēsies, kas nav labi, ja grib savākt sēklas un nākamgad iesēt tādus pašus atkal.

Ķirbju garšu daļēji nosaka tas, pie kādas pamatgrupas tas piederīgs.

Parastais galda ķirbis Cucurbita pepo. Stumbrs ar asām šķautnēm, kātiņš gandrīz taisns, bez paresninājuma pie augļa.

Muskata ķirbis C. moschata - augļa kātiņš piecšķautnains, pie augļa paresnināts. Ļoti garšīgs, aromātisks, varbūt pat visgaršīgākais. Bet siltumprasīgs un ar garāku veģetācijas periodu. Šai grupai atbilst vairākas populārās Butternut grupas šķirnes.

Lielaugļu ķirbji C. maxima - kātiņš apaļš, pie augļa nav paresnināts. Augļi ir lieli, dienvidu zemēs var pārsniegt 1 tonnu, bet ir arī izņēmumi ar maziem augļiem. Sena šķirne ir Simtmārciņu ķirbis (Stofuntovaja) - bālgani dzelteni ļoti lieli augļi. Garša? Nekā īpatnēja, parasts ķirbis.

Interesants ir Tibetas ķirbis, saukts arī par sēņu ķirbi, turbānķirbi - Turk's Turban. Tā auglis sastāv it kā no divām daļām - apaļas sejas un kuplas dienvidnieku mices - turbāna - galvā, tas atgādina arī sēni. To iesaka audzēt pie sastatnēm, jo rāpojot uz zemes bojājas. Prasa bagātīgu organisko mēslojumu. Ēdami svaigi, jo īpaši daudz veselībai derīgu vielu.

Kuri garšīgākie

Ļoti garšīgs lielaugļu ķirbis ar gareniem augļiem ir banānķirbis C. maxima var. bananina. Augļi nav ļoti lieli, taču, ja tam augot gadās kur pieķerties, - koks vai krūms, tas rāpjas augšā. Šo augļu mīkstums ir ļoti aromātisks, graužams arī svaigs. Sevišķi aromātiski ir tieši uzkāpušā ķirbja augļi, jo tie saņēmuši vairāk saulītes un siltuma. Dārzkopības entuziastu kluba Tomāts vadītāja Sarma Žarčinska ķirbjus audzē jau no piecu gadu vecuma. Viņai īpaši iegaršojušies muskata ķirbji, poļu pudeļķirbji, kā arī Butternut pārstāvji, kas der gan sulas ieguvei, gan sautēšanai, - Kobra (kātiņš jāatstāj, lai labi glabātos). Ja kādam mājiniekam ķirbji negaršo, var sacept ļoti gardas ķirbju kotletes. Ēdami ir arī dekoratīvie ķirbīši, tikai tad tie jānovāc ne pilnīgi gatavi, citādi miza būs cieta.

Šķirņu kolekcionārs Jānis Haļzovs uzskata, ka laba muskatķirbja šķirne ir De Provence. No pudeļķirbjiem Golden Nut, sulas ķirbji. To sēklas gan labāk meklēt pie kolekcionāriem. Vai jāatlasa kāda lielaugļu ķirbju šķirne ar biezu mīkstumu, kuru ir ērti izspiest. Piemēram Big Max, Golia u. c.

Daudziem garšo ķirbju sēklas, kas bagātīgas ar minerālelementiem. Garšīgas sēklas ar apvalkiem ir Turk's Turban. Bet Olgas, Mildas, Mirandas sēklas ir bez apvalka - vieglāk apēdamas.

Īpaši vērtīgi ķirbji ir Uchiki-Kuri, Hubbard, Marina di Chioggia jeb Kārpu cūka, Longue De Nice un marmorķirbji, kurus var glabāt ilgi un kuriem nezūd garša. Galeux d'Eysines jeb Krupīšu mizu var sarīvēt, izkaltēt un pievienot zupām. Visvērtīgākā miza, kuras sastāvā ir arī dabīgais kalcijs, ir Galeu (Galeux d'Eysines).

Saldie: Cukuriņš, Kroška, Amazonka, Rosijanka, Ziemas saldais (Saldējums), Bucha Bundela (Bauda), Honey Bear.

Sulu cienītājiem vērts audzēt melonķirbjus un rožu ķirbjus, piemēram, Muscade de Provence (Talsu sviesta). Sulu ķirbjus neiesaka sukādēm.

Tiem, kam nepatīk ķirbiskā garša, der pamēģināt ķirbjus ar riekstu garšu Zelta rieksts (mazi), Golden Nuget, Baby Boo (Bērnu našķis) vai no Butternut grupas Sviesta bumbieri.

Sweet Potato (Saldais kartupelis) garšo pēc kartupeļiem.

Ja garšo krēmzupas, jāaudzē Melnais Forests, muskatu grupas ķirbju šķirne Muscade de Provence, Saldais kartupelis, no Butternut grupas Tahitian.

Nākamgad jāaudzē

Ķirbji baidās no salnām, tāpēc tos var sēt pavēlu - jūnija sākumā. Tad var iestādīt arī podiņā 2-3 nedēļās izaudzētus nelielus dēstus. Augsne - barības vielām bagāta, irdena. Ja tā nav kompostkaudze, pirms stādīšanas, sēšanas der iestrādāt ap 50 g/m2 kompleksā mēslojuma. Ķirbjiem patīk siltums un saule, arī labi paēst un padzerties. Daudzi dārzkopji tos audzē uz komposta kaudzes, tomēr, lai pagatavotu labu kompostu, tas jāiekārto ēnainākā vietā, reizēm jāpārcilā, jāsalaista. Sausā un karstā laikā lapas rītos vēlams rasināt.

Ja ķirbji neizaug gana lieli, lai ar tiem mielotos jau rudens sākumā, ogas jānovāc līdz salnām. Īstais laiks, kad augļa kātiņš pārkoksnējies. To nogriež. Tūlīt ar remdenu ūdeni nomazgā, ja vajag, un pāris nedēļu patur 27-30 ˚C siltā telpā (citi audzētāji iesaka apsauļot), lai sadzīst nobrāzumi u. c. Pēc tam noliek 10-12 ˚C vēsā vietā. Un pamazām notiesā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zināmais un nezināmais par ķirbi

Populāro ēdamķirbju latīniskais nosaukums - Cucurbita pepo. Vārds pepo radies no vārda pepon, kas grieķiski apzīmē lielu meloni.
100 g ķirbja var dot 109 kJ enerģijas, lai gan satur 91,6 g ūdens, mazmazliet cukura, proteīnus, luteīnu, B1, B2, B3, B5, B9 vitamīnu, kā arī C, E, K vitamīnu un daudz dažādu minerālvielu.
Ginesa rekordu grāmatā ierakstītas ziņas par 1054 kg smagu milzi, ko izaudzējis šveicietis Benijs Meiers pirms dažiem gadiem. Maxima Latvija rīkotajā Latvijas lielākā ķirbja čempionātā dižākais 2014. gadā svēris 232 kg. Varbūt šogad 25. oktobrī (Rīgas Zooloģiskajā dārzā) būs kāds 500 kg milzenis?
12.-16. oktobrī Latvijas Dabas muzejā izstāde Ķirbis jūsu veselībai 2016. Ar ķirbjiem un ķirbjaugiem iepazīstinās, konsultēs un lekcijas vadīs Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu kluba Tomāts biedri.
12. oktobrī LDM lekcija Ķirbju un ķirbjaugu audzēšana. Stāstīs kluba Tomāts valdes locekle Irina Hruškaja.
13.-14. oktobrī lekcija Zināmais un nezināmais par ķirbjiem. Stāstīs kluba valdes priekšsēdētāja Sarma Žarčinska.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?