Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Prezidenta atstādināšana

Trešdien kļuva zināms, ka Vjetnamas Komunistiskās partijas Centrālā komiteja, kas ir galvenā lēmumu pieņemšanas institūcija šajā Āzijas valstī, akceptējusi valsts prezidenta Vo Vana Thionga atkāpšanos no amata tikai gadu pēc stāšanās tajā.

Oficiāli šis lēmums nekādi netika komentēts, tomēr neoficiāli tiek uzskatīts, ka Vjetnamas prezidents savu amatu zaudējis korupcijas dēļ. Valsts Kuanngajas provincē, kuras partijas komitejas pirmais sekretārs iepriekš bija Thiongs, dažu pēdējo nedēļu laikā par korupciju ir apcietināta virkne vietējo funkcionāru, bijušo Thionga padoto, un pastāv kā minimums pamatotas aizdomas, ka korupcija provincē plaukusi un zēlusi bijušā vietējā partijas vadītāja paspārnē.

Aiz Vjetnamas robežām fakts, ka tās prezidents, ļoti ticams, ir izrādījies korumpants un šā iemesla dēļ zaudējis amatu, nekādu īpašu rezonansi tikmēr neizraisīja. Gan tādēļ, ka par vietējo komunistu kontrolēto valsti tradicionāli tiek uzskatīts, ka prezidents tajā pilda gandrīz tikai ceremoniālas funkcijas, gan tādēļ, ka birokrātija un korupcija Vjetnamā ir ja ne visaptveroša, tad tuvu šādam statusam.

Cits jautājums gan ir, ka prezidents, vismaz atbilstīgi Vjetnamas pamatlikumam, ir viena no četrām nozīmīgākajām amatpersonām valstī un vienlaikus arī ļoti ietekmīgs partijas funkcionārs. Vai arī cilvēks, kurš pārstāv kādu ietekmīgu grupējumu partijas iekšienē. Konkrēti Thiongs tika uzskatīts par politiķi, kurš pārstāv nosacīti proamerikānisko (un attiecīgi uz distancēšanos no Ķīnas un Krievijas orientēto) Vjetnamas komunistu daļu, kuras nostāja pēdējos gados ir kļuvusi par dominējošo partijā un kuras darbības rezultāts tostarp bija ASV prezidenta Džo Baidena jau par vēsturisku uzskatītā vizīte Vjetnamā pagājušā gada septembrī.

Kas ir gan sarežģījis Vjetnamas attiecības ar Ķīnu (kuras vēsturiski gan nekad nav bijušas īpaši siltas), gan acīmredzami konsolidējis iekšpartijisko opozīciju pašā Vjetnamā. Kurai vēsturisku iemeslu dēļ proamerikānisks kurss nešķiet pieņemams.

Lai arī publiski pieejamas informācijas par Vjetnamas iekšpolitikā notiekošo ir maz un Vjetnamas prezidenta atstādināšanai no amata var izrādīties kādi specifiski vietējie iemesli, nevar arī izslēgt, ka Vjetnamā ir sākusies atklāta cīņa par varu valstī un tās ārpolitiskā kursa maiņu. Šīs cīņas (viena no liecībām, par kuras esamību būs turpmāka citu amatpersonu nomaiņa) rezultāts savukārt būs papildu nestabilitāte jau tāpat spriedzes pārņemtajā Dienvidaustrumāzijas reģionā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē