Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Diena pēta: Latvijā pašmāju ražotāji veikalos pārdod tikai īstu pienu

Šajā ziemā sabiedrības uzmanības lokā nonāca jautājums par to, vai kāds no Latvijas iedzīvotāju vidū ļoti populārā pārtikas produkta piena veidiem varētu būt ražots no sausā piena pulvera. Lai pārbaudītu, vai piens, ko pērkam lielveikalos, patiešām atzīstams par īstu pienu, nevis ražots no sausā piena pulvera, Diena veica piena sastāva pētījumu, izvēloties 12 populārus piena veidus un to laboratorisku pārbaudi uzticot Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes laboratorijai.

Pārbaudes rezultāti vērtējami kā iepriecinoši, jo parādīja, ka visi izpētei iesniegtie piena veidi ražoti no piena, nevis sausā piena pulvera jeb dehidrēta piena. Par to trešdien raksta laikraksts Diena.

Jāpiebilst, ka piena ražošana no sausā piena pulvera nav aizliegta, bet, ja ražošanā tiešām izmantots sausais piena pulveris, uz iepakojuma noteikti jābūt norādei «atjaunots piens» vai «rekombinēts piens».

«Sausā piena klātbūtne nevienā no analizētajiem produktiem nav konstatēta,» par laboratorijā veiktajiem 12 piena veidu izpētes rezultātiem oficiālā atzinumā informē LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne Inga Ciproviča. Viņa gan atzīst, ka Latvijā vispār nav akreditētas, oficiālas metodes sausā piena klātbūtnes noteikšanai pasterizētā pienā. «Iesniegto piena veidu testēšanai lietotas neakreditētas metodes, bet zinātnisko pētījumu darbos norādītās, analizējot denaturēto olbaltumvielu īpatsvaru, mikroskopējot paraugus un nosakot Maillard reakcijas produktu un šķīstošā triptofāna fluorescences vērtības 290/340 un 330/420 nm viļņu garumā speciāli sagatavotajiem paraugiem. Lietotās testēšanas metodes ļauj spriest par izejvielu izcelsmi produktu ražošanā, bet simtprocentīgu apstiprinājumu nesniedz,» pārbaudes gaitu izklāsta I. Ciproviča. Tomēr Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne uzskata, ka lietotās metodes sniedz rezultātus ar ticamību tuvu 100 procentiem.

To, ka Latvijā patlaban vispār nav akreditētas metodes, ar kuras palīdzību noteikt, vai piens nav ražots no sausā piena pulvera, apstiprina arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta vecākā eksperte Una Statkus.

Viedokli, ka ražotāji, iespējams, ražo pienu arī no piena pulvera jeb sausā piena, pērn decembrī intervijā Dienai pauda SIA Latvijas piens valdes loceklis Raimonds Freimanis. «Tie [uzņēmumi], kuri paši ražo arī piena pulveri, brīžos, kad svaigpiena trūkst, var to atjaukt ar ūdeni, lai turpinātu savas piegādes veikaliem,» pieļāva R. Freimanis. Šonedēļ uz jautājumu, vai joprojām pieļauj, ka Latvijas veikalos nopērkams piens, kas ražots no sausā piena, R. Freimanis atbildēja, ka viņa rīcībā nav konkrētas informācijas, kas ļautu uzturēt spēkā decembrī izteikto apgalvojumu. Plašāk komentēt pašreizējo situāciju piena tirgū R. Freimanis nevēlējās.

Tie piena ražotāji, kas ir Piensaimnieku centrālās savienības dalībnieki un sadarbības partneri, piena ražošanai neizmanto piena pulveri, apgalvo Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

«Latvijā tiek pārstrādātas vidēji 1250 tonnas dienā. Piensaimnieku centrālās savienības dalībnieku un sadarbības partneru saražotā produkcija ir apmēram 90 procenti piena produktu tirgus, vēlreiz uzsveru, ka neviens no viņiem piena ražošanā sauso pienu neizmanto. Un es nedomāju, ka piena pulveri piena ražošanai varētu izmantot kāds no atlikušos 10 procentus pārstāvošajiem piena ražotājiem. Ražot pienu no sausā piena nav ekonomiski izdevīgi,» uzsver J. Šolks.

Vērtējot situāciju piena ražotāju vidū, J. Šolks norāda, ka pastāv konkurence, kas gan jāuztver kā normāla parādība. «Katrs piena ražotājs vairāk vai mazāk ir atradis savu nišu, turklāt veselīga konkurence uzņēmēju parasti nebiedē,» uzskata Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs un piebilst, ka problēma gan pastāv un tā ir saistīta ar samērā augsto piena cenu veikalos. «Lielveikali vēlas gūt peļņu, turklāt mūsu valstī ir samērā augsts PVN un jāņem vērā arī tas, ka mūsu pircējiem ir zemāka pirktspēja nekā, piemēram, Vācijas pircējiem,» problēmu raksturo J. Šolks.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses