Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Klikšķu biznesmeņi, lai piesaistītu lasītāju uzmanību, bieži raksta par brīnumzālēm vēža ārstēšanai un sabiezina krāsas nebūtiskiem ikdienas notikumiem

Klikšķu mednieki maldina, manipulējot ar bailēm par veselību

Uzsākot Dienas projektu Melu tvertne, tika pieņemts, ka viltus ziņas visbiežāk vēstīs par politiku un sociāli jūtīgiem jautājumiem, proti, šķita, ka dominēs apzināts vai nejauši radīts dezinformācijas saturs. Taču, lai gan ir arī tādi materiāli, kā liecina lasītāju iesniegtie un Dienas žurnālistu atrastie raksti, klikšķu biznesmeņi izvēlējušies vienkāršāku ceļu – manipulēt ar katram saprotamajām bažām par veselību.

Sola brīnumzāles

Bieži Melu tvertnes uzmanība tiek pievērsta stāstiem, kuros tiek solītas dažādas brīnumzāles – visbiežāk pret vēzi. Dienas žurnālisti konstatēja, arhivēja un ar ārstu palīdzību aprakstīja divas publikācijas, kurās ziedes, kas veidotas no veikalā nopērkamiem produktiem un ir viegli pagatavojamas, tiek pasniegtas kā zāles pret vēzi. Vienā no ziņām atsaucās uz "sentēvu gudrībām", bet citā uz vārdā neminētu "tantiņu tirgū". Savukārt divās citās ziņās vērptas sazvērestības teorijas, ka vēža ārstniecība tiek speciāli kavēta, lai novērstu pārapdzīvotību pasaulē. RSU profesore Dace Baltiņa norāda, ka apgalvojumi ir absurdi, sakot: "Neviens taču negrib mirt, arī šīs teorijas apoloģēti."

Šādas viltus ziņas ir īpaši ciniskas, jo, kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, 2017. gada beigās Latvijā ar ļaundabīgu audzēju uzskaitē bija 77 341 cilvēks. Proti, bailes no smagās saslimšanas tiek izmantotas, lai nopelnītu. Šādas ziņas rada risku, ka cilvēks bažu gadījumā var izvēlēties mēģināt sevi izārstēt, nevis savlaicīgi apmeklēt ārstu. Indivīda labklājībai šādi meli var būt krietni bīstamāki nekā uz valsti mērķēti propagandas teksti. 
 

Biedē ar pārtiku  

Paralēli stāstiem par brīnumzālēm un sazvērestības teorijām parādās arī dažādu urbāno mītu atražojumi. Piemēram, Latvijas melu vietnēs pārpublicēti stāsti par it kā toksiskiem ķiplokiem, kas nāk no Ķīnas. Ziņā melots, ka Latvijas veiklos nopērkami ar toksiskām vielām apstrādāti garšaugi. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šo informāciju atspēko, norādot, ka visas kravas tiek rūpīgi kontrolētas. Šis ASV blogera aizsāktais mīts klejo pa internetu gadiem un, arī krievu viltus ziņu mediju izplatīts, nonācis arī Latvijā. 

Citviet lasītāji tiek biedēti ar bieži dzirdēto stāstu par hormonu un antibiotiku klātbūtni vistas gaļā. Arī šeit PVD skaidri norāda, ka "Eiropā, tajā skaitā Latvijā, hormonu lietošana lauksaimniecības dzīvniekiem augšanas un ražīguma veicināšanas nolūkā nav atļauta". Tāpat arī nav konstatētas antibiotiku pēdas veikalos nopērkamajā gaļā.

Šādas šabloniskas ziņas piesaista uzmanību, jo skar gandrīz ikvienu un ļauj negodīgiem autoriem, izrādot reklāmas, nopelnīt.

Top komentāri

...
.
Klikšķus medī visi portāli, kuri piebāzti ar visādām ziņām par "sabiedrības krējumu", Pugačovas jauno frizūru un Busuļa panākumiem uz Krievijas skatuvēm. Skaidrs, ka tādām būs gūzma klikšķu ar negatīviem komentāriem.
šabloniskas ziņas
š
"hormonu lietošana lauksaimniecības dzīvniekiem augšanas un ražīguma veicināšanas nolūkā nav atļauta". Visos CITOS nolūkos IR atļauta? " TĀPAT arī nav konstatētas antibiotiku pēdas veikalos nopērkamajā gaļā." WTF ?
???
?
Melīgs raksts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē