Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pētījums: vardarbīgas datorspēles mazina noziedzību

Vardarbīgas datorspēles patiesībā samazina noziedzības līmeni, jo agresīvi noskaņotas personas ir pārāk aizrāvušās ar cīniņu pret virtuālajiem ienaidniekiem, lai iekultos nepatikšanās reālajā pasaulē, secinājusi ekspertu komanda.

Tādas datorspēles kā "Manhunt" un "Grand Theft Auto", kur spēlētāji iegūst punktus vai naudu par upuru nogalināšanu vai savainošanu, parasti tiek vainotas vardarbīgo noziegumu izraisīšanā.

Vairākās plašu publicitāti iemantojušās slepkavību lietās apgalvots, kā apsūdzētā slepkavnieciskās tieksmes uzkurinājušas vardarbīgās datorspēles. Taču trīs atzītu zinātnieku sastādītā ziņojumā "Izpratne par vardarbīgu datorspēļu iespaidu uz vardarbīgiem noziegumiem" šāda saistība tiek noraidīta.

Eiropas Ekonomisko pētījumu centra zinātnieks Bendžamins Engelsteters, Teksasas Bailora universitātes pētnieks Skots Kaninghems un Teksasas universitātes zinātnieks Maikls Vards savā ziņojumā norāda, ka vardarbīgo datorspēļu cienītāji ir pārāk aizrāvušies ar virtuālo realitāti, lai pastrādātu noziegumus īstajā pasaulē.

"Psiholoģiskajos pētījumos pastāvīgi tiek atrasta pozitīva saistība starp vardarbīgām videospēlēm un agresiju," teikts ziņojumā. "Ja varētu pierādīt, ka vardarbīgas videospēles izraisa vardarbību, tad varētu mainīt likumus, mazināt pieeju spēlēm, un tas nestu sabiedrībai labumu. Taču līdz šim, kaut arī ir pierādījumi, ka laboratorijas vidē videospēles izraisa agresiju, nav nekādu pierādījumu, ka vardarbīgas videospēles izraisa vardarbību vai noziedzību," norāda ziņojuma autori.

Eksperti uzsver, ka laboratorijas eksperimentos nav ņemts vērā fakts, ka spēlētājs uz ilgu laiku aizraujas ar spēli, līdz ar to vienkārši nav spējīgs uz kādām darbībām reālajā pasaulē. "Līdz ar to viņi pārspīlē videospēļu izraisītās agresijas nozīmīgumu noziedzības veicināšanā," teikts ziņojumā.

Laikā, kad tiek izlaistas jaunas vardarbīgas videospēles, noziedzības līmenis patiesībā krītas, jo agresīvi noskaņotie indivīdi ir pārāk aizņemti, mājās spēlējot jauno spēli, un līdz ar to neiesaistās nekādās citās aktivitātēs - gan likumīgās, gan nelikumīgās vai vardarbīgās.

"Daudzi pētnieki arī uzskata, ka šīs spēles izraisījušas ārkārtējus vardarbības gadījumus, kā apšaudes skolās, jo laboratoriskos pētījumos spēlēšana tiek saistīta ar agresivitātes celšanos. Taču reti kurā pētījumā ir apskatīts šo spēļu iespaids uz agresiju," teikts ziņojumā.

"Mēs secinām, ka vardarbīgo videospēļu negatīvais iespaids uz sabiedrību ir ievērojami zemāks vai pat neeksistē vispār," teikts ziņojumā, secinot, ka "vardarbīgas videospēles kopumā samazina vardarbīgo noziegumu līmeni".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko