Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Visu cieņu melnajiem, garspalvainajiem

Saulainā jūlija dienā devos pie bijušās kolēģes Ivetas Antonišķes uz brīvdienu māju Mazais Līvkalns Siguldā, kur viņas vācu aitu sune (VAS) Rica 4. jūnijā laidusi pasaulē vienpadsmit kucēnus un visus garspalvainus! Agrāk tādi skaitījās brāķis, tagad ir ļoti pieprasīti, bieži izstādēs plūc uzvaras laurus.

Rozes, hortenzijas, zalktis

Rau, sīkaļas jau joņo pretī pa zaļo zāli! Iveta smej: «Mēs organizējam kucēnu tautās izvadīšanas svētkus, uz kuriem sabrauks gan mazuļu jaunie īpašnieki, gan ģimenes draugi, kas loģiski ir arī suņu draugi. Cenšamies izvērtēt potenciālos saimniekus, slēdzu līgumus, arī vēlāk ar viņiem uzturu ciešus sakarus, esmu gatava konsultēt jebkurā jautājumā. Vienmēr vienojamies par labturības noteikumiem - neturēt suni pie ķēdes, pareizi barot, izslēdzot «dogveidīgo» barību, nepārbarot, kā arī nodrošināt sunim regulāras kustības.»

Ivetas dzīvesbiedrs Guntars stāsta, ka kucēnu aktivitātes aug ar katru dienu - rozes jau izraktas, hortenzijas nolīdzinātas ar zemi. Par laimi, rakari vēl netiek klāt dīķī ziedošajām ūdensrozēm, toties sadraudzējušies ar zalkti, kurš mīt zem terases. Saprast, ka karstā laikā tur ir lielisks patvērums no svelmes, pietika arī ar maza suņa prātiņu. Mājas trīs kaķi nolīduši kur kurais - nav ko ielaisties ar tiem, kam prāts vēl bēbju līmenī. Vācu aitu suņi Arčibalds (8), Simba (4) un Mellene (3) par sīkaļu uzmācību nesatraucas, tomēr labāk iet viņiem ar līkumu. Kucēnu mamma Rica (6) jau nogurusi no barošanas un augošo organismu asajiem zobiņiem. Pakāpieni uz terasi aizbarikādēti, jo mazajiem vēl kaitīgi rāpot augšup lejup. Kad Guntars ar dēlu Markusu uzceļ kucēnus uz terases, no dzīves atvadās mazā palma - pat visi kopā nepaspējām rakarus novaktēt! Tāda pašreiz ir situācija Mazajā Līvkalnā.

Bēra sāli dīķī

Bērnībā Iveta dzīvoja Vecmīlgrāvī. Viņai bija melns vācu aitu suns, ko vecāki vēlāk atdeva uz laukiem: «No bērna kājas esmu traka uz dzīvniekiem. Sapņoju, ka pieradināšu čūsku, bet neatradu dresējamo, tad mēģināju dresēt kaķi. Laukos pie draudzenes vecākiem bija zirgu stallis. Es iestāstīju, ka Rīgā nodarbojos ar zirgu sportu, un lūdzu, lai man iejūdz zirgu. Tā ierados savu vasaras aizbildņu pagalmā, lepni sēžot ratos. Kā viņi pārbijās! Atceros vēl kādu nedarbu - mājas saimnieku bēniņos «aizņēmos» viņu sāls krājumus un stiepu uz tuvējo dīķi, lai iznīdētu dēles, jo kaut kur biju dzirdējusi par šo metodi.

Sapņoju, ka reiz man būs melns vācu aitu suns un balts zirgs. Kad no Rīgas pārcēlos uz Siguldu un izšķīros ar pirmo vīru, nopirku zirgu un vācu aitu suni Arčibaldu. Pēc tam tikām pie melnās garspalvainās VAS Ricas, un tagad man ir arī trīs zirgi, viens no tiem balts, trīs kaķi un četri VAS. Jā, un vienpadsmit Ricas kucēni! No viņiem īsteni ogļu melni garspalvaini ir trīs, pārējie «segloti» ar ļoti izteiktu pigmentāciju.»

Konjaka lāses dzīvībai

Par zirgiem nolemjam runāt citā reizē. Par suņiem tūlīt un tagad. Ivetai nav suņu audzētavas, taču viņa atbildīgi un godprātīgi darbojas šajā jomā. Pirmais metiens bija Arčibaldam un Ricai: «Piedzima pieci fantastiski kucēni, no kuriem viens - daudzu izstāžu zvaigzne Otto Veres de Felice, dzīvo Smiltenes pusē.»

Savu darbošanos Iveta pamato: «VAS ir mans ideālais suns, bet ideālu ideāls ir melnais garspalvainais vācu aitu suns. Agrāk nedaudz piemirsti, tagad viņi ir ļoti pieprasīti, jo skaisti, darbspējīgi dzīvnieki ar līdzsvarotu raksturu, veselīgi, izturīgi un labi sargi. Viņos ir īpašs starojums, tāpēc arī turpmāk domāju vairāk attīstīt tieši melnos «vāciešus»».

Ricai bijuši četri metieni, no katra Mazajos Līvkalnos atstāts viens vismīļākais bēbis. Ricu ar viņas pirmo vīru skaistuli Arčibaldu saista jūtas: «Ricas un Arčija attiecības patiešām ir kā pārim. Viņš dažkārt ir nīgrs, viņam patīk pakomandēt un uzrūkt, tajā pašā laikā viņš vienmēr samīļos un izklaidēs draudzeni. Rica ir viltīga un ļoti spītīga. Arčijs ir bijis klāt visās Ricas dzemdībās, pacietīgi gaidot, kad viņa ļaus mazos apkopt.»

Arī pēdējo dzemdību laikā, kad dzima Ricas Veres del Felices un Bentley Sultan Meinardberg kucēni, Arčibalds pacietīgi stāvēja aiz loga, gaidot, kad viņam ļaus apraudzīt jaundzimušos.

Dzemdības bija stresainas. Tās sākās ap deviņiem vakarā. Iveta atceras savu satraukumu: «Iepriekš ultrasonogrāfija rādīja, ka būs desmit kucēni. Pirmais piedzima it kā nedzīvs. Ļoti centos viņu pamodināt, bet nekā. Ietinu paladziņā, lai Guntars nobērē, bet dzirdu, viņš no dārza sauc - sīkais mēģina elpot! Sāku šo rīvēt - nekā, iepilināju mutē nedaudz konjaka - nekā, tad domāju - labi, vai nu, vai... un iepilināju vēl mazliet. Kucēns noskurinājās un sāka normāli elpot. Mēs viņu iesaucām par «mirējkungu». Viņš ir viens no skaistākajiem kucēniem un dosies uz Kuldīgu.»

Pēdējais kucēns piedzima pusčetros naktī, tad pēkšņi nākamajā dienā trijos vēl viens. Diemžēl jau miris. «Nobijos, jo Ricai bija paaugstināta temperatūra. Varbūt vēl kāds palicis iekšā un sācies iekaisums? Apzvanīju klīnikas, man ieteica suni pārbaudīt rentgenā. Jāteic, ka ir samērā ekstrēmi tikko dzimušus kucēnus atstāt mājā vienus, tomēr devāmies uz Rīgu, kur jau viss bija noorganizēts. Par laimi, bija kārtībā. Mierīgu sirdi varējām doties mājās.»

Labo manieru skola

«Mums nav audzētavas, un es arī nevēlos to. Audzētavas statuss jāpiešķir tiem, kas ar konkrētas šķirnes attīstību nodarbojas profesionālā līmenī. Esam skaistu, gudru un veselu suņu īpašnieki un cenšamies apdomīgi un pārdomāti radīt pēcnācējus saviem mīluļiem,» stāsta Iveta.

Šonedēļ lielākā daļa kucēnu dosies mājup, kur viņus jau gaida jaunie saimnieki. Tad mīluļi tiks arī pie vārdiem. Šeit viņiem ir pagaidu vārdi - Kuldīdznieks, jo dosies uz Kuldīgu, Aizkrauklietis, Bentlijs, jo līdzīgs tēvam, tikai melns, Rozā meitene, jo ap kaklu rozā siksniņa utt.

Ivetas ģimene un līdzcilvēki gūst prieku no saviem suņiem, jo viņi patiešām ir labi audzināti. Katrs pabijis mācībās pie pieredzējušā kinologa Valda Reinberga Madonas pusē un no turienes mājās tikpat kā no labu manieru skolas atgriežas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?