Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Neiznīciniet cilvēkus!

Tikai nedēļa palikusi līdz brīdim, kad stāsies spēkā valdības iecerētās izmaiņas sociālās apdrošināšanas iemaksu sistēmā, kuras gan premjers Krišjānis Kariņš, gan finanšu ministrs Jānis Reirs turpina slavēt kā sociālā taisnīguma paraugu. Šķiet arī, ka vārgās balsis valdošajā koalīcijā, kas laiku pa laikam iepīkstas, ka "reforma" jāatliek, ir tikai nodeva "pozitīva" tēla uzturēšanai velētāju acīs.

Te nu vietā ir sens latviešu sakāmvārds – paēdis izsalkušu nesaprot! Tas, kurš spiests pats sev nopelnīt maizi, nevis sēdēt uz nodokļu maksātāju kakla, no tā otrā viedokļa ir gandrīz kā nepieskaitāmais, kuram nepieciešama sociālā korekcija. Patiesībā neskaitāmi ļaudis Latvijā jau sen vairs nestrādā vienā darbavietā no 08.00 līdz 17.00, un daudzi tieši tādēļ, ka necilvēcīgas valdības politikas dēļ 2009. gada ekonomiskās krīzes laikā palika bez izvēles. Bija spiesti pielāgoties, pāriet uz savdabīgu uzņēmējdarbības modeli, piestrādājot pie viena, pie otra, dažkārt daļēji kā darba ņēmēji, daļēji kā pašnodarbinātie. Izkopa izdzīvošanas taktiku, glābjot ģimenes un izvairoties no pazemojuma – vai nu sociālās palīdzības dienestā Latvijā, vai zemeņu laukā Anglijā.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis saka, ka "reforma" skars ap 260 tūkstošiem cilvēku, no kuriem vispārējā "standarta" nodokļu režīmā šobrīd strādā ap 180 tūkstošiem! Tātad pat 180 tūkstoši cilvēku, kas strādā vispārējā nodokļu režīmā, tādu vai citādu iemeslu dēļ nevar samaksāt paredzētās minimālās sociālās iemaksas. 

Taču politiskajai elitei ir vienalga, vēl vairāk – tā viņiem vajag, tiem visiem nesaprotamajiem mazo algu saņēmējiem, pašnodarbinātajiem, mikrouzņēmumiem, intelektuāļiem, autoriem, māksliniekiem, nepilnu slodzi strādājošajiem! Jo vairāk šos piežmiegsim, jo mazāk balsu būs spējīgas mums ko iebilst! Reforma nekādi neskar to milzīgo ēnu ekonomiku veidojošo slāni, kas izriet no "godīgi" samaksātās minimālās vai drusku virs minimālās algas, piemēram, būvniecības sektorā. Tā neskar nelegālus ieņēmumus, melno tirgu, dažādus fiktīvās nodarbinātības organizatorus. Tā skar pārsvarā godīgus, profesionālus, enerģiskus un patriotiskus cilvēkus. Tā skar ļaudis, kuru alga ir par mazu, lai dzīvotu cilvēka cienīgu dzīvi, vai arī kuri spiesti piepelnīties, strādājot vienlaikus dažādiem pasūtītājiem, jo pilnvērtīgu darbavietu trūkuma dēļ savā profesijā nevar izdzīvot citādi.

Jā, problēmu, ka neskaitāmiem ļaudīm Latvijā ir zemi ienākumi un viņi nevar samaksāt adekvātas sociālās iemaksas, vajag risināt. Taču ne jau viņus iznīcinot vai aizdzenot uz ārzemēm! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē