Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zolitūdes traģēdijas lietā nosauc vainīgos

Zolitūdes lielveikala Maxima traģēdijas lietā apcietināti divi cilvēki - sagruvušās ēkas būvinženieris Ivars Sergets, kā arī veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis. Valsts policijas (VP) Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins žurnālistiem otrdien oficiāli apstiprināja, ka ir divi aizdomās turamie - abi saistīti ar Zolitūdes Maxima projektēšanas procesu.

Aizdomās turamo vārdus gan policija nenosauc. Taču I. Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks ziņu aģentūrai LETA apstiprinājis, ka viņa klients ir apcietināts. Vēlāk novērots, ka pēc lietas izskatīšanas no tiesas zāles izveda un automašīnā iesēdināja A. Gulbi, un VP preses pārstāve Sigita Pildava, neatklājot personas vārdu, norādīja, ka arī otrai personai tiesa kā drošības līdzekli šodien piemērojusi apcietinājumu.

Pēc A. Grišina teiktā, izmeklēšana ir stadijā, «kad potenciālie vainīgie tiek padarīti par aizdomās turamajiem un policijai faktiski viss ir skaidrs». Tādējādi varot droši apgalvot, ka policijas rīcībā ir pietiekams pamats izvirzīt apsūdzības «visām personām, kas varēja novērst Zolitūdes traģēdiju». «Ekspertīze ir pabeigta un saņemta pilnā apjomā, pašlaik policijas izmeklētāju skatījumā nav nekādu šķēršļu izdarīt juridisko vērtējumu katrai personai, kuras darbību rezultātā mira 54 cilvēki,» uzsvēra kriminālpolicijas priekšnieks. Viņš gan arī piebilda, ka šie ir tikai pirmie lēmumi par aizdomās turamā statusa piemērošanu. Tagad noteikts divu mēnešu termiņš, kurā apjomīgās lietas materiāli nododami Ģenerālprokuratūrai.

Zolitūdes projekta būvekspertīzes veicējs A. Gulbis ir arhitektūras pakalpojumu uzņēmuma GP Projektu birojs valdes loceklis un lielākais īpašnieks - viņa īpašumā ir 70,29% uzņēmuma kapitāldaļu. Otrs īpašnieks ir Mārtiņš Pundurs (29,41%). GP Projektu birojā pēc notikušās traģēdijas aģentūrai LETA paskaidroja, ka A. Gulbis nolēmis nesniegt komentārus medijiem par notikušo traģēdiju un lielveikala projekta būvekspertīzi.

Jau vēstīts, ka 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. VP uzreiz pēc traģēdijas sāka kriminālprocesu, bet vēlāk vēl vienu - saistībā ar darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmumā Maxima Latvija. Kriminālprocess sākts, jo tas ir vienīgais veids, kā pārbaudīt Valsts darba inspekcijas slēdzienā minētos faktus par darba drošības noteikumu pārkāpumiem sagruvušajā tirdzniecības objektā un izvērtēt, vai darba devējs saucams pie kriminālatbildības.

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju tika atklāti arī viltoti ar būvniecību saistīti dokumenti, un vainīgais sodu jau saņēmis.

Policija tāpat veica divus izmeklēšanas eksperimentus sagruvušajā veikalā. Pirmajā eksperimentā sagruvušā lielveikala jumta konstrukcijas neizturēja ūdens svara spiedienu un tā ietekmē pārlūza. Savukārt otrajā eksperimentā notika kontrolēta veikala jumta dedzināšana, jo 2011. gadā, būvējot lielveikalu, notika ugunsgrēks. Galvenais šī eksperimenta mērķis bija noteikt nestspēju visām konstrukcijām, kādas bija pirms ugunsgrēka un pēc tā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?