Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Aizdomīgas pēcvēlēšanu pārbīdes

Aizvadītajās nedēļās cieši saistīti ar sarunām par amatu un ietekmes pārdali jaunajā pēcvēlēšanu valdībā notika divi paralēli procesi, kas liek celt trauksmi par pēcvēlēšanu procesu negatīvo ietekmi uz jau tā klibo tiesiskumu un cīņu ar organizēto noziedzību, korupciju un naudas atmazgāšanu. Procesi, kas uz jaunievēlēto partiju māžošanos ar darba grupām un Saeimas Prezidija krēslu pārdali liek skatīties kā uz dūmu piesegu nežēlīgai cīņai par ietekmi uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un Valsts ieņēmumu dienestu (VID), kas slēpti notiek šī politteātra fonā.

Vispirms par pozitīvo – ne bez Dienas atmaskojumu grūdiena izdienas pensijā ir aizsūtīti divi KNAB ilggadēji operatīvie darbinieki – Jānis Miķelsons un Modris Briška. Personāži, uz kuriem gulstas smagas aizdomas par tā arī neizmeklētu un nesodītu izmeklēšanas informācijas noplūdi operatīvajā izstrādē, kurai jau pirms pieciem gadiem, nevis šā gada februārī bija jānoved pie Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča un otra viņa lietā apsūdzētā – miljonāra un politiķu drauga Māra Martinsona – aizturēšanas. Foto no abu izklaides Alpu slēpošanas kūrortā ar citā Martinsona kriminālprocesā aizdomās turēto grāmatvedi Diena publicēja šovasar. Tātad pat tad, ja informācijas noplūde nav izmeklēta un sodīta, netieši, bet spilgti pierādījumi aizdomu pamatotībai ir sagādāti.

Ir tomēr trīs aspekti, kas šo ziņu apēno. Ko tas mums stāsta par bijušo KNAB operatīvo darbinieku šefu, tagad Jaunās konservatīvās partijas (JKP) faktisko aizkulišu līderi Juri Jurašu? Neko labu, ja viņš, metoties aizstāvēt šādus atmaskojošos kontaktos pieķertus personāžus, piedraud ar atlaišanu KNAB priekšniekam Jēkabam Straumem. Ko tas mums stāsta par pašu Straumi? Neko labu, jo atbrīvošanās no aizdomīgiem darbiniekiem "pa sētas durvīm", aizsūtot izdienas pensijā, nevis izmeklējot viņiem publiski inkriminēto informācijas noplūdi, liecina par vēlmi, pieņemot neizbēgamus lēmumus, tomēr censties nesadedzināt visus tiltus ar jaunievēlēto politisko varu. Bīstams signāls no politiskās korupcijas apkarotāja. Ko tas mums stāsta par specdienestiem? Neko labu, ja abiem aizdomīgajiem operatīvajiem darbiniekiem nav atņemtas pielaides, tā saglabājot viņu izredzes tikt iekārtotiem kādos ne mazāk noderīgos amatos iekšlietu struktūrās.

Šīm ziņām sekoja pagaidām neoficiāla vēsts no bijušajiem VID Finanšu policijas darbiniekiem, ka atlūgumu iesniedzis "būvnieku lietas" izmeklētājs Mihails Demjanovs. Iemesls – viņš esot noguris no pretdarbības lietas izmeklēšanai, un procesi ap nākamā VID ģenerāldirektora nominēšanu neko labu nesola.

Ko nozīmētu izmeklētāja Demjanova atlūguma spēkā stāšanās, nav pat jāskaidro – brīdī, kad nosūtīšanu uz Ģenerālprokuratūru kriminālvajāšanas uzsākšanai gaida "būvnieku lietas" galvenā epizode ar miljonāru Martinsonu kā personu, kas stāvējusi aiz nodokļu izkrāpšanas un naudas atmazgāšanas miljonu shēmām, aiziet izmeklētājs, kurš ir šī kriminālprocesa virzītājs. Vēl viena neticama sakritība un veiksme tiem, kuri nevēlētos, lai lieta tiek nosūtīta apsūdzību uzrādīšanai.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Un ko par to visu saka ģenerālprokurors Kalnmeijers?
ļoti patīk
ļ
Agneses Margevičas stils šajā rakstā. Konkrēti, interesantā formā "ko tas mums stāsta", asi un pamatoti.
Nja
N
Vai nu uzpirkta vai totāli stulba šī resnule.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē