Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Var atļauties cinismu

Atsevišķas pašvaldības acīmredzami ir neveiksmīgi organizējušas siltumapgādes nodrošināšanu savā teritorijā, pirmdien pēc valdības koalīcijas sēdes paziņoja premjers Krišjānis Kariņš (JV). Atbildot uz jautājumu, vai valdība domā kaut kā reaģēt uz daudzām ģimenēm katastrofālo apkures, elektroenerģijas un gāzes cenu pieaugumu, kas īpaši skaudri ir iezīmējies par decembri saņemtajos rēķinos.

Kariņa frāzes ikdienišķums slēpj virkni problēmu, kas saistītas ne tikai ar valdības viegli cinisko komunikācijas manieri, bet ar Latvijas politiķu pasaules redzējuma īpatnībām kopumā. Viena ir grēkāžu meklēšana un atrašana jebkur, izmantojot vismuļķīgākos argumentus, tikai ne pašu īstenotajā politikā. Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) ieteiktie daudzu Latvijas iedzīvotāju reālās krīzes (kas valdības ieskatā nepastāv) risinājumi, kuri izraisīja augstāk minēto premjera reakciju, var nepatikt, bet tad piedāvājiet ko citu! Pašvaldībās, kurās komunālo maksājumu kāpums ir vislielākais, līdz pat 40% mājsaimniecību var rasties problēmas tos nomaksāt.

Turklāt runa nav tikai par tām pašvaldībām, kuras apkurei izmanto gāzi, bet arī citām, kuru rēķinu pieaugumu ietekmē citi, ar energoresursu cenu kāpumu netieši saistīti faktori. Un, ja runājam par gāzi, Latvijā lielākais gāzes izmantotājs apkurē ir Rīgas siltums, kas lielāko daļu siltumenerģijas pērk no Latvenergo TEC-1 un TEC. Kur ir valdības plāns, un kas ir reāli darīts, lai Latvijas atkarību no gāzes mazinātu?!

Otra valdības politiķu mentalitātes īpatnība ir kompleksu problēmu aizslaucīšana zem tepiķa, aizbildinoties ar kaudzi maznozīmīgu pasākumu un tos pasniedzot kā milzu pretimnākšanu iedzīvotājiem. Grūti saprast, kuros gadījumos tā ir galēja situācijas neizpratne, neprofesionalitāte un kuros ciniska "atkratīšanās". Piemēram, labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) apgalvo, ka 16,7 miljonu eiro valdības dotācijas piešķiršana pašvaldībām mājokļu pabalstu aptveres paplašināšanai "nodrošinās līdzvērtīgu atbalstu zemu ienākumu mājsaimniecībām, kurās pastāv risks nenorēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā". Tas nozīmē mājokļa pabalsta attiecināšanu uz vēl dažiem tūkstošiem mājsaimniecību, kopējo pabalsta saņēmēju skaitu palielinot līdz 34 000. No kopumā ap 825 000 Latvijas mājsaimniecību!!! Turklāt situācijā, kad šī pati valdība iepriekš grozīja likumu, vairākkārt samazinot šā pabalsta aptveri no aptuveni 70 000 mājsaimniecību 2019. gadā. Skaidrs, ka būtiskus pasākumus lielas sabiedrības daļas atbalstam straujā cenu kāpuma apstākļos valdība negrasās pieņemt. Tās partijām, šķiet, pat uz vēlēšanām ir uzspļaut. Jo trūkst spēcīgas opozīcijas, kas tām elpotu pakausī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē