Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ASV: Honkonga vairs nav politiski autonoma no Ķīnas

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo trešdien informēja Kongresu, ka Ķīnas īpašo administratīvo rajonu Honkongu vairs nevar uzskatīt par politiski autonomu, tātad tas nav pelnījis īpašu attieksmi saskaņā ar ASV likumu.

Šī statusa maiņa var būt liels trieciens Honkongas tradicionālajām tirdzniecības attiecībām ar ASV un Honkongas iedzīvotāju iespējai saņemt ASV vīzas. Tā arī var kaitēt Honkongas kā Āzijas finanšu centra statusam, kas arī kalpo Ķīnas finanšu un tirdzniecības darījumiem ar citām valstīm.

"Lai gan Savienotās Valstis reiz cerēja, ka brīva un plaukstoša Honkonga būtu par paraugu autoritārajai Ķīnai, tagad ir skaidrs, ka Ķīna pārveido Honkongu pēc savas līdzības," teikts Pompeo paziņojumā ASV Kongresam.

"Neviena saprātīga persona šodien nevar apgalvot, ka Honkonga saglabā augstas pakāpes autonomiju no Ķīnas, ņemot vērā faktus uz vietas," teica Pompeo. "Savienotās Valstis atbalsta Honkongas tautu," viņš piebilda.

Pompeo paziņojums izskanēja dienu pirms tam, kad Pekina var uzspiest Honkongai nacionālās drošības likumu, apejot Honkongas iekšējo likumdošanas institūciju, un Pompeo ir to nosaucis par "katastrofālu lēmumu".

Pekinas ierosinātais likums pilnvaro kontinentālās Ķīnas aģentūras izveidot priekšposteņus Honkongā, lai ierobežotu vardarbīgus protestus un "ārvalstu spēku" iejaukšanos.

Šī likuma kritiķi Honkongā bažījas, ka tas tiks izmantots politiskas opozīcijas apspiešanai.

Pagājušajā nedēļas nogalē Honkongā izcēlās jauni protesti, kas noveda līdz sadursmēm starp protestētājiem un policiju, un simtiem cilvēku tika aizturēti.

ASV nedēļas nogalē brīdināja Ķīnu, ka tā zaudēs pieeju starptautiskajiem tirgiem caur Honkongu, ja tiks īstenota šī iecere par nacionālās drošības likumu.  

ASV, reaģējot uz protestiem Honkongā, pērn pieņēma jaunu likumu, kas pilnvaro valsts sekretāru ik gadu apstiprināt, vai Honkonga ir autonoma teritorija. 

Top komentāri

Ķīnas likumīgā valdība
Ķ
Par Honkongas Tautas Republiku un pilnīgu neatkarību no nelikumīgā komunistu režīma !
Irlielāmērāticams
I
ka Honkonga ir Ķīna. Un tiem Honkongas iedzīvotājiem, kam tas nepatīk ir laikus jādodas projām, kaut vai uz Taivānu. Vilcināšanās var dārgi maksāt.
Pareizaissecinājums
P
Ķīna pārveido kādreiz tai atņemto, bet tagad - atgūto Honkongu "pēc savas līdzības".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē