Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Ne jau tikai Gobzems vakar bija smieklīgs. Smieklīgs bija viss parlaments

Parlamentārā diversija

Vakar varējām lieliski pārliecināties, kā viens cilvēks var ļoti vienkārši destabilizēt vairāk nekā 100 cilvēku darbu. Protams, runa ir par nosacīti "otro parlamentāro negadījumu", kad Saeimas deputāts Aldis Gobzems, ierodoties uz parlamenta klātienes sēdi, atteicās uzrādīt derīgu Covid-19 negatīvu testēšanas rezultātu, kā dēļ parlamenta priekšsēdētājai nācās ilgi gaidīto Saeimas klātienes sēdi jau atkal pārcelt uz nu jau ierasto virtuālo pasauli.

Varam, protams, bargi kritizēt Gobzemu par šādu populistisku parlamentāro diversiju, vēl jo vairāk tādēļ, ka Gobzems aģentūrai LETA apgalvojis, ka viņam esot negatīvs Covid-19 tests, taču viņam neesot pienākuma to nevienam no Saeimas uzrādīt, un ka viņam ir tautas dots deputāta mandāts un deputāta imunitāte, tādēļ neviens viņam nevar aizliegt piedalīties Saeimas sēdē. Tāpat varam arī pasmieties par Saeimas vakcinēto deputātu pārspīlētajām bailēm no iespējamas aplipšanas ar vīrusu. Taču realitātē šis traģikomiskais notikums diezgan spilgti parādīja parlamenta, valdības un valsts augstākās ierēdniecības nevarību jeb to, ka "Karalis ir pliks!" Jo vakar ikvienam iedzīvotājam bija iespēja pārliecināties, ka likumdevējs, kurš ražo un izdod likumus, kurus pieprasa ievērot visai sabiedrībai un par nepaklausību pietiekami bargi arī soda, pats savā mājā nespēj nodrošināt skaidri saprotamu bezinterpretāciju kārtību.

Diemžēl šis nav vienīgais faktors, kas – būtībā no iekšienes – pamatīgi sasmērē pašreizējās politiskās varas reputāciju. Tikpat lielu, bet pelnītu pļauku pati valsts pārvalde sev iecirta šīs nedēļas sākumā, kad Ekonomikas ministrijas pārstāvis šonedēļ Saeimas Covid-19 parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē atzina, ka savulaik asi kritizētais valdības lēmums pirmā Covid-19 epidēmijas viļņa laikā par aizliegto preču sarakstu bijusi kļūda. Tomēr jāatzīst konkrētā ierēdņa drosme šo piedzīvoto absurdu vismaz publiski atzīt par kļūdu, sevišķi atminoties, cik ļoti dažāda līmeņa ierēdņi un politiķi šo absurdu aizstāvēja un kritizēja sabiedrību par nespēju paciesties bez bērnu drēbēm, zeķubiksēm un sniega lāpstām tuvojošās ziemas kontekstā.

Taču atgriežoties pie Gobzema "politiskās diversijas", aizvien vairāk nostiprinās iekšēja pārliecība, ka pašreiz politikā un ierēdniecībā strādājošie – nodokļu maksātāju uzturētie – cilvēki savus reālos darba pienākumus un atbildību par pieņemto lēmumu sekām uz valsts ekonomiku, sabiedrību un valsti kopumā uztver kā kaut kādu jautru spēli. Ne jau tikai Gobzems vakar bija smieklīgs. Smieklīgs bija viss parlaments. Un tas ir ļoti bēdīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē