Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Brīdinājums pārcentīgajiem

Pagājušajā nedēļā notika plašākā publikā varbūt ne pārlieku pamanīts, bet tiesībsargājošo institūciju un tiesu darbinieku lokam samērā būtisks starptautisks seminārs, ko organizēja Valsts policija sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā, – Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācija: aktuālās tendences un nākotnes izaicinājumi.

Privātie nozares dalībnieki – advokāti – uz pasākumu gan nebija aicināti, lai gan tieši viņi pēdējo gadu laikā kopš pastiprinātās naudas atmazgāšanas likumdošanas pieņemšanas ir kļuvuši par sava veida trauksmes cēlājiem pārcentīgai šo normu pildīšanai, jo īpaši jau no Finanšu izlūkošanas biroja (FID) puses.

Taču šoreiz advokātu lomu savā ziņā pildīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, kurš atļāvās it kā starp puķītēm, taču vienlaikus pietiekami skarbi kritizēt gan prokuratūru, gan Valsts policiju, kuras ir galvenās procesa virzītājas FID aizsāktajās lietās par naudas atmazgāšanu. Lai būtu saprotams, par kādu līdzekļu apjomu ir runa, jāpiemin Valsts policijas priekšnieka vietnieka Andreja Grišina seminārā ar lepnumu pieminētie 1,4 miljardi eiro (!), kuriem kopš šī gada 1. janvāra ir uzlikts arests ap 300 kriminālprocesos, kas saistīti ar naudas atmazgāšanu.

AT priekšsēdētājs savā uzrunā šo uzcītību privātpersonu un uzņēmumu kontu arestēšanā (kas vairumā gadījumu šos uzņēmumus noved pie bankrota) drīzāk gan kritizēja, nevis slavēja. Viņš, pirmkārt, atgādināja, ka "noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas lietu procesuālo īpatnību dēļ šī lietu kategorija stāv daudz tuvāk potenciāliem cilvēktiesību pārkāpumiem" salīdzinājumā ar "parastajām" krimināllietām. Otrkārt, A. Strupišs norādīja, ka policija, izmeklējot lietas, tās ilgstoši pietur, turpinot mantai uzlikto arestu un nevirzot lietas uz tiesu, lai gan pēc sākotnējo pierādījumu iegūšanas nozīmīgas ziņas vairs nav iegūtas. Treškārt, izskanēja pārmetums procesa virzītājiem (prokuratūrai un policijai), kuri "lēmumos par procesa nodošanu tiesai kā pierādījumu akli atkārto FID dienesta ziņojumā minēto pamatojumu, lai gan mantas īpašnieks to jau ar pierādījumiem ir atspēkojis". AT priekšsēdētājs valstī būtībā ir pirmā persona, kura tiesīga norādīt uz sistēmiskām problēmām tiesībsargājošo institūciju darbā, tādēļ līdzīga rakstura piezīmes parasti izsaka tad, kad "mērs ir pilns". Šķiet, FID aizsāktā nelāgā prakse pielīdzināt nenoskaidrotas izcelsmes naudas līdzekļus noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem ir pārņēmusi gan policiju, gan prokuratūru, kas kriminālprocesu sākšanu uz FID ziņojumu pamata (kas parasti balstās tikai uz aizdomām, ne pierādījumiem) jau ir automatizējusi. Tas tiesiskā valstī ir nepieņemami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē