Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mazāka PVN priekšrocības

Ideja par samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes piemērošanu kādam konkrētam produktam vai pakalpojumam Latvijā izskanējusi itin bieži un, domājams, savu aktualitāti nezaudēs arī turpmāk.

Iemesls tam ir gaužām vienkāršs – pašreizējais cenu līmenis Latvijā visai lielai daļai sabiedrības liek knapināties. Protams, situācija ne tuvu nav tik slikta kā iepriekšējās finanšu krīzes laikā vai deviņdesmitajos gados, tomēr vienlaikus to nevar nosaukt arī par labu. Iespējams, viskritiskākajā situācijā ir pensionāri, sevišķi tie, kuri pensijā devušies vēl pirms šīs desmitgades, tādējādi viņu pensijās mazāk jūtams pēdējais ekonomiskais izrāviens, taču ar to saistītais cenu pieaugums gan. Oponenti noteikti piebildīs, ka pensijas tiek indeksētas atbilstoši inflācijai. Šeit gan ir jāņem vērā, ka pensionāru un citu sabiedrības mazāk turīgo iedzīvotāju grupu inflācija var visai būtiski atšķirties no vidējā patēriņa cenu indeksa rādītāja. Jo mazāk turīga ir mājsaimniecība, jo lielāku ienākumu daļu tā novirza izdevumiem par pārtiku un ar mājokli saistītajiem izdevumiem. Abas no minētajām grupām kopumā ir vieni no lielākajiem inflācijas dzinējspēkiem. Tāpat jāņem vērā, ka mazāk turīgajās mājsaimniecībās arī izdevumu īpatsvars par medikamentiem caurmērā varētu būt augstāks nekā iedzīvotājiem ar augstāku ienākumu līmeni. Tāpēc aktuāla vēl arvien ir portālā Manabalss.lv savulaik iesniegtā iniciatīva par samazinātās 5% PVN likmes piemērošanu zālēm, kura jau ir iesniegta izskatīšanai Saeimā. Iniciatīvas autori norāda, ka Latvijā piemērotā PVN likme zālēm ir viena no augstākajām ES valstu vidū. Jāpiebilst, ka ar pirktspēju ir gluži pretēji. Samazinātās PVN likmes kritiķi norādīs, ka šāda metode nav efektīva, jo no likmes iegūst arī sabiedrības turīgākā daļa, tāpēc esot jāmeklē citi mehānismi, kā mazturīgajiem kompensēt dārdzību. Tomēr jāteic, ka nav nekas slikts, ja visi valsts iedzīvotāji var izmantot samazinātā PVN priekšrocības, jo tādējādi uz nodokļa rēķina ietaupītā nauda tiek iztērēta citiem mērķiem, stimulējot gan ekonomiku, gan labklājības pieaugumu un valsts budžetu. Acīmredzot tāpēc samazinātā PVN likme, piemēram, pārtikai tiek plaši piemērota arī Rietumeiropas valstīs. Jo augstāks ir PVN, jo lielāka ir cena absolūtos skaitļos un strauja patēriņa cenu pieauguma gadījumā sociālās aizsardzības sistēmai ir grūtāk atbilstoši kāpināt pabalstu apmēru. Tādējādi sabiedrības mazāk turīgo slāņu pirktspēja kādā laika nogrieznī var arī samazināties. Līdz ar to var izteikt viedokli, ka šādos gadījumos samazinātās PVN likmei var būt pozitīvā ietekme sociālās aizsardzības sistēmas efektivizācijā. 

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Mazāka PVN priekšrocības - Tas Nav Pieļaujams Šajā Valstī - sajūta, ka jebkurš solis tautas labklājības līmeņa paaugstināšanā tiek uzskatīts par klīnisku gadījumu, kurš jāārstē Aleksandra augstumos, ātri bez narkozes jāamputē vai pa taisno uz kapiem. Cita lieta, ja autors piedāvātu uztaisīt OIK2. Vienalga kādu. Tad jā. Tūlīt būtu ekspertu grupu sanāksmes, visādi Ījābi stāstītu, cik tad ļoti svarīgi un izdevīgi tautai un rau - pēc pusgada jauns nodoklis klāt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē