Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ziņoja policijai un sociālajam dienestam

Nesen pilngadību sasniedzis puisis no Jelgavas novada, kurš iepriekš bija dzīvojis bērnunamā, netikdams galā ar sadzīves apstākļiem, vērsies Valsts prezidenta kancelejā un elektroniskajā vēstulē paziņojis, ka izdarīs pašnāvību. Lietā iesaistīta Valsts policija un sociālais dienests, un šķiet, ka ir atrasts risinājums, kā jaunietim palīdzēt. Atbildīgo dienestu pārstāvji atzīst, ka šādi gadījumi notiek reti un uz tiem tiek reaģēts nekavējoties.

To, ka šāda elektroniskā vēstule tiešām saņemta, apstiprināja Valsts prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa: «Valsts prezidenta kanceleja attiecīgi rīkojās, informēja Platones pagasta pārstāvjus un policijas darbiniekus, lai nepieļautu, ka notiek kas slikts.» Policija bija reaģējusi nekavējoties, ar puisi pa telefonu sazinājās specvienības Omega pārrunu vedējs, puisi apmeklēja arī policijas darbinieki, bet viņš pats bija atzinis, ka reāli pašnāvībai gatavojies nav, tikai gribējis pievērst uzmanību savām problēmām. «Vērsties pie prezidenta var jebkurš iedzīvotājs, puisis neko nav izdarījis, tāpēc policija neko neuzsāks,» skaidroja Valsts policijas preses pārstāve Ieva Rekšņa.

Jelgavas novada sociālā dienesta Sociālā darba nodaļas vadītāja Linda Ozola norādīja, ka tūlīt pēc informācijas saņemšanas puisis saņēmis krīzes psihologa palīdzību un arī turpmāk var cerēt uz sociālā dienesta atbalstu: «Cilvēkam palika grūti un viņš nesaprata, kā risināt savas problēmas, tāpēc izdomāja šādu variantu. Viņš gan reāli nedzīvo adresē, kuru bija norādījis, bet dzīvo vienā ģimenē.» Puisim esot arī darbs, tiesa, nelegāls. «Grūtības ir, jādomā par patstāvīgu dzīvošanu, bet nav tā, ka jāmirst,» uzskata sociālā darbiniece. Viņa atzīst, ka jaunieši, kas atstāj bērnunamus un aizbildņus, ir salīdzinoši apdraudēta kategorija. «Ja jaunietis paliek pašvaldībā, kurā jau ir dzīvojis, viņu šeit pazīst, palīdz nokārtot problēmas un var sniegt palīdzību. Taču likums nosaka, ka ir jāatgriežas tajā pašvaldībā, kurā cilvēks dzīvojis pirms nokļūšanas bērnunamā vai pie aizbildņiem, un tā bieži vien ir problēma, jo cilvēks tiek atrauts no ierakstās vides un nonāk vietā, par kuru neko nezina. Citos gadījumos pašvaldība ierāda dzīvesvietu, kas var būt arī kaimiņos vai pat vienā kāpņu telpā ar jaunieša vecāku dzīvokli, jo bērnunamos galvenokārt nonāk dzīvu vecāku bērni. Diemžēl likums jau emocionālas nianses neizvērtē.»

Psihoterapeits Sandis Dūšelis norāda, ka šāda puiša rīcība nav pārsteidzoša: «Tas ir jauniešu maksimālismam, izmisumam raksturīgs izpausmes veids. Ja cilvēks ir audzināts, ka valsts par viņu gādā, tad valsts asociējas ar prezidentu, kam viņš raksta. Līdzīgi kā ģimenē, arī bērnunamā bērns pierod pie vides, sociālās sistēmas un sociālajām garantijām. Viņam ir pajumte, ēdiens un atbalsta persona. Turklāt mūsu izglītības sistēma nedod izdzīvošanas ābeci, bet gatavo jauniešus, lai viņi varētu turpināt mācības augstskolā.» Bērnunama bērniem nav iekšējā līdzsvara un ir samērā neliela psiholoģiskā noturība, uzsver S. Dūšelis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?