Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Zupā ir laime

Viduslaikos šis, protams, franču, vārds soupe nozīmēja tikko noplēstu svaigas maizes kumosu, kuru kaut kamī pamērcēja. Mūsdienās par zupām dēvē ēdienus, kuru sastāvā vismaz puse ir šķidrums, vienalga, vai tas vārīts vai «svaigs», ūdens, piens, alus, kvass, rūgušpiens, gaļas, dārzeņu, zivju vai kādu citu produktu novārījums.

Francijas lauku krodziņos zupu joprojām saukā par _potage_ - to, kas podiņā, bet māla podos uzglabāja maizi. Rudenī izcepta, tā stāvēja līdz pat pavasarim, bet, lai būtu gardāka, podiņā ielika visādas smaržīgas zālītes. Kad sagribējās tā sātīgāk paēst - atlika podā ar maizi ieliet treknu gaļas buljonu, un zupa gatava. Tādēļ var droši teikt, ka zupa jau ir «civilizēta» cilvēka eksistences pamats. Jo tā vairs nebija sausā klejotāju barība, zupai vajadzēja cilvēciska mājokļa palīgierīces - pavardu un trauku, kurā to gatavot. Nav jābrīnās, ka barbarisko klaiņotājtautu aziātu virtuvēs zupu variācijas ir tik nabadzīgas (šurpas, bešbarmaka vai naurizkože tipa sātīgie strebjamie tika gatavoti lielos godos, jo bija varen ķēpīga padarīšana, tomēr, ja jums kādreiz izgadās nokļūt līdz uzbeku šurpai, pirkstus nokodīsit aiz baudas).

Protams, mana paša eiropieša mādziņai vistīkamākās šķiet tumīgi maigās krēmzupas jeb biezeņzupas, nevis kristālskaidrie buljoni ar mozaīkas krāsainībā tajā peldošiem dārzeņiem vai japāniski ūdeņainās «zupas-akvāriji» ar visu-ko-nezin-ko pa vidu. Kaut arī saprotu, ka tagadējā mode jebkatru zupu «uzlabot» vai saglābt ar saldo krējumu un/vai kokosriekstu pienu (šaubu nav, šīs abas mantas garšīgu padarīs pat trešā uzlējuma zaļās tējas zupu) patiesībā ir kulināra impotences rādītājs.

Tomēr skaidrs kā diena ir viens - Eiropā zupu karaliene ir un paliks sīpolu zupa. Tāpēc, ka tā ir visdemokrātiskākā un vienlaikus visnoslēpumainākā soupe! Mūžīgi mainīgā, teju kā visu latviešu gara un dailes spēka meita Spīdola. Drusku brīnos, kādēļ latvjiem sīpolzupa nav nacionālais ēdiens. To pašu varētu jautāt par ķiplokzupu vai barojošo ķirbjuzupu - šitie frukti tak mūsu dārzos aug griezdamies.

Taču, pirms ķeršos pie savas īpašās sīpolzupas receptes atklāšanas (nākamgardēdī), lūk, viena zupa, kurai patlaban plūcamais laiks.

Rabarberu zupa! Kā smejies, to var gatavot no cirvja kāta - no nekā. Vajag 2 litros plika ūdens iesviest trīs ēd.k. cukura, 5 krustnagliņas (tikpat eksotiskai garšai noder arī pagultē aizķērusies sakaltusi apelsīnu miziņa) un sagriezt 5 paresnus rabarberu kātus, protams, ar nošķītu ādu.

Kad virums uzsit burbuli, nebīstieties no putām - tās nav kaitīgas. Var caur sietu rabarberzupā iepludināt šķidru mīklu - pašu prastāko, 3-4 ēdamkarotēs miltu iejauktu vienu nabaga oliņu un drusciņu pieniņa. To es saucu par rabarberzupu ar klimpu asarām. Īsts pavasara ēdiens - patērējams gan auksts, gan silts, jo ir saldskābs un veldzējošs - pat ar visām asarām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?