Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Bija pieņemts uzskatīt, ka demokrātijas "spēles noteikumi" ir pāri visam

Latviskā iecietība

Alvis Hermanis intervijā Dienā akcentē tendenci Rietumu sabiedrībā, ko varētu dēvēt arī par savdabīgu psihosociālu slimību, proti, ka aizvien vairāk cilvēku ir radikāli neiecietīgi pret atšķirīgu uzskatu paudējiem. "Es ar lepnumu daudziem esmu teicis, ka šobrīd Latvija ir varbūt viena no retajām valstīm, kurā ir iespējama viedokļu dažādība. Eiropā un ASV cilvēki ir sagrupējušies divās nometnēs, un viņi vairs nespēj atrasties vienā telpā," saka režisors.

Tiešām arī paši par to varam pārliecināties, sekojot līdzi notikumiem citur pasaulē. Šķiet, spilgtākais piemērs – milzu protesta demonstrācijas, kas bija vērojamas pēc pēdējām ASV prezidenta vēlēšanām. Vienmēr vēlēšanās ir gan uzvarētāji, gan zaudētāji. Līdz šim ASV bija pieņemts uzskatīt, ka demokrātijas "spēles noteikumi" ir pāri visam – zaudētājs atzīst sakāvi, arī par viņu balsojušie samierinās ar tādu vēlēšanu rezultātu un tādu valsts prezidentu, kāds ir, protams, cerot, ka nākamreiz izdosies kaut ko vērst sev par labu. Šoreiz bija citādi. Šķita, ka sabiedrības grupu iekšējā konfrontācija tika pat apzināti eskalēta (kaut vai atcerēsimies, kā interneta saziņā tika lamāti cilvēki, kuri balsojuši par Trampu).

Cēloņi neiecietības pieaugumam sabiedrībā diez vai ir vienkārši identificējami. Droši vien tādu ir daudz. Gan saistībā ar pašu neapmierinātības paudēju personiskās dzīves nesakārtotību, gan savdabīgu izpratni par politiskās kampaņas organizēšanu, gan arī varbūt (nav taču izslēgts) kādu ārēju spēku veikto provokāciju ietekmē.

Cik paši esam brīvi no tā? Piekrītu Hermanim, ka ļoti lielā mērā.

Lai gan nereti arī līdzcilvēku uzvedība tepat Latvijā raisa smaidu.

Piemēram, tie paši, kuriem tik ļoti patīk vicināt plakātus par sliktajiem, visās nebūšanās vainojamiem oligarhiem, tiklīdz savu uzskatu dēļ tiek nodēvēti par sorosītiem, genderistiem vai velkamistiem, aizvainojumā uzmet lūpu un žēlojas par zemu politisko kultūru. Bet pozitīvā ziņa ir tā, ka tas nenoved līdz kautiņam. Jā, sabiedrība ir ļoti sašķelta gan politisko uzskatu, attieksmes pret dzimuma jautājumiem un etniskā ziņā, gan visādi citādi, tomēr agresijas demonstrēšana tai kaut kā "nepielīp". Lai arī mēģinājumi uz to provocēt manāmi ik uz soļa un droši vien līdz ar vēlēšanu tuvošanos būs vēl un vēl.

Jā, ir dzirdēti "uzbraucieni" arī mūsu līdzcilvēku it kā pārlieku lielajai iecietībai, to pamatā attiecinot uz samierināšanos ar korupciju u. tml. Tiesa, pārsvarā gadījumu šāda retorika visai izteikti velk uz linča tiesu un tad labi vien ir, ka sabiedrības vairākumu tas neuzrunā – cilvēki ir gana saprātīgi, lai provokācijām nepadotos, paļaujoties, ka sodāmo ķeršanai jau gana daudz visādu KNABu, SABu, ONABu utt. 

Top komentāri

reptilis
r
Latvijas sabiedrības ""iecietība""ir iespējama tikai tāpēc ,ka mums neapmierinātie cilvēki spēka gados var emigrēt. Visas revolūcijas ...nemierus ..rīko jauni spēcīgi cilvēki. Pensionāri ...ierēdņi...novecojoši darbinieki nemierus nerīko. Vēl viena lieta - mums vēl ir saglabājies daudz maz izglītots iedzīvotāju slānis....un tie arī nav pārāk vardarbīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē