Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vakcinācijas caurā muca

Veselības ministrs Daniels Pavļuts pirmdien nāca klajā ar atklāsmi, kas Dienai un jebkuram politikas notikumu vērotājam, kurš draudzējas ar matemātiku kaut septītās klases līmenī, bija pašsaprotama jau pirms pāris mēnešiem.

Veselības ministrijas izvirzītais mērķis līdz rudenim sasniegt 70% pilnībā vakcinēto iedzīvotāju slieksni, kas it kā ļaujot sabiedrībai iegūt tā saukto pūļa imunitāti, ir absurds. Tas īsti nebūtu sasniedzams pat tad, ja vakcinācijas temps strauji nekristos, bet konsekventi turētos pīķa līmenī ap 100 000 vakcinēto nedēļā, kāds tas bija maija otrajā pusē un jūnija sākumā.

Tagad gan Pavļutam, gan Vakcinācijas biroja vadītājai ir liels pārsteigums – vakcīnu netrūkst, visi, kas vēlējās vakcinēties, to ir izdarījuši, bet tālākais process apstājies. Lai gan vakcinācijas procesu 23. jūnijā bija pabeiguši tikai 522 tūkstoši cilvēku jeb 27,2% no Latvijas iedzīvotājiem. Vēl ap 126 tūkstošiem bija saņēmuši pirmo vakcīnu, kas ļauj cerēt uz aptuveni 29% pilnībā vakcinēto īpatsvaru kaut kad jūlijā. Viss.

Būtiski, ka šī veselības ministra izgāšanās, nepildot pašu galveno no saviem solījumiem, neizsauca praktiski nekādus komentārus valdošo partiju politiķu vidū, nemaz nerunājot par kaut kādām politiskām sekām. Premjers Krišjānis Kariņš, kurš pavasarī nemitīgi atkārtoja mantru par maksimāli ātru vakcināciju kā uzdevumu numur viens, kas ļaušot atgriezties pie normālas dzīves, tagad klusē un ministra nespēju izpildīt nosprausto mērķi izliekas nemanām. Prezidents Egils Levits bargi krata pirkstu pret abstraktu "valsts pārvaldi" un "sistēmu", kas ilgstoši neesot bijušas spējīgas organizēt vakcinācijas procesu. Savukārt Kustības Par!, Pavļuta un daļēji arī Kariņa fani pēdējā laikā tviterī ir sarīkojuši gandrīz vai raganu vajāšanai līdzīgu prāvu, neganti uzbrūkot ikvienam kaut iedomātam "antivakserim". Jo tieši viņi, ne jau valdības ilgstošā nemākulīgā, pretrunīgā, idiotiskā politika gan vakcinācijas, gan epidemioloģisko ierobežojumu jomā ir lielā daļā sabiedrības radījusi skepsi pret visu, ko tā dara un piedāvā. Un ir vēl viena nianse. Pavļuta signāls par 70% nesasniedzamību ir kļuvis par pamatu rosībai valdībā, kura nu nedēļu gaidīs "ekspertu" viedokļus, kā apsīkušo vakcinācijas procesu atdzīvināt. Jāatgādina, ka vēl 20. aprīlī VM valdībā ziņoja, ka vakcinācijas procesam nepieciešamais finanšu apjoms līdz 2021. gada beigām ir 166 miljoni (!) eiro. No tiem kāds pusotrs miljons nepieciešams arī IT iepirkumiem, aptuveni pusmiljons – "komunikācijas pasākumiem" un 650 tūkstoši – Vakcinācijas biroja vadībai. Interesanti, kādas summas parādīsies tagad – pēc ieteikumu apkopošanas Lielajam vakcinācijas restartam?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē