Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Likmes krīt, problēma paliek

Eiropas Centrālā banka (ECB) oktobrī ir nedaudz samazinājusi likmes. Lēmums tika pieņemts 17. oktobrī, bet jaunās likmes stājas spēkā šodien – 23. oktobrī. Pēdējos gados ECB likmēm tiek pievērsta liela uzmanība un tiek piedēvēta milzīga ietekme. Izskan arī prognoze, ka likmju samazināšana atdzīvinās nekustamā īpašuma tirgu.

Hipotekārā kredīta nosacījumi, neapšaubāmi, ir svarīgi tad, kad potenciālais pircējs ir pieņēmis lēmumu par īpašuma iegādi un apsver darījuma nianses. Kreditēšanas nosacījumi ietekmē arī to, vai, piemēram, dzīvokli Rīgā ir finansiāli izdevīgāk īrēt vai tomēr pirkt. Šādus aprēķinus – izdevīgāk ir īrēt vai pirkt – veic nekustamo īpašumu nozares kompānija Latio. Ir bijuši periodi, kad dzīvokļa īrēšana jaunajā projektā Rīgā, matemātiski rēķinot, izrādījusies finansiāli izdevīgāka par iegādi, izmantojot kredītu. Piemēram, augustā īrēšana bijusi par 15% izdevīgāka.

Tomēr ECB politika attiecībā uz likmēm ir tikai viens no daudzajiem faktoriem, kas ietekmē nekustamo īpašumu jomu. Svarīgi ir arī tādi faktori kā iedzīvotāju ienākumu līmenis, mājokļu cenas un piedāvājums tirgū. Tāpat arī liela nozīme ir reģionālajam faktoram, proti, tam, cik viegli vai grūti ir piesaistīt bankas aizdevumu tad, ja nolūkotais īpašums atrodas 150–200 kilometru attālumā no Rīgas un tādā novadā, kas neizceļas ar sasniegumiem.

Būtiski ir arī psiholoģiskie faktori – mājokļa iegādei motivē pārliecība par iespējām saglabāt ierasto labklājību, par drošību un to, ka nevajadzēs pārcelties individuālu vai globālu faktoru dēļ.

Kopumā ar mājokļu politiku mūsu valstī ir gluži tāpat ar daudzām citām jomām. Nevar teikt, ka viss būtu slikti. Ir programmas, kas sniedz atbalstu dažādām iedzīvotāju grupām mājokļa iegādei. Ir risinājumi, kas palīdz īstenot dzīvojamo māju renovāciju. Ekonomikas ministrijas paziņojumi liecina, ka tiek domāts par mājokļu politikas pilnveidošanu. Dažas pašvaldības strādā pie mājokļu īres segmenta attīstīšanas. Banku pārstāvji apgalvo, ka hipotekārie kredīti tiek piešķirti arī īpašumu iegādei reģionos, ne tikai Rīgā un Pierīgā.

Vienlaikus tomēr problēma pastāv. Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības pārstāve Evija Mirķe šoruden vērsa uzmanību uz to, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījumā secināts: aptuveni 44% Latvijas mājsaimniecību nav piemērota mājokļa, jo šīs mājsaimniecības ir pārāk turīgas, lai pretendētu uz valsts vai pašvaldības atbalstu, bet pārāk trūcīgas, lai varētu vēlamo mājokli iegādāties. Un ECB likmju pazemināšana vien šo situāciju neuzlabos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē