Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Galma muzikantu dzīres

Lietuvas parlaments šonedēļ jau otro reizi šajā gadā pieņēmis grozījumus valsts budžetā, paredzot izdevumu būtisku pieaugumu, kam galvenais iemesls ir mazināt aizvien pieaugošo inflāciju valsts ekonomikā, tostarp ikvienā mājsaimniecībā.

Grozījumu rezultātā šā gada Lietuvas budžeta izdevumi pieaugs par apmēram 1,47 miljardiem eiro un budžeta deficīts pieaugs līdz 4,9% no IKP. Inflācijas ietekmes mazināšanas pasākumiem plānots atvēlēt 973 miljonus eiro, no kuriem 570 miljoni eiro tiks atvēlēti gāzes un elektrības cenu subsidēšanai mājsaimniecībām, norādīts portālā Lsm.lv.

Lietuva šajā gadījumā ir tikai viens no piemēriem, kas turklāt atrodas pavisam blakus. Piemērs, kas atkal un atkal parāda, kāda ir valdība un parlaments, kuru galvenā rūpe ir nevis politiskās intrigas, bet gan reāls darbs valsts drošības jomā pilnīgi ikvienā virzienā. Savukārt rūpes par Latvijas tautsaimniecību un sabiedrību politiķi aizgūtnēm izsaka viņu sabiedrisko attiecību konsultantu izsūtītās preses relīzēs, taču reālajā darbā nekā no solītā nav un, visticamāk, arī nebūs.

Ir patiešām kaitinoši klausīties premjeru, finanšu un vēl pāris ministrus un dažu labu politiķi par to, ka Latvijas sabiedrībai esot jāpriecājas, ka pie mums nav kara un ka mūsu vienīgā cena par brīvību esot dzīves dārdzības pieaugums, kas taču esot jāpiecieš. Šie būtībā ir vienīgie "argumenti", ko izmanto valdība un valdošā koalīcija kopumā, kad kategoriski atsakās amortizēt degvielas, energoresursu un būtībā visu produktu un pakalpojumu cenu milzīgo lēcienu. Laikā, kamēr daudzās valstīs tiek mazināts vai atcelts PVN, Latvijas "gudrie" prāti turpina skandēt lozungu, ka nodokļu mazināšanu valsts šobrīd nevar atļauties un ka turklāt no nodokļu samazināšanas iegūšot tikai bagātie. Taču savdabīgi – tā arī savu loģiku par "bagātajiem un nabagajiem" neviens politiķis nav paskaidrojis. Un, domājams, tas arī nenotiks, jo ir diezgan liela pārliecība, ka patiesībā politiķiem nav nekādu loģisku un ekonomiski pamatotu argumentu ne nodokļu mazināšanai, ne citiem vajadzīgiem inflācijas amortizācijas pasākumiem. Izskatās – ir tikai iedomīga nostāšanās viszinoša pravieša pozā. Savukārt argumentu iztrūkumu tad attiecīgi arī nomaskē ar kopš seniem laikiem iedarbīgu līdzekli – piesaucot kaut kādus mistiskos "sliktos bagātniekus", kuri tad nu tūlīt iedzīvosies uz "nabagu" glābšanas rēķina.

Šī rīcība tikai parāda politiķu sava veida zemiskumu pret savu valsti un tautu. Pret tiem, kuri tiešā veidā apmaksā politiķu un viņu galma muzikantu lepnās dzīres laikā, kamēr pašus nodokļu maksātājus dzen uz maksātnespējas kraujas malu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē