Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
49% aptaujāto valdības darbu uzskata par viduvēju

Valdības darbu vērtē dažādi

Mūsu valsts iedzīvotāju vērtējums valdības darbam Covid-19 krīzes laikā nav viennozīmīgs, atklāj kompānijas Kantar veiktais pētījums Covid-19 Barometrs. Negatīvi mūsu valdības darbu vērtē 36% aptaujāto, atzinīgi – 15%, bet 49% aptaujāto valdības darbu uzskata par viduvēju.

Būtu vērtīgi, ja nākotnē gan Kantar, gan SKDS, gan citas profesionālās pētījumu veikšanas kompānijas izanalizētu to, kā Covid-19 krīze ietekmēs vēlētāju politisko izvēli 14. Saeimas vēlēšanās, kas tiek plānotas 2022. gada rudenī. Covid-19 pandēmijas laikam ir raksturīgs tas, ka valdība pieņem tādus lēmumus, kam ir tieša un būtiska ietekme uz daudzu iedzīvotāju ikdienu. Līdzīga situācija šogad ir arī citās valstīs. Lai gan dažādās valstīs atšķiras politiskās sistēmas nianses un līdz ar to arī tas, kurš tieši pieņem svarīgākos pandēmijas laika lēmumus, tomēr princips ir līdzīgs – tiem cilvēkiem, kuru rokās ir politiskā vara, šobrīd ir iespējas būtiski ietekmēt visas sabiedrības dzīvi, nevis tikai griezt lentītes dažādos atklāšanas pasākumos un pozēt reklāmiskām fotogrāfijām.

Saistībā ar Covid-19 pandēmijas ietekmi uz Latvijas politiku gan rodas bažas, ka populisms var kļūt vēl spēcīgāks, nekā tas bija 13. Saeimas vēlēšanu gadā. Ir visai ticams, ka 14. Saeimā centīsies iekļūt tādi politiskie spēki, kuri savu popularitātes kapitālu būvēs, kritizējot pašreizējās valdības rīcību Covid-19 krīzes pārvarēšanā. Ja šiem politiskajiem spēkiem vēlēšanās veiksies labi, daļēji pie tā būs vainojami patlaban pie varas esošie politiķi, kuru attieksmē pret sabiedrību reizēm dominē augstprātība – "mēs pieņemam lēmumus, bet vēlētāju viedokļus vērā neņemam".

Spilgts piemērs te ir jau daudz apspriestās izmaiņas nodokļu jomā. Nodokļu maksātāji – gan uzņēmēji, gan arī radošo jomu pārstāvji – var nepaguruši atkārtot, ka Covid-19 krīze nav īstais brīdis nodokļu reformai, bet nerodas iespaids, ka tas tiktu ņemts vērā, lai gan nav neviena loģiska iemesla, kādēļ izmaiņas nodokļos nevarētu atlikt vismaz līdz 2022. gadam, kad saskaņā ar ekspertu prognozēm varētu sākties ekonomikas augšupeja. (Nodokļu reformai, kas tika ieviesta 2018. gadā, vismaz bija izvēlēts ekonomiskas stabilitātes brīdis.) 

Taču par vēl izdevīgāku tramplīnu ambicioziem, šobrīd ārpus valdošās koalīcijas esošiem politiķiem var kļūt visai pieticīgais atbalsts Covid-19 krīzes vissmagāk skartajām nozarēm. Atbalsta nepilnības, uz ko norāda arī uzņēmēju organizācijas, gudri opozicionāri var visai veikli izmantot gan valdības kritizēšanai, gan pašu tēla spodrināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē