Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sabiedrība ir nogurusi

Sākotnēji tā vairāk bija neziņa par to, kas sagaida, bailes par iespēju saslimt, bailes par savu un tuvinieku veselību, bet šobrīd prevalē nomāktība. To var arī saukt par hronisku nogurumu, nomāktību, dažkārt par izmisumu, kas saistīts ar ierastā ritma zudumu. (..) Nav kur uzpildīt iztukšotās baterijas, un nav iespējas mazināt iekšējo spriedzi, izejot no mājām un satiekoties ar citiem cilvēkiem. Tas rezultējas ar to, ka pieaug vardarbība gan pieaugušo starpā, gan pret bērniem.

Dienai saka krīžu centra Skalbes vadītāja Zane Avotiņa, kurai ar kolēģiem ik dienas nākas uzklausīt ģimeņu ciešanu un traģēdiju stāstus. Jau tā nebūt ne spožo Latvijas iedzīvotāju psihoemocionālo veselību un ģimeņu stabilitāti vēl vairāk ir iedragājusi Covid pandēmija un epidemioloģiskie ierobežojumi. Skalbes zvanu centra mēnesī apkalpoto klientu skaits jau kopš pērnā februāra (pēdējā "normālā" mēneša) līdz decembrim bija pieaudzis no 279 līdz 627 ar tālāku augšupejošu tendenci. Psihologi un psihoterapeiti vēsta par darbu uz izdegšanas robežas, lai gan liela daļa iedzīvotāju šādu pakalpojumu nemaz nevar atļauties.

Sabiedrības nogurums, šķiet, atspoguļojas arī sabiedriskās domas pētījumos. Eiropas Komisijas Eirobarometra aptaujā, ko februārī un martā veica firma Kantum, 64% pilsoņu uzskata, ka lietas Latvijā kopumā attīstās nepareizā virzienā. Līdzīgu attieksmi pret lietu kopējo virzību uzrāda SKDS Latvijas barometrs – tā Kopējā noskaņojuma indekss martā bija nokrities līdz mīnus 34 punktiem – zemākā rādītāja kopš 2009.–2011. gada ekonomiskās krīzes. Valdības darbu abās aptaujās pozitīvi vērtēja tikai 23% un 16% aptaujāto. Latvijas faktu (LF) aptaujas liecina, ka pat tradicionāli pozitīvais Valsts prezidenta reitings, kas parasti nav atkarīgs no konkrētās prezidenta personības, šogad ir iegājis negatīvajā zonā, martā nokrītot līdz mīnus 14 punktiem. Aprīļa aptauja vēsta, ka 36% Latvijas pilsoņu nezina, par ko balsotu Saeimas vēlēšanās, bet 15,6% tajās nepiedalītos. Pat vadošo "latvisko" partiju reitingi nepārsniedz 6–7%. Tajā pašā laikā jaunatklāto Covid gadījumu skaits piektdien atkal pārsniedza 1000, vakcinācijā Latvijai joprojām ieņemot godpilno otro vietu no beigām ES. 

Uz šī fona pēdējo nedēļu zirnekļu cīņas burkā – starp Saeimu un valdību, valdošās koalīcijas partijām un to atliekām, premjeru un ministriem un ministriem savā starpā – ir vienkārši nožēlojamas. Kungi, attopieties! Nāciet beidzot klajā ar kopēju, pārliecinošu un cerību nesošu vēstījumu par to, kā šī krīze tiks pārvarēta, kādi pasākumi tiks ieviesti, lai tas notiktu, un kad tas notiks! Un, ja nespējat vienoties esošās valdības ietvaros, taisiet jaunu! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē