Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Zaļā domāšana

Arī vīnu pasauli ir skāris zaļās domāšanas bums. Ja bioloģiskās vīna darīšanas filozofija - nekādas ķīmijas, tikai dabīgas lietas, tad biodinamiskā vīnkopība ir nākamais solis. Šajā gadījumā runa nav par vienkāršu neiejaukšanos dabas procesos - kārtīga biodinamista mērķis ir iekustināt dabas spēkus, kas atdzīvinās zemi, ko cilvēks ir sabojājis.

Zemi nekādā gadījumā nedrīkst apstrādāt ar traktoru. Tas ar savu smagumu spiež uz zemes plaušām un neļauj tai elpot. Tāpat jāatceras, ka kosmosā klīst enerģija, kura jānovada līdz zemei, bet uz lauka esošie akmeņi darbojas kā enerģijas kanāli, tādējādi palīdzot tai koncentrēties vīnogulājos. Pusmistiski un diezgan grūti apstrīdami vai noliedzami apgalvojumi. Un tomēr visa biodinamiskās vīnkopības kustība balstās uz šādām teorijām.

Latvijā ir nopērkami atsevišķu biodinamisko vīnu ražotāju produkcija. Piemēram, Marcel Deiss no Elzasas. Šī ražotāja filozofijas pamatā ir zeme. Nav būtiski, kādas vīnogas tur aug, jo jebkura vīna garšā būs jaušamas tikai konkrētajai vietai raksturīgās garšas. Pat viņa vislabākajos vīna dārzos dažādu šķirņu vīnogas aug kopā un novāktas tiek kopā. Domaine Marcel Deiss Pinot d'Alsace 2011 sastāv no Elzasas reģionā audzētām dažādām Pinot dzimtas vīnogām. Vīns ar ļoti plašu aromātu un garšas gammu. Persiki, ananasi, skābas jāņogas un ērkšķogas. Pat nedaudz ķiršu lapas. Reizē tipisks un netipisks. Manā vērtējumā tas vienkārši ir ārpus klasiskiem rāmjiem, tomēr nevienu mirkli nerodas šaubas par tā kvalitāti. Visa pamatā ir fiziski smags un laikietilpīgs roku darbs un ticība tam, kas tiek darīts. Manuprāt, te arī ir izskaidrojums, kāpēc šie vīni sanāk tik savdabīgi un tik precīzi garšā atspoguļo konkrētās vietas augsnes un mikroklimata īpatnības. Un tam nav nekā kopīga ar mistiku.

Cits zaļās domāšanas virziens balstās uz atmosfērā izlaistā oglekļa dioksīda (CO2) daudzuma samazināšanu. Tieši šī gāze ir vainojama globālajā sasilšanā. Lai uzsvērtu šo aspektu, vairākas vīna darītavas ir ieguvušas sertifikātu, kas apliecina, ka savās darbībās tās piesaista tikpat daudz CO2, cik izlaiž gaisā. Jaunzēlandes Yealands Estate ir viena no pirmajiem šāda veida vīna ražotājiem pasaulē. Tās īpašnieks Pīters Jīlands ir apsēsts ar ideju izveidot pasaulē visilgtspējīgāko un apkārtējai videi draudzīgāko vīna darītavu. Ražošanai nepieciešamo enerģiju šeit ražo vēja ģeneratori un saules paneļi. Vīnogulāju zarus pēc nogriešanas savāc. Daļu sadedzina koģenerācijas režīmā, saražojot siltumu un elektrību, daļu sasmalcina un izkaisa vīnogulājos kā mēslojumu.

Starp vīnogulājiem klejo speciālas mazizmēra šķirnes aitas, kas apēd nezāles un mēslo vīna dārzus. Uzņēmums sācis izmantot vieglākas stikla pudeles, kā rezultātā samazinājies kaitīgo izmešu daudzums, transportējot jau gatavu produkciju. Arī pārkārtojot loģistikas sistēmu un izmantojot tuvējās ostas, uz transportēšanas attāluma samazināšanas rēķina ir izdevies samazināt CO2 daudzumu. Arī ar pašu vīnu viss kārtībā. Labi veidots un kvalitatīvs - patiks Jaunzēlandes stila cienītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?