Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Straumes mēģinājums izdabāt visiem izgāzies

Premjera informēšana par kādu izmeklēšanu tādā brīdī un tikai tik lielā apmērā, lai tas neapdraudētu operatīvās darbības, tiešām varētu būt apspriežama, ja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) gaidāmā operācija draudētu ar tādām sekām, kurām nesagatavot valdības vadītāju būtu pretvalstiski, – ja nākamajā rītā iestātos politiska vai finanšu krīze, tiktu paralizēta kāda milzīga valsts uzņēmuma darbība vai tamlīdzīgi. Piedodiet, bet Askolda Kļaviņa "benzīngeitai" nebija nekāda valstiski attaisnojama iemesla ielauzties premjera dienaskārtībā.

Un tādēļ šis "skandāls" mums ļoti daudz pastāsta par KNAB priekšnieku Jēkabu Straumi kā par amatpersonu, kurai vissvarīgāk acīmredzot ir spēt noturēties krēslā, laipot starp dažādām interesēm un pieglaimoties politiskajai varai. Kāds valstiski lietderīgs pamatojums ir informēt premjeru Māri Kučinski (ZZS), ka no viņa vēlēšanu saraksta ievēlētam ierindas deputātam būs nepatikšanas par valsts apmaksāta benzīna liešanu sava uzņēmuma auto bākā? Itin nekāds, izņemot izdabāšanu premjeram kā KNAB pārraugam, apzināti dodot viņam iespēju jau laikus koriģēt partijas priekšvēlēšanu sarakstus un sagatavoties PR krīzei.

Ja tā KNAB priekšnieks uztver attiecības starp korupcijas apkarotājiem un politisko varu, tad viņa izpratne par korupciju ir vai nu kā par izskaužamu, marginālu parādību, trenkājot provinces kultūras namu vadītājus par amatu neatļautu savienošanu, vai vēl ļaunāk – kā par mīnu lauku, pa kuru ir jālaipo, palīdzot neuzsprāgt politiski noderīgiem patroniem. Ne mazāk svarīgi no notikumu tālākās attīstības viedokļa ir tas, ka "ierobežotas pieejamības informāciju par ierobežotas pieejas informācijas noplūdi nopludināja" (vai nav tiesiski cinisks toties notikušo perfekti aprakstošs kalambūrs?) neviens cits kā bijušie KNAB vadošie darbinieki, tagad droši pretendenti uz pārstāvību Saeimā, – politiķi no Jaunās konservatīvās partijas. Tādēļ notikušais iezīmē klasisku fāzi, nu jau jāsaka, ikviena KNAB priekšnieka karjerā, kad izgāžas mēģinājums nobalansēt uz šauras laipas kopā gan ar biroja bijušajiem faktiskajiem vadītājiem Jutu Strīķi un Juri Jurašu, gan tābrīža politisko varu, kurai gan jāsaka paldies par iecelšanu amatā, gan jāizdabā, lai amatu saglabātu.

Šādu krīzi pēc medusmēneša ir piedzīvojuši gan Aleksejs Loskutovs, gan Normunds Vilnītis, gan Jaroslavs Streļčenoks. Kā izpaudās Straumes balansēšana? Nemeklējot apslēptus procesus, par kuriem zināms tikai neoficiāli, pietiks nosaukt tikai skandalozāko publiski zināmo un pārbaudāmo piemēru. Ziņa par operatīvās informācijas nopludināšanu no KNAB, kas kaitēja šobrīd jau beidzot krimināli apsūdzētā Māra Martinsona izstrādei, radīja satricinājumu tikai šovasar, kad jūlijā par to uzrakstīja Diena, publicējot arī divu KNAB operatīvo darbinieku foto no atpūtas kūrortā kopā ar Martinsona lietā aizdomās turētu grāmatvedi. Lai gan Diena Straumem šo foto rādīja vēl pagājušā gada septembrī (!), dodot laiku ieviest kārtību KNAB rindās. Straume tomēr neuzdrošinājās noslaucīt kaut puteklīti Juraša un Strīķes atstātajā kolhozā, kas gadiem klausījās Martinsonu, traucēja viņu izstrādāt Finanšu policijai un vienlaikus atpūtās ar Martinsona shēmu apkalpotājiem.

Top komentāri

no Jūrmalas
n
Ne tikai izgāzies, bet gan rada iespaidu, ka Straume kalpo ZZS vai arī KNAB ir info noplūde.
Hmm
H
Bet tēvēnets, savukārt rakstīja, ka diena draudzējas ar buldozeru. Kam ticēt un ko citēt?
Serjoznijs
S
KNAB - jokdaris jau sen.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē