Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pirmie soļi kalnu slēpošanā

Novembra otrajā pusē un decembra sākumā Latvijā valdīja perfekti laikapstākļi ziemas sportam, un kalnu slēpošanas bāzes spēja saražot lielu daudzumu sniega. Tāpēc, pat ja kādā brīdī janvārī turēsies pozitīva gaisa temperatūra, tas, visticamāk, nebūs šķērslis atklāt sezonu sacensībām Vilciņa kauss, kas bērniem ļauj spert pirmos soļus kalnu slēpošanā. Par Vilciņa kausu stāsta kalnu slēpošanas kluba Marbel Ski Team līdzdibinātāja un trenere Anna Bondare.

No bērnudārza vecuma. Vilciņa kauss jau kopš 2007. gada apvieno sportiskas aktivitātes un sacensības kalnu slēpošanā bērniem līdz desmit gadu vecumam, būdams kā pirmais pakāpiens sacensību ķēdē Latvijā, kas ievirza jaunos sportistus turpmākajā kalnu slēpošanas sporta dzīvē. Šogad jaunākajā grupā startēs 2017. gadā un agrāk dzimuši sportisti jeb vēl bērnudārznieki, bet vecākie būs 2014. gadā dzimušie bērni.

Kovids nāca par labu. Pērn četros posmos kopā piedalījās 201 dalībnieks, bet katrā posmā uz starta parasti bija ap 150 bērniem. Uzrāvienu piedzīvojām tieši Covid-19 laikā, kad neko nevarēja darīt, bet slēpot drīkstēja – mūsu sporta veids ieguva daudz jaunu bērnu. Kā teikts Vilciņa kausa nolikumā, sacensību mērķis ir sarīkot svētkus mazajiem kalnu slēpošanas entuziastiem, dodot iespēju gūt sacensību pieredzi.

Ozolkalna debija. Iepriekš posmi pārsvarā risinājās Siguldā, bet pēdējos gados tie notiek arvien vairāk vietās. Pērn Vilciņa kauss tika pirmoreiz aizvadīts Žagarkalnā, bet šogad savu debiju piedzīvos Ozolkalns, līdz ar to gaidāmi jau pieci sacensību etapi. Superīgi, ka spējam piedāvāt dažādību, bērniem ir iespēja pabūt dažādās trasēs – varēsim Rīgas un Siguldas bērnus, kas ir lielais vairums dalībnieku, aizvest uz Latvijas augstāko virsotni Gaiziņkalnu, kā arī Ozolkalnu un Žagarkalnu, turklāt varbūt no šiem kalniem sportam pievienosies arī kāds vietējais sportists.

Par spīti atkusnim. Kalnu slēpošanas trases nekad nedzīvo tikai ar dabisko sniegu, bet ļoti nozīmīga ir arī atbilstošos laikapstākļos saražotā sniega sega. Tas mums ļāvis slēpot arī aprīlī. Novembra beigās un decembra sākumā Latvijā bija ļoti labvēlīgi laikapstākļi, tāpēc janvāra posmiem vajadzētu spēt risināties gandrīz pie jebkādas temperatūras.

Teicami jaunajiem sportistiem. Kaut gan Latvijā nav augstu kalnu, manā skatījumā trases ir pilnīgi atbilstošas, lai līdz noteiktam vecumam šeit kalnu slēpošanu varētu apgūt visaugstākajā līmenī. Apmācībām mums ir ļoti laba infrastruktūra, par to liecina sestdienās un svētdienās redzamās garās rindas pie pacēlājiem. Tiecoties uz profesionālu līmeni, vēlāk, protams, nepieciešams braukt uz lielākām nogāzēm.

Ar nākotni. Esam sapratuši, ka ar vietējām sienām nepietiek, tādēļ jau vairāk nekā desmit gadu Latvijas nacionālie čempionāti gan elitei, gan junioriem un jauniešiem notiek kalnu lielvalstīs. Šobrīd – Valdifasā Itālijā. No Pekinas ziemas olimpisko spēļu dalībniekiem Miks Zvejnieks šoruden pieņēma lēmumu beigt karjeru, bet Liene Bondare pievienojusies starptautiskajai komandai LIT, kur viņas treneris ir iepriekš arī ar kalnu slēpošanas superzvaigzni Lindsiju Vonu strādājušais Kriss Naits. Latvijas kalnu slēpošanai ir nākotne un redzami vairāki talantīgi jaunie sportisti, bet, lai viņi izaugtu par labākajiem, jāsakrīt ļoti daudziem apstākļiem.


VILCIŅA KAUSS KALNU SLĒPOŠANĀ

• 14. janvāris Gaiziņkalns

• 20. janvāris Ozolkalns

• 27. janvāris Siguldas pilsētas trase

• 10. februāris Siguldas pilsētas trase

• 3. marts Žagarkalns


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze janvāra numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā