Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Necieņa pret valsti

Aizvien nerimst kaislības saistībā ar valsts valodas zināšanu pārbaudi tiem Krievijas pilsoņiem, kuri Latvijā ir saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļauju (PUA). Arī šonedēļ izvērtās polemika gan politiķu, gan mediju, gan sociālo tīklu vidē, jo Saeimā tika skatīts Imigrācijas likuma grozījumu projekts, ko rosinājusi Iekšlietu ministrija, argumentējot, ka pašreiz likumā noteiktos pārejas noteikumus dažādu objektīvu iemeslu dēļ nebūs iespējams īstenot.

Proti, pašreiz likums paredz, ka Krievijas pilsoņiem PUA ir derīgas līdz 2023. gada 1. septembrim. Ja personas vēlas atkārtoti saņemt PUA, tām cita starpā līdz 2023. gada 1. septembrim ir jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē apliecinājums par valsts valodas apguvi. Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis februārī izteica bažas, ka valsts iestādes šajā termiņā vienkārši nespēs apkalpot visus pieteikumus valsts valodas zināšanu pārbaudes veikšanai un PUA pagarināšanai, tāpēc rosināja mīkstināt šīs prasības. Jāatzīst, par iestāžu kapacitātes spējām ministram ir taisnība, to uz savas ādas jau ir izbaudījuši tūkstošiem pilsoņu, kuriem bijusi nepieciešamība saņemt jaunus personu apliecinošus dokumentus.

Izskatās, ka šobrīd Saeimā ir panākts kaut kāds kompromiss, kas savā ziņā atvieglos PUA turētāju valsts valodas zināšanu pārbaudi, pagarinot procesa ilgumu; tas varbūt ir arī labi kaut vai tāpēc, ka PUA turētāji nevarēs izteikt pārmetumus Latvijas valstij, ka, lūk, viņiem ir noteiktas neizpildāmas prasības.

Taču esence ir citā niansē. Proti, nereti izskan pārmetumi, ka nu Latvija tagad "represēšot un spīdzināšot" sirmgalvjus. Ir pat sociālajos tīklos jau redzētas absurdas melu ziņas, ka kāds valodas pārbaudes dēļ esot teju vai pakāries, kādam kļuvis slikti ar sirdi un tamlīdzīgi. Un šeit ir tā nianse – iepriekš tika lēsts, ka valsts valodas zināšanas būs jāapliecina ap 17 500 Latvijā dzīvojošu Krievijas pilsoņu, no kuriem vairums ir izbijuši nepilsoņi, kas savulaik izlēmuši nevis iegūt Latvijas pilsonību, bet gan pieņemt Krievijas pilsonību.

Lūk! Tātad tie nav nekādi Krievijas krievi, bet gan cilvēki, kuri Latvijā ar Krievijas pasi kabatā pastāvīgi dzīvojuši kopš Latvijas neatkarības atgūšanas – vairāk nekā 30 gadu –, un visus šos gadus viņi acīmredzami nav pat ne drusciņ pacentušies, lai iemācītos valsts valodu.

Būsim godīgi – valodas zināšanu prasība PUA turētājiem nav nekādas represijas pret šodienas pensionāriem, tās ir sekas šo pašu cilvēku necieņai pret Latviju un tās valsts valodu aizvadīto 30 gadu garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē