Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vai izsūtījums impērijas nomalē?

Kad vēlā pavasarī, reaģējot uz karu Ukrainā un grožu vēl ciešāku pievilkšanu jebkādai režīma kritikai Krievijā, sākās krievu opozicionāru plūsma uz Latviju, bija cerība, ka viņu redzējums par Putina režīma patieso seju un zvērībām Ukrainā palīdzēs atšķaidīt un ar laiku vest pie prāta propagandas un lielkrievu šovinisma apmāto Latvijas krievvalodīgo daļu.

Pirmās kopdzīves nedēļas ar laikam jau ietekmīgāko no Latvijā patvērumu radušajām redakcijām – TV kanālu Dožģ (TV Rain) –, un jo īpaši šonedēļ kritiskas reakcijas raisījusī šī kanāla intervija ar Rīgas mēru Mārtiņu Staķi par Pārdaugavas pieminekļa nojaukšanu, gāzes cenām un krievvalodīgo jūtām, apliecina pašsaprotamo, ka šī kopdzīve un ieguvums Latvijai no tās nebūs viegls un pašsaprotams. Problēma nav ne TV Dožģ izraudzītajā tēmā, ne tajā, ka medijs "atļāvies" uzdot namatēvam kritiskus jautājumus, kas ir tikai pašsaprotami. Intervijas lielākā problēma bija absolūts ieinteresētības trūkums jebkāda Latvijas sabiedrību vienojoša, ne pa vecajām, iegludinātajām vīlēm šķeļoša naratīva uzturēšanā. Izskrējusi pa dežūrtēzēm no Marijas Zaharovas bukleta "īsi par fašisma atdzimšanu Pribaltikā", TV Dožģ žurnāliste neizmantoja tieši nevienu jautājumu, kas krievvalodīgajiem Latvijā un Krievijā skaidrotu, kādēļ (izņemot viņas piedāvāto hipotēzi par priekšvēlēšanu laiku) šis piemineklis kalpo kā Kremļa hibrīdkara rīks un aizskar Latvijas valstiskumu.

Latviešiem tik mīļajā rubrikā "mēs taču jums teicām" gribētos atgādināt, ka Diena jau marta beigās pirmajā krievu opozicionāru uzņemšanas skurbulī rakstīja, ka "nevajadzētu aloties un sagaidīt, ka pat demokrātiskākā krievu demokrāta vērtējums un atskaites punkts notiekošajam jebkad būs tik kategorisks, kāds tas ir mums". Bija jāpaiet gandrīz pusgadam, lai šajā pašsaprotamajā atziņā ieklausītos. Vai, to apzinoties, bija jāliedz patvērums krievu medijiem, kuri Rīgā, teiksim atklāti, jūtas un uzvedas kā uz provinci izsūtīti īslaicīgi apakšīrnieki, par ko jau aģitē daži sakarsuši prāti?

Domāju, pat aģitētāji apzinās šāda demarša neiespējamību un sekas. Bet Latvija no šīs kopdzīves problemātiskajām pusēm varēja ja ne izvairīties, tad padarīt šo kopdzīvi jēgpilnāku visām pusēm, ja jau toreiz pavasarī pietiekami plašā, kompetentā un ideoloģiski iekļaujošā formātā būtu atklāti, bez pašsuģestijas un vēlmju domāšanas izdiskutējusi, ko vēlas un ko var iegūt, ne tikai dot, kļūstot par patvērumu krievu opozīcijas medijiem. Ar pārliecību var teikt, ka tas nav noticis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē