Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Miera aprises nav saskatāmas

Uzliesmoja bruņotas sadursmes Armēnijas un Azerbaidžānas armiju starpā, abām pusēm jau ierasti vainojot vienai otru to izraisīšanā. Lai arī sadursmes risinājās nelielā (apmēram 10 x 50 km) teritorijā un šobrīd ir izdevies panākt pamieru, situācija turpinās būt saspringta, jo konfliktam starp Erevānu un Baku pārskatāmā nākotnē nav reālu risinājumu.

Pēc tam kad 2020. gada nogalē Azerbaidžānai izdevās atgūt kontroli pār lielāko daļu starptautiski neatzītās armēņu Arcahas jeb Kalnu Karabahas teritorijas, Baku dominē uzvarošs noskaņojums un pārliecība, ka, ejot soli pa solim, ir iespējams sasniegt maksimālos mērķus. It īpaši, ņemot vērā jukas pretinieka nometnē, kā arī Armēnijas galveno drošības garantu Krieviju iebrukuma Ukrainā dēļ piemeklējušās problēmas. Nedrīkst nenovērtēt arī aiz Baku stāvošās Turcijas un atsevišķu rietumvalstu, pirmkārt jau Lielbritānijas, ieinteresētību grūtību radīšanā Maskavai šajā reģionā.

Armēnijā, neraugoties uz to, ka premjerministram Nikolā Pašinjanam izdevās palikt pie varas, turpinās iekšpolitiskā krīze. Pašinjana atbalstītāji ir gatavi samierināties ar 2020. gada kara rezultātiem, turpretī viņa oponenti, kuru priekšgalā atrodas iepriekš pie varas bijušais t. s. Arcahas klans, vēlas revanšu un rīko nebeidzamus pret Pašinjanu vērstus protestus. Vēl sarežģītāku situāciju padara tas, ka premjers un viņa atbalstītāji vislabprātāk redzētu valsti aizejam no Krievijas ietekmes sfēras un pievienojamies Rietumu nometnei, taču objektīvi nevar īstenot šos nodomus, jo citu drošības garantu, izņemot Maskavu, Erevānai nav, kā arī Armēnijas gadījums, kad iekšpolitiku lielā mērā nosaka plašo ārvalstu armēņu kopienu intereses.

Kamēr konflikts risinājās starptautiski neatzītās Kalnu Karabahas teritorijā, faktam, ka Erevāna ir Maskavas vadītās Kolektīvās drošības līguma organizācijas (KDLO) dalībvalsts, nebija nozīmes. Vienošanās attiecas tikai uz Armēniju. Tagad sadursmes notika jau Armēnijas teritorijā, un pēdējā nekavējoties vērsās KDLO, kura (jeb faktiski Krievija) ar atbildi gan nesteidzas, jo konflikta apstākļi un iniciatori ir neskaidri. Tomēr, ja kaujas atjaunosies un vērsīsies plašumā, Krievija nonāks izvēles priekšā – vai nu aizstāvēt Armēniju, kā to paredz saistības, pat neraugoties uz to, ka tās attiecības ar Baku ir labākas nekā ar Erevānu, vai arī atzīt, ka tai nepietiek resursu un vēlēšanās spert šādu soli, kas nozīmēs radikālas izmaiņas visa reģiona ģeopolitikā. Kas nepavisam nenozīmē, ka Kaukāzā beidzot iestāsies miers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē