Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nodibināts Latvijas augstākais apbalvojums profesionālajā dejas mākslā - Dejas balva

Latvijas Dejas informācijas centrs sadarbībā ar Kultūras ministriju nodibinājis Dejas balvu, kas turpmāk būs Latvijas augstākais apbalvojums profesionālajā dejas mākslā, informēja balvas pārstāve Daina Tabūna.

Dejas balva tiks piešķirtas 14 kategorijās par izciliem sasniegumiem baletā, laikmetīgajā, mūsdienu un skatuviskajā tautas dejā, kā arī pedagoģiskajā un pētnieciskajā darbā. 

Šomēnes žūrija jau uzsākusi darbu pie izrāžu vērtēšanas, bet pirmā Dejas balvas pasniegšanas ceremonija notiks 2019. gada Dejas dienas ietvaros.

D. Tabūna skaidro, ka līdz šim sašķeltajai dejas nozarei Latvijā nav bijis sava vienojoša apbalvojuma – norisinājušās vienīgi atsevišķas skates, konkursi un sacensības, atsevišķas žūrijas piešķīrušas teātra balvu Spēlmaņu nakts baleta un laikmetīgās dejas jomā, taču process nav ticis vērtēts kopumā.

Jaunās Dejas balvas mērķis ir veicināt nozares vienotību, informācijas apriti un pieejamību, kā arī starptautisko sadarbību. Katrs laureāts saņems īpaši veidotu mākslas darbu un naudas balvu.

Dejas balvas žūrijas sastāvu veido baleta mākslas eksperti Gunta Bāliņa, Marians Butkevičs un Regīna Kaupuža, laikmetīgās dejas eksperti Ramona Galkina un Andris Kačanovskis, skatuviskās tautas dejas eksperti Gints Baumanis un Alda Skrastiņa, mūsdienu dejas eksperti Inga Raudinga un Guntis Spridzāns. Par žūrijas komisijas priekšsēdētāju ievēlēta Regīna Kaupuža, viņas vietnieks ir Gints Baumanis.

Augustā žūrija jau noskatījusies dejas izrādes Valmieras teātra festivālā, Liepājas mākslas forumā un festivālā LNSO Vasarnīca. Nākamie skatāmie darbi paredzēti festivāla Homo Novus ietvaros.

Dejas balva žūrija vērtēs pilna apjoma jauniestudējumus un uzvedumus, bet ne atsevišķas dejas, kas jau tiek vērtētas skatēs un konkursos. Balvas žūrija un Latvijas Dejas informācijas centra valde sekos līdzi aktuālajiem notikumiem, taču balvas kritērijiem atbilstošus darbus var pieteikt ikviens. Līdz ar jaunās balvas izveidi “Spēlmaņu nakts” balva vairs netiks piešķirta kategorijās “Sasniegums laikmetīgajā dejā” un “Sasniegums baleta mākslā”, tiks apbalvots vienīgi kustību mākslinieks dramatiskā teātra izrādēs.

Ziņas par Dejas balvu un citām Latvijas Dejas informācijas centra aktivitātēm tiks publicētas tīmekļa vietnēs ballet.dance.lv un journal.dance.lv, kas turpinās savu 2011. gadā iesākto – publicēs ziņas, recenzijas un intervijas par baletu un laikmetīgo deju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja