Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vecās Eiropas brīdinājums Varšavai

Eiropas Komisijas (EK) lēmums sākt tiesisko procedūru pret Poliju, reaģējot uz Varšavas īstenotajām tiesu sistēmas reformām, ir solis, kas teorētiski var novest pat līdz Polijas balsstiesību atņemšanai Eiropas Savienības (ES) Padomē.

Kas attiecas uz Polijas tiesu sistēmas reformu, kuru EK (un arī Polijas opozīcija) uzskata par tiesu sistēmas neatkarību un varas atzaru nošķirtības principu iznīcinošām, arī Varšavai ir savi nepavisam ne mazsvarīgi argumenti.

Neiedziļinoties niansēs (reforma ir ļoti kompleksa), Polijas valsts varai ir nopietnas pretenzijas pret to, ka tiesu sistēmas neatkarība tiek izmantota apšaubāmu darbību veikšanai. Polijas tiesu praksē netrūkst nevis vienkārši strīdīgu, bet skandalozu spriedumu, aizdomu par tiesnešu korupciju utt., bet izmeklēt šādus gadījumus var tikai pašas tiesu sistēmas uzraugošās institūcijas, kuras uz "savējo" iespējamiem grēkiem raugās caur pirkstiem vai pat nesaskata tos vispār. Attiecīgi ir gana liels pieprasījums arī pēc pārmaiņām tiesu sistēmā, un valdošā partija Likums un taisnīgums ir apsedlojusi šo vilni. Cits jautājums – vai pēc tiesu sistēmas attīrīšanas no šaubīgiem kadriem tā nepārvērtīsies pat ne par valsts valdības, bet vienas partijas kontrolē esošu instrumentu?

Kopumā gan problēma nav tāda, ko nevarētu atrisināt, apsēžoties pie sarunu galda gan pašā Polijā, gan ES līmenī, tomēr ar sarunām atklāti neveicas. Eļļu ugunij, protams, pielej arī fakts, ka Polijas ekspremjers, ES Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks un Likuma un taisnīguma faktiskais līderis Jaroslavs Kačiņskis gluži vai atklāti ienīst viens otru, tomēr arī tas ir otršķirīgs faktors, jo Briseles un Varšavas domstarpību pamatā ir citi, turklāt atšķirīgu mērogu iemesli. Pēc Lielbritānijas nu jau faktiskās aiziešanas no ES tieši Polija (Likuma un taisnīguma izskatā) ir kļuvusi par apvienotās Eiropas galveno iekšējo opozicionāri virknē jautājumu, kā arī par to ES dalībvalsti, kurai ir pašas ciešākās attiecības ar ASV, ja par attiecībām uzskata atklātu orientēšanos uz Vašingtonu. Nevar arī nepamanīt, ka pēdējā laikā aizvien biežāk sāk atšķirties apvienotās Eiropas un ASV intereses, turklāt jautājumi, par kuriem rodas domstarpības, kļūst aizvien svarīgāki. Tāpat daudzu vecās Eiropas valstu varas gaiteņos aizvien skaļāk izskan viedoklis, ka eiropiešiem pietiek būt amerikāņu mazajiem brāļiem, vēl jo vairāk tādēļ, ka Vašingtonā valda pamatīgs iekšpolitiskais haoss. Piemēram, vienošanās par tā dēvētās Eiropas aizsardzības savienības (Pastāvīgās strukturētās sadarbības – Permanent Structured Cooperation jeb PESCO) izveidi lielā mērā ir tieši šo tendenču rezultāts.

Pateicoties šādam fonam, vecajā Eiropā acīmredzami mazinājusies arī jau tāpat pieticīgā iecietība pret Varšavas piruetēm, un tagad tiesu sistēmas reformas tiek izmantotas, lai atgādinātu Polijai, ka tā tomēr nav Lielbritānija. 

Top komentāri

reptilis
r
Jā,Polijai ir ""problēmas""...locīšanās un klanīšanās problēmas....,labi,ka Latvijai šo problēmu nav....,ja vajadzēs arī pakaļu nobučos!
Yes
Y
Labāk ir būt par amerikāņu mazo brāli nekā par Briseles peramo zēnu, kam Briseles onkas diktē visu līdz pēdējam sīkumam un lielas lietas neredz. (Lai atceramies kaut vai ilgo skandālu ap poļu mazajiem, līkajiem gurķīšiem!) Jebkurš štats USA ir mazāk atkarīgs no federālās valdības nekā EU it kā "neatkarīgās" valstis no Briseles iegribām un untumiem. Es neesmu pret EU, bet lai EU neizjuktu, tad Briseles pašieceltos valdītājus vajag vest pie prāta, jo, piemēram, Brexit ir tieši Briseles nopelns.
Hmm
H
Valstij vispirms ir vajadzīgi stipri pamati un stipras nesošās konstrukcijas, pēc tam varēs izgreznot telpas pēc sirds patikas. Polija tieši to dara, veido stiprus pamatus. Vecās Eiropas valstīm gan vajadzētu izvērtēt savu pamatu tehnisko stāvokli. Var izrādīties, kas aiz vairākkārtējā krāsojuma viss ir sadrupis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē