Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Prāmis – vietējās ekonomikas balsts

"Nākotnei esam labi sagatavojušies," tā, prezentējot jauno LNG jeb sašķidrinātās dabasgāzes ātrgaitas prāmi Megastar, kas šī gada janvārī tika nodots ekspluatācijā jūras līnijā Tallina–Helsinki, norāda a/s Tallink Grupp (Tallink) vadība.

Pēc Igaunijas pasūtījuma Somijas kuģu būvētavā Meyer Turku būvētais prāmis aizsācis jaunu attīstības posmu tirdzniecības markas Tallink Shuttle prāmju vēsturē – kā degvielu tajā izmanto sašķidrināto dabasgāzi, pazīstamu arī kā LNG, taču prāmis var strādāt arī ar dīzeli. Izmantojot dabasgāzi, prāmja ietekmes uz vidi rādītāji ievērojami uzlaboti – tas nerada sēru un sodrējus, ir samazinātas slāpekļa un oglekļa dioksīda izmešu emisijas. Inovatīvie inženiertehniskie risinājumi par 30% optimizējuši energoresursu izmantošanu uz prāmja jebkurā situācijā.

Megastar atbilst gan esošajām stingrajām, gan nākotnes prasībām attiecībā uz izmešiem emisiju kontroles rajonā jeb tā dēvētajā ECA, kurā ietilpst arī Baltijas jūra. Kopumā pasaulē ir aptuveni 100 šādu prāmju, 70% no tiem pieder Norvēģijai un Zviedrijai. 

Stimulē vietējo ekonomiku

Jaunais LNG prāmis, kas, sākot ceļu no Tallinas, Helsinkus sasniedz divās stundās, būvēts, lai piesaistītu ceļotājus Igaunijas un Somijas tirgū un maksimāli izmantotu vietējos resursus. "Mums bija svarīgi, lai jaunais prāmis stimulētu vietējo ekonomiku," uzsver Tallink ģenerāldirektors Tarvi Karloss Tūliks. Megastar būve Somijā tika uzsākta 2015. gada augustā. Pērn decembrī un šī gada janvārī prāmis veiksmīgi izturēja pietauvošanās pārbaudes abās ostās, uzpildes pārbaudi Helsinkos un 29. janvārī devās pirmajā reisā, ietilpības ziņā konkurējot ar vienu no Tallink lielākajiem kruīza prāmjiem – Baltic Queen.

Jaunā prāmja izmaksas ir aptuveni 230 miljonu eiro. Izmaksu daļu ar 184 miljonu eiro aizdevumu sedza uzņēmums Finnish Export Credit. Kredītu garantēja Somijas Eksportkredīta aģentūra Finnvera, nodrošināja Nordea Bank Finland. Projekts saņēmis arī līdzfinansējumu no Eiropas Savienības (ES) Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta kā jūras maģistrāļu projekts ar mērķi uzbūvēt jaunu, videi draudzīgu kuģi. ES atbalstu piešķīrusi tieši videi draudzīgajiem un energoefektīvajiem tehniskajiem risinājumiem uz prāmja. 

Veikals jūrā

"Simboliski jāteic, ka Megastar būvējuši mūsu pasažieri, kuģa apkalpe, Baltijas jūra ar tās īpašo vidi un tai raksturīgiem kuģošanas apstākļiem un mēs kā uzņēmums ar savu kuģošanas pieredzi," uzsver Tallink valdes priekšsēdētājs Janeks Stalmeisters. Līdzīgus uzlabojumus plānots ieviest arī Megastar ceļabiedram šajā maršrutā – Tallink prāmim Star.

A/s Tallink Grupp, kas veic gan pasažieru, gan kravu pārvadājumus, sevi pozicionē kā stabils jūras satiksmes dalībnieks Baltijas jūrā, kura īpašumā nu jau ir 17 kuģi. Ar Tallink un Silja Line zīmolu tie kursē Baltijas jūrā dažādos maršrutos starp Latviju, Zviedriju, Somiju un Igauniju, ik gadu apkalpojot aptuveni deviņus miljonus pasažieru. Jūras līniju Tallina–Helsinki izmanto aptuveni pieci miljoni pasažieru gadā. Konstruējot Megastar, īpaša vērība tikusi pievērsta pasažieru, kas ceļo ar autotransportu, ērtībām. Uz kuģa auto var nokļūt divos līmeņos; plašāka auto klāja uzbrauktuve padara ātrāku transportlīdzekļu uzbraukšanu un nobraukšanu no prāmja – tam paredzēta stunda.

Uz kuģa ir 47 pasažieru kajītes ar 191 guļvietu. Starp citu, veicot Tallink klientu aptaujas, noskaidrots, ka šādos reisos pasažieri vēlas, lai uz kuģa būtu mazāk kajīšu un pēc iespējas vairāk sēdvietu. Uz šī kuģa atrodas pēc jaunas koncepcijas veidota klusa sēdvietu zona, kas komforta ziņā līdzinās biznesa klasei lidmašīnās. Dienas aptaujātie ostā satiktie pasažieri gan atzina, ka viņiem ir būtiska arī biļetes cena. "No Helsinkiem uz Tallinu ar prāmi dodos apmēram sešas reizes gadā," stāsta Tallinas ostā satiktais Marks, kurš dzīvo un strādā Somijā, Tamperē. "Parasti par biļeti maksāju ap 30 eiro, bet šoreiz, kad vajadzēja doties ceļā steidzami, izmantoju Silja Europa, par biļeti samaksājot divreiz dārgāk. Prāmim ir skaists interjers, uz tā ir peldbaseins, pieejams zviedru galds – to novērtēju, tomēr man noteicošā ir biļetes cena. Vēl ir patīkami, ja tiek nodrošinātas atpūtas iespējas," uzsver Marks.

Uz Megastar klājiem izvietotas dažādas atpūtas telpas, arī rotaļu centrs bērniem. Iepirkšanās iespēju ziņā te atrodams lielākais supermārkets Baltijas jūrā, kas izvietots 2800 kvadrātmetru platībā. Darbojas septiņi restorāni un kafejnīcas. Lai nodrošinātu komfortablu ceļošanu, liela uzmanība pievērsta pārdomātai un raitai klientu plūsmai uz kuģa.

Drošību ievēro stingri

LNG ātrgaitas prāmi apkalpo 35 tehniskie darbinieki. Taujāts par šī kuģa tehniskajām priekšrocībām, vecākais palīgs Daniels Starovs uzsver: "Šis kuģis ir projektēts pēc principa –  labākais glābšanas līdzeklis ir pats kuģis, respektīvi, uz Megastar visu sistēmu un aparatūras darbība tiek dublēta. Tas nozīmē, ka pat ugunsnelaimes vai korpusa bojājumu gadījumā mēs varam droši nokļūt līdz tuvākajai ostai."

Tehniskie darbinieki, kas apkalpo jaunā kuģa iekārtas, ieguvuši īpašas zināšanas speciālos kursos drošības tehnikas jomā. "Visas kuģa LNG sistēmas ir inovatīvas, un drošības tehniku ievērojam ļoti stingri," piebilst 
Starovs. Tomēr, kā teic kuģa kapteinis Vahurs Sostra, mūsdienu tehnoloģiskie sasniegumi ļauj jūras transportlīdzekļus vadīt ērtāk un vieglāk.

Megastar ir aprīkots ar pieciem dzinējiem. Tos iedarbina ar dīzeļdegvielu, bet reisa laikā pāriet uz LNG. "Mūsu gāzes uzņēmumam tas bija izaicinājums, jo Baltijas valstīs LNG uz kuģiem līdz šim nav bunkurēts. Visu sākām no nulles, informāciju un pieredzi smēlāmies gan Norvēģijā, gan Zviedrijā, turklāt laika nebija daudz," stāsta a/s Eesti Gaas Tehniskās attīstības daļas vadītājs Sergejs Jefimovs.

LNG uzpilde ar četrām automašīnām, kas ir populārākais bunkurēšanas veids, pirms pirmā reisa prasījusi četras stundas, jo šī bijusi jauna pieredze abām bunkurēšanas apkalpēm. "Šis kuģis ir unikāls ar to, ka ir pirmais, kam LNG tvertnes atrodas nevis uz klāja, bet zem ūdens līnijas korpusa iekšpusē. To paredz dubultdrošības sistēma. Kopumā lēšam, ka kuģis patērēs 24 tūkstošus tonnu LNG gadā. Tallinā iepildīsim 80%, bet atlikušos 20% iepildīs Helsinku osta. Tā stimulēsim vietējo ekonomiku," piebilst Eesti Gaas pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses