Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pirmais privātais kosmosa kuģis gatavs doties uz SKS

Kalifornijas uzņēmums SpaceX kļūs par pirmo privāto kompāniju, kuras izstrādātais kosmiskais kuģis veiks misiju ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) uzdevumā. 30. aprīlī no Kenedija kosmosa centra Kanaverala zemes ragā Floridā tiks palaists SpaceX radītais kosmosa kuģis Dragon, kas dosies izmēģinājuma lidojumā uz Starptautisko Kosmisko staciju (SKS).

Misijas laikā vairākkārt izmantojamā 7,3 metrus augstā kapsula veiks dažādas komunikāciju, navigācijas un kontroles sistēmas pārbaudes, raksta BBC. Tomēr galvenais pārbaudījums būs precīza savienošanās ar 339 kilometru augstumā esošo SKS, kas ap Zemi riņķo ar ātrumu 27 tūkstoši kilometru stundā.

Ja viss noritēs, kā plānots, tad SKS iebūvētajai robota rokai vajadzētu saķert Dragon un savienot ar staciju. Pēc tam plānots veikt kravas apmaiņu, jo kosmosa kuģim uz SKS paredzēts nogādāt 521 kilogramu smagu kravu, bet uz Zemes tam jāatgriežas ar 660 kilogramu smagu kravu.

NASA vairākām privātajām kompānijām piešķīrusi simtiem miljoniem dolāru, lai izstrādātu kosmosa kuģus, kuri veiktu regulāru kravu nogādāšanu uz SKS. Iepriekš to veica leģendārie atspoļkuģi, kuru izmantošana tika pārtraukta pērn.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot, ceļojot pa Provansu?

Tuvojas vasara – ceļojumu laiks. Tāpēc šoreiz stāstu par gardumiem, kas raksturīgi tieši Francijas dienvidu reģionam – Provansai.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena