Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pasaules glābšanas iniciatīva

Nupat laikrakstā The Telegraph tika publicēts 24 valstu (galvenokārt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu) līderu, kā arī Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadītāja un Eiropas Padomes (EP) prezidenta parakstīts paziņojums par nepieciešamību noslēgt un īstenot globāla mēroga starpvalstu vienošanos par saskaņotu rīcību cīņā pret pandēmijām. Nozīmīgākie dokumenta parakstītāji ir Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Emanuels Makrons un Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

Paziņojumā Covid-19 pandēmija nodēvēta par "lielāko izaicinājumu globālajai sabiedrībai kopš 1940. gadiem", kā arī uzsvērts, ka Covid-19 sekos arī "citas pandēmijas un citas lielas ārkārtas situācijas veselības jomā", kuras neviena valsts vai starptautiskā aģentūra nav spējīga novērst vienpusējā kārtā. Secinājums skan, ka tikai kopējiem spēkiem ir iespējams izveidot jaunu starptautisku veselības drošības arhitektūru, visaugstākajā politiskajā līmenī sagatavojot un noslēdzot jaunu starptautisku līgumu par gatavību pandēmijām un reaģēšanu uz tām.

Šāda iecere neizskan pirmoreiz – par iniciatīvu pagājušā gada novembrī paziņoja EP prezidents Šarls Mišels, tomēr dzirdīgas ausis tā neatrada, lai gan situācijas novērtējums atbilst patiesībai. Jaunu pandēmiju iespējamā parādīšanās nešaubīgi ir viens no globālajiem riskiem, bet esošā reaģēšanas uz šādiem draudiem sistēma ir acīmredzami nepilnīga, un tai nepieciešami uzlabojumi. Arī šoreiz nevar teikt, ka paziņojumam būtu daudz atbalstītāju – zem tā nav ASV, Ķīnas, Krievijas, Indijas, Japānas un vēl citu nozīmīgu valstu vadītāju parakstu. Nav pat visu eiropiešu, ieskaitot Baltijas valstu līderus, parakstu.

Protams, daudzos gadījumos parakstu neesamība nozīmē tikai to, ka kādu iemeslu dēļ nav veikti diplomātiskie priekšdarbi un, iniciatīvai attīstoties tālāk, paraksti parādīsies, tomēr galvenā problēma ir citur. Izņemot vienīgi Lielbritānijas premjeru, galvenie ieceres virzītāji pārstāv valstis, kurās cīņa ar pandēmiju rit kā pa celmiem. Arī dokumentā iekļautie vārdi par savtīgo interešu kaitīgumu un vēl citas līdzīgas lietas kaut kā aizdomīgi atšķiras no reālajiem darbiem. Attiecīgi arī apvienotā Eiropa nav tas piemērs, kam daudzi vēlētos sekot.

Šāda mēroga iniciatīvu izvirzīšanas gadījumā to autori visbiežāk ir arī galvenie dividenžu guvēji no ieceru īstenošanas, bet eiropiešu ģeopolitiskais svars ir tāls no tā, lai pārējās lielvaras uzticētu tai šāda projekta vadīšanu. Attiecīgi arī, ja iecere tādā vai citādā veidā tiks īstenota, tad diemžēl pavisam citu ģeopolitisko spēlētāju virsvadībā un uzraudzībā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē