Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Miskastē izmesta nauda?

Valsts kontrole (VK) nākusi klajā ar kārtējo valsts pārvaldei neglaimojošo revīzijas ziņojumu, kura īsais kopsavilkums – jau atkal un atkal valsts pārvalde it kā īsteno kaut kādus procesus, kuru iznākums var rezultēties ar kārtējo fiasko un vēl ES aprēķinātām soda naudām, kuras būs jāmaksā nodokļu maksātājiem. Tajā pašā laikā politiķi un ierēdniecība, šķiet, izliekas, ka viss ir vislabākajā kārtībā.

Šajā revīzijā VK analizēja, vai Latvijā tiek veidota efektīva un ekonomiski pamatota bioloģisko atkritumu (BA) apsaimniekošanas sistēma. Un par nožēlu atbilde uz šo jautājumu lasāma vienā rindkopā, kurā pausti galvenie VK secinājumi, – Latvijā netiek veidota valsts situācijai atbilstoša, samērīga, efektīva un ekonomiski pamatota BA apsaimniekošanas sistēma. Tās ieviešana ir būtiski iekavējusies, jo tā notiek haotiski, bez akoordinētas procesa vadības un sadarbības ar visām ieinteresētajām pusēm. Sistēmas ieviešanā un attīstībā nepieciešams pārskatīt šobrīd izvēlēto pieeju, lai atrastu piemērotākos risinājumus, efektīvāk izmantojot esošos resursus – finanses un esošo infrastruktūru. Ja BA apsaimniekošanas sistēmas "restarts" nenotiks, tā tiks ieviesta formāli – iedzīvotāji nebūs motivēti un nešķiros BA tādā apjomā, kāds nepieciešams plānotās infrastruktūras jaudām, iedzīvotāji pārmaksās par BA apsaimniekošanu, ES noteiktie vides mērķi netiks sasniegti, vienlaikus radot zaudējumus Latvijas valstij potenciāli piemērojamo sankciju veidā.

Šajā kontekstā būtiski piebilst – ja BA apsaimniekošanas sistēma netiks ieviesta līdz 2023. gadam, tad Eiropas Komisija (EK) par šo paģērošās direktīvas prasību neizpildi var piemērot soda naudu. Vienreizējā soda maksājuma minimālā summa Latvijai ir 392 tūkstoši eiro. Tomēr atkarībā no pārkāpuma smaguma un ilguma soda naudas var būt būtiski lielākas, un maksimālais sankciju apmērs ir 11 566 120 eiro gadā līdz pārkāpuma novēršanai. Turklāt patiesībā finansiāla rakstura nelabvēlīgas sekas izjūtam jau šobrīd. VK aplēsusi, ka, neieviešot BA dalītās vākšanas un pārstrādes sistēmu visā valsts teritorijā laika posmā no 2021. līdz 2023. gadam, Latvijas iedzīvotāji negūs potenciālu ietaupījumu vismaz 16 576 830 eiro, t. sk. Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā 6 430 910 eiro un 10 145 920 eiro pārējos reģionos. Ņemot vērā 2022. un 2023. gadā plānoto dabas resursu nodokļa pieaugumu par atkritumu apglabāšanu, iedzīvotāju negūtais ietaupījums var būt vēl lielāks. Šeit atliek tikai viens jautājums – vai, kad un kurš uzņemsies par to atbildību?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē