Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Šengenas vīzas kara apstākļos

Uzreiz vairāku Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un tajā skaitā arī Latvijas aicinājums iekļaut ES sankciju pret Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā septītajā paketē liegumu izsniegt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem Šengenas vīzas (izņemot īpašus privātus gadījumus) ir sava veida indikators, kas parāda Eiropas valstu attieksmi pret to ģeopolitisko realitāti, kas iestājusies pēc šā gada 24. februāra

Minēto aicinājumu, jāatgādina, atbalsta Baltijas valstis, kā arī vairākas Austrumeiropas un Ziemeļvalstis, bet tā pamatā ir vienkārša un loģiska nostāja. Ja vairākums Krievijas iedzīvotāju atbalsta agresiju Ukrainā, tad nav nekādu iemeslu ļaut Krievijas pilsoņiem netraucēti apmeklēt apvienoto Eiropu. Arī kas attiecas uz Eiropas valstis iecienījušajiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma pretiniekiem, tad pastāv pamatotas aizdomas, ka ievērojamas viņu daļas patiesie uzskati, tajā skaitā arī Ukrainas jautājumā, daudz neatšķiras no Putina atbalstītāju uzskatiem. Tieši tāpat nav noslēpums, ka Krievijas opozīcija ir pārpilna ar mūsdienu Gaponiem.

Cits jautājums, ka šis ir gadījums, kad realitāte ir nonākusi pretrunā ar uzreiz vairākiem līdzšinējiem apvienotās Eiropas pamatprincipiem – sākot ar robežu brīvu šķērsošanu un beidzot ar to, ka atbildība var būt tikai individuāla. Visi šie principi arī ir iekļauti virknē nolikumu, statūtu, starptautisku līgumu u. c., attiecīgi veidojot arī būtisku daļu no ES ideoloģijas. Rezultātā savienības mērogu mehānismu, kurus varētu izmantot, lai pārtrauktu izsniegt Šengenas vīzas konkrētu valstu pilsoņiem, nav, bet šāds lēmums ir iespējams, tikai to atbalstot un īstenojot visām ES dalībvalstīm. Par šādu atbalstu tikmēr pastāv šaubas. Daļai tā sauktās vecās Eiropas ideoloģizētie principi jau sen ir svarīgāki par reāliem apdraudējumiem (pietiek atcerēties nespēju izraidīt no vairākām ES valstīm radikālos sludinātājus – islāmistus), kamēr vēl citām galvenās ir to ekonomiskās intereses. Arī argumentu, ka pārliecinošam vairākumam Krievijas iedzīvotāju Šengenas vīzu pieejamība vai nepieejamība ir vienaldzīga, bet to izsniegšanas pārtraukšana ietekmēs tikai to nebūt ne lielo iedzīvotāju daļu, kura orientējas uz Eiropu jeb Rietumiem, neviens nav atcēlis.

Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka šodien mēs atrodamies būtībā nepieteikta kara apstākļos un šī situācija prasa pavisam citu ideoloģiju, vērtības un attieksmi. Šengenas vīzu jautājums tikmēr uzskatāmi rāda, kuras no ES dalībvalstīm to apzinās, bet kurām maldīgi šķiet, ka tām izdosies pastāvēt malā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē