Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Zābaciņš ar zelta sprādzi

Kas par dīvainu ideju - sakrustot BMW 3.sērijas xDrive apakšu ar motoriem un salonu no mazā BMW 1 Series! Bet kāpēc gan ne? Maza un kompakta izmēra sport-utility, «parketa džipi» un krosoveri aug visās malās kā sēnes pēc lietus. Dacia Duster, Mitsubishi RVR un Hyundai ix35 ir jaunākie piemēri, taču neviens no tiem pat attāli nespēj pretendēt uz Premium birkas piekāršanu. Un, kamēr Audi nav uzbūvējis Q3, bet Mini attiecīgi CrossMini, vienīgais pretendents ir BMW X1.

Slēptais apvidnieks

Par spīti vismazākajam ciparam no visiem X modeļiem, tas ir auto ar ambīcijām. Draudīgajai priekšpusei, kas veidota pēc jaunās 5.sērijas parauga, maz kopīga ar draudzīgo «vieninieku», bet izvirzītais bampera «apakšžoklis» liek X1 izskatīties pēc īsta bosika. Pat izmēru lielākais X3 nevar lepoties ar tik uzstājīgu ārieni. No priekšas līdz aizmugurei mazāk nekā četrarpus metru garš - «iksiņš» ir kompakts, sportisks un izteikti džipisks. Tas gan ir pretrunā ar BMW apgalvojumiem, ka X1 nemaz nebija iecerēts kā SUV, tāpēc mazākie motori tiek komplektēti ar vienas ass piedziņu. Taču, pazīstot X modeļu gammu un BMW pircēju dabu, skaidrs, ka bez uzraksta «xDrive» uz durvīm neiztikt. Izņēmums varētu būt Dienvideiropa, kur cilvēki gatavi atteikties no visa un braukt kaut ar koka riteņiem, ka tikai ar BMW, kā arī 4x4 transporta nīdēju valstis. Tur BMW atkārtos Nissan gājienu, kurš nevainīgi «klārēja» frančiem un holandiešiem, ka Qashqai nemaz nav nekāds SUV, bet tikai tāds drusku augstāks kompaktnieks, nu gluži kā Golf, tikai ar lielākiem riteņiem. Ar tādām pašām sekmēm BMW varēs stāstīt, ka X1 sDrive 1.8d ir tas pats, kas 318d Touring universālis, tikai domāts tiem, kam padevušies garāka auguma bērni, un šiem, redz, galva baksta griestus.

Cena kož

Austrumeiropieši, kas mīl džipus un nemīl šķirot atkritumus, gan sauc lietas īstajos vārdos. Aizmugurē X1 patiešām ir uz pusi augstāks nekā 3.sērijas Touring, taču ceļgali tik un tā masē vadītāja muguru caur atzveltni. 1.sērijas askētiskais kokpits, kam sveši ne tikai BMW jaunākie multimediju sasniegumi, bet lielā daļā paneļa arī mīkstās plastmasas, it nemaz neatbilst X1 cenai, kas tikai uz papīra izskatās cerīga - 30 370 eiro. Lētākā pilnpiedziņas mašīna maksā 2000 eiro vairāk, un, kad tukšā bāze papildināta ar nepieciešamajiem aksesuāriem, X1 jau maksā 40 tūkstošu. Topa versijas 2.3d (dīzelis ar divām turbīnām un 204 ZS) un 2.8i (vienīgais sešcilindru X1) jau brīvi aizlido līdz pussimtam tūkstošu. Lai kas arī X1 ir mazs, cena tā noteikti nav. X1 salonā ir arī kāda amizanta detaļa. BMW pēdējā brīdī apķēries, ka automašīnā ir pārlieku maz glāžu turētāju, tāpēc X1 ticis pie piespraužamā kapholdera no 6.sērijas coupe.

No dubļiem nebīstas

Tad par ko fanojam? Par to, ka tas ir BMW, izskatās kā BMW un brauc arī kā BMW. X1 ideāli turas uz ceļa, klausa stūrei ne sliktāk par jebkuru 3.sērijas xDrive modeli un vienlaikus dod paaugstinātas sēdēšanas sajūtu, kas tā patīk sieviešu kārtas auditorijai. Diez vai X1 ir izteikts meiteņu auto, taču valstī, kur tāds liktenis piemeklējis gan X3, gan Freelander, nekas cits laikam nav gaidāms. Turpinot domu, var minēt, ka pirmie X1 nonāks ielās varen bagātīgos izpildījumos, jo automašīnu var izrotāt ar skaistiem diskiem, jumta lūkām un neparastiem krāsu toņiem. Tiem retajiem, kas X1 saskata mūsu ceļiem piemērotu BMW īpašību koncentrātu mazā formātā, ieteicams sākt iepazīšanos ar lētākajām versijām. Elementārs 2.0d ar sešpakāpju manuālo kārbu brauc vieglāk un straujāk nekā «automatizētie» smagsvari, bet augstākas riepas uzņem sitienus, ko zemprofila gumija caur stingro piekari nodod X1 virsbūvei. Protams, vislabāk būtu vispār nebraukt pa bedrēm, taču Latvijā tas faktiski nav iespējams. Turklāt xDrive pilnpiedziņas sistēma bez jebkādām palīgierīcēm un bloķētājiem ir neparasti spējīga un tā vien vilina nobraukt no asfalta. BMW X1 nav nekāda kristāla kurpīte, bet gan izturīgs zābaciņš, tas nekas, ka lakots un ar zelta sprādzi.#

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cenas, Ls

BMW X1 sDrive 1.8d 21 344

BMW X1 xDrive 2.0d 25 210

BMW X1 xDrive 2.3d 38 934

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?