Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Zāles pret vienmuļību

«Esmu bezgala priecīgs, ka viņš man ir, jo te, pansionātā, ir bezgala garlaicīgi,» par vērtīgo ieguvumu - portatīvo datoru - saka Artūrs Auseklis, 82 gadus vecs Alūksnes pansionāta iemītnieks.

Kad pirms gada pie Artūra ciemojās kristīgie jaunieši un, runājoties par dzīvi, sirmais vīrs bija ieminējies, ka «vecumdienās vēl gribētos to brīnumu datoru iepazīt», viņam pat prātā nenāca, ka ciemiņi - brālis un māsa - apņemsies šo vēlmi īstenot. Par aizsūtīto stāstu Lattelecom projekta Pieslēdzies, Latvija! akcijai 1+1=90 Artūrs uzzināja tikai tad, kad saņēma ziņu no akcijas organizētājiem - viņam ticis dators! Nopriecājies un braucis pakaļ.

Kas notiek Latvijā?

Abi jaunieši labdari vēlāk uzinstalējuši vajadzīgās pro-grammas, ierādījuši, kā iekļūt internetā. Nu Artūram ir par vienu laika kavēkli vairāk, lai gan, pa dienu ilgāk pasēžot pie datora, vakarā redze mazliet niķojas - burtiņi monitorā dikti sīki. Artūrs atzīst, ka pašmācības ceļā apgūt datorlietas viņam būtu gandrīz neiespējami, un palīdzību, kā soli pa solītim orientēties tīmeklī, viņam vajag joprojām. «Man jau galvenais zināt, kā tās mājaslapas var dabūt. Protu atrast Latvijas Avīzi, Delfos un Dienā skatos ziņu videoklipus.» Artūrs stāsta, ka lielākoties grib uzzināt, kas pasaulē notiek. Inteliģentais vīrs visu mūžu bijis skolotājs, radis būt informēts par notikumiem un arī tagad cenšas sekot līdzi, kā risināsies dažādi jautājumi. Par visām bankām un slimnīcām gan mati ceļoties stāvus, bet briesmīgākais ir bezdarbs, Artūrs dalās pārdomās.

Skolotājs

35 gadus, no pirmās darba dienas līdz pensijai, sirmais skolotājs mācījis latviešu valodu nedzirdīgo bērnu internātskolā Rīgas centrā. Darbs bijis grūts, nervozs. «Sirds arī mazliet pabojāta, jo es pēc dabas esmu tāds, kas neprot emocijas izrādīt uz āru, izlādēties. Es neprotu ne pacelt balsi, ne pateikt sliktu vārdu, viss paliek iekšā,» Artūrs saka, bet atzīst, ka bērni invalīdi arī vairāk pieķērušies savam skolotājam, izrādījuši mīlestību un pretimnākšanu. Tas radīja lielu gandarījumu.

Aizejot pensijā, pilsētas burzma, mūri un bezgaiss bija apnikuši, «vilka atpakaļ uz laukiem», Artūrs stāsta. Pārvācies uz vecāku mājām, kas bija palikušas bez saimnieka. «Vecāki tik grūti to visu iekopa. Tēvs visu mūžu bija gulošs invalīds, māte viena pati vadīja saimniecību, zemi ara un kopa, arī mani izskoloja. Bija žēl to visu palaist pa vējam.» Artūrs turēja lopus, kopa dārzu, bet, kad vienā naktī ātrā palīdzība tik tikko paspēja viņu aizraut līdz slimnīcai un izoperēt kājā iemetušos trombus, veselība vairs neļāva pilnvērtīgi saimniekot. Artūrs māju pieskatīšanu nodeva māsasdēlam, bet pats pieteicās Alūksnes pansionātā.

Pietrūkst kultūras dzīves

«Nu, pansionāts ir pansionāts,» viņš saka, taču smaidot piebilst: «Bet, no otras puses, - barona dzīve. Istaba smuki izremontēta, gaišs, tīrs, silts, šogad mums ierīkoja centrālapkuri. Aprūpēts esi, ēdiens trīsreiz dienā galdā. Vienīgā rūpe - kā pavadīt dienu, ar ko nodarboties.» Tas Artūram kā plašu interešu cilvēkam nedod mieru, tāpēc arī dators ikdienu padarījis krāsaināku. Viņš cenšoties iet ārā, paskriet, pavingrot un panūjot, regulāri dodas apkopt piederīgo kapiņus netālajā kapsētā. Rīgā dzīvojot un strādājot, Artūra lielākā aizraušanās bija teātris un mūzika. Pats bērnībā mācījies klavierspēli mūzikas skolā, bet Rīgā redzējis visu, ko vien teātri iestudējuši, bijis arī kaislīgs operas apmeklētājs. «Manas mīļākās izrādes ir Tainheizers un Aīda. Tainheizeru gandrīz no galvas zinu. Tagad kultūras dzīves ļoti pietrūkst,» Artūrs nopūšas un stāsta, ka kaut ko uzdziedāt un uz klavierēm uzspēlēt savam priekam mēdz arī kopā ar saviem pansionāta biedriem. Viņš ļoti priecātos arī par praktiskām nodarbībām, piemēram, kokapstrādē, sievietēm patiktu šūšana vai adīšana, visi labprāt uzspēlētu arī kādu galda spēli, piemēram, novusu. Idejas, ar ko nodarboties, būtu, tikai pansionātam trūkst gan finanšu, gan telpu, lai tās īstenotu. «Kā jau visur,» Artūrs teic.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?