Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pētījums: Pfizer vakcīna novērš smagu saslimšanu ar Covid-19 vismaz sešus mēnešus

"Pfizer" vakcīnas divas devas ir ļoti efektīvas pret smagu saslimšanu ar Covid-19, tai skaitā delta variantu, vismaz sešus mēnešus, konstatēts ASV pacientu analīzē.

Iepriekšējie dati no klīniskajiem izmēģinājumiem bija parādījuši, ka vakcīnas aizsargā no hospitalizācijas, bet jaunajā pētījumā, kas publicēts medicīnas žurnālā "Lancet", tika mērīta vakcīnas efektivitāte laika gaitā reālajā pasaulē.

Farmācijas uzņēmums "Pfizer" un veselības aprūpes sniedzējs "Kaiser Permanente" pētīja datus par 3,4 miljoniem iedzīvotāju ASV Kalifornijas štata dienvidos, no kuriem apmēram trešdaļa tika pilnīgi vakcinēti laikā no 2020.gada decembra līdz 2021.gada augustam.

Pēc vidēji trīs līdz četru mēnešu perioda tika konstatēts, ka pilnīgi vakcinētie cilvēki ir aizsargāti pret inficēšanos par 73% un aizsargāti pret hospitalizāciju par 90%.

Aizsardzība pret inficēšanos ar delta variantu piecu mēnešu laikā saruka par 40%, bet aizsardzība pret hospitalizāciju, ņemot vērā visus Covid-19 variantus, saglabājās ļoti augsta visā pētījuma gaitā.

Pētījumā atzīmēts, ka šie rezultāti atbilst ASV un Izraēlas veselības iestāžu provizoriskiem datiem.

"Mūsu secinājumi uzsver to, cik svarīgi ir novērot vakcīnas efektivitāti laika gaitā, un vedina uzskatīt, ka balstvakcinācijas devas, domājams, būs vajadzīgas, lai atjaunotu sākotnēji augstos aizsardzības līmeņus, kas tika novēroti vakcinācijas programmas sākumā," teikts pētījumā.

ASV augustā apstiprināja Covid-19 vakcīnas papildu devu cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu, savukārt Francijā papildu deva tika piedāvāta gados veciem cilvēkiem.

Izraēla ir gājusi vēl tālāk, piedāvājot bērniem vismaz 12 gadu vecumā trešo devu piecus mēnešus pēc otrās devas saņemšanas.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) septembrī publicētā ziņojumā tomēr konstatēts, ka pašreizējās vakcīnas ir pietiekami efektīvas pret smagu saslimšanu ar Covid-19, lai trešā deva nebūtu nepieciešama iedzīvotājiem kopumā. 

PVO septembrī aicināja noteikt balstvakcinācijas devām moratoriju līdz gada beigām, lai pārvarētu nevienlīdzību Covid-19 vakcīnu devu sadalījumā starp bagātajām un nabadzīgajām valstīm.  

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē