Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Deputātiem nav operatīvās izziņas vai citu tiesību un pilnvaru, kādas tās bija, piemēram, KNAB

Ko sagaidīt no trīsgalvainā pretkorupcijas pūķa

Virsrakstā pārspīlējumu nav. Kā zināms, trešdien tika pieteikta Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pretenzija pašvaldību vēlēšanām Rīgā. Visas olas lika vienā – pretkorupcijas – groziņā. Mēra kandidāti bija uzreiz trīs – partijas nominālais līderis Jānis Bordāns un divi labi zināmi KNABisti – Juta Strīķe un Juris Jurašs. Savukārt pati korupcijas sērga bieži personificēta ar pūķi. Līdzīgu vislabāk ārstēt ar līdzīgu, kā to māca homeopātijas pamatpostulāti. Jutas Strīķes vārdiem – neesot neviena Rīgas pašvaldības departamenta, kur nevalda korupcijas pūķis. Savukārt Juraša kungs prognozēja – tas, ka šie cilvēki nesēž (var saprast – uz apsūdzēto sola vai cietumā), nav viņu nopelns, bet tikai laika jautājums, kad sāks plosīties pretkorupcijas trīsgalvainais pūķis.

No šīs vietas sīkāk. Jau preses konferencē žurnālisti vaicāja – kāpēc no šī korupcijas pūķu midzeņa nav gandrīz nevienas lietas izmeklēšanā vai tiesā? Kāpēc mītiskais "Misters 20" vēl arvien uz brīvām kājām? Strīķes kundze (norādot, ka nu jau esot "Misters 30") sūrojās, ka diemžēl tiesu, prokuratūras un daudzu politiķu attieksme ir bijusi absolūti pretdarbīga centieniem ievest kārtību. Pieņemsim, ka tā tas ir. Kas ļautu domāt par veselīgām pārmaiņām, "pretkorupcijas pūķim" nonākot Rīgas domē?

Deputātiem nav operatīvās izziņas vai citu tiesību un pilnvaru, kādas tās bija, piemēram, KNAB. Arī iepriekš piesaukto prokuratūras un tiesu sistēmas vadītāji un principi nemainās. Tajā pašā laikā nevar purpināt, ka nekas nemainīsies. Ienākot jauniem deputātiem, viena vai otra shēma paliek bez politiskā piesega un sāk buksēt. Drošāk sāk runāt iepirkumos zaudējušie uzņēmēji. Iekustētos pārmaiņas.

Taču pārmaiņas nāk tikai, ja "pretkorupcijas pūķis" strādā pozīcijā. Par šo pagaidām lielas šaubas. Var nākties sadarboties ar tiem pašiem "vecajiem vēžiem", kuru neesamību JKP tik ļoti slavē Bordāna kungs.

Negribētos vaidēt, ka nesanāks. Korupcijas lietas publiku aizrauj. "Lielo zagļu" sēdināšana (štrunts par tālāko) ir temats, kur mediji skrien, viens otru gāžot no kājām. Svarīgi būtu sajūgt "pretkorupcijas pūķa" plosīšanos ar saimnieciskiem ieguvumiem – piemēram, turpināt pieteikto, ka Rīgā VISIEM būs bezmaksas sabiedriskais transports, ja izskaudīs korupciju un blēdības Rīgas satiksmē.

Vēl – Jutas Strīķes spilgtā personība. Var jau teikt, ka galvenais ir komandas darbs un blablabla... sabiedrības lielākā daļa izvēlas personības. Hrestomātiskais jautājums trolejbusā: "Vai jūs nepateiktu, kurā sarakstā ir A kungs vai B kundze – par viņiem tad balsošu." Gribam vai ne, bet JKP mēra kandidāte nr. 1 ir šajā indivīdu grupā. Jācer, ka individualitāte nenomāks kvēli solīto triju pūķa galvu (Bordāns, Strīķe, Jurašs) draudzēšanos tā, ka "ūdens cauri netecēja".

Katrā ziņā pašvaldību vēlēšanas solās būt interesantākas, nekā šķita vēl pirms mēneša. Zaudētāju politikā vienmēr ir vairāk. Kurā pusē paliks briesmīgais trīsgalvainais pretkorupcijas pūķis? Autora versija – iekšā tiks, bet sasietām ķepiņām. 

Top komentāri

Bērziņa
B
KNABisti jau nevar iesēdināt , viņi tikai zagli saņorē , bet uz brīvām kājām palaiž prokurori un pērkamās tiesneses , tur tie sū*i mīlīt
Leons Paegle
L
Rej, rej, krancīt!
Paldies
P
Paldies, Dzintri. Es pētijū, kas ir Bordāns tādā sakarā ka par ko lai balso, bet uzzinot so ziņu laika tālāk nepētīšu. Strīķe man šķiet persona, kurai līdzi vijas pamatīga šaubu ēna......... Viņa nav spējusi kliedēt šīs šaubas. BEZ TAM bijusi saistīta ar Vienotību. Vai tas ir bijis bordāna labprātīgs lēmums atliek vien minēt. Manuprāt Strīķi stūrē slepenie dienesti kur viņai iet un ko darīt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē