Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Bez pazemojumiem

No pagājušās sestdienas vakara twitter.com vārījās, divu Latvijas filmu panākumi Berlīnes kinofestivālā bija pamanīti arī tik nervozā emocionālā mirkļa refleksiju kardiogrammā, kāds ir šis sociālais tīklojumsPamazām, izturot liela aktiera cienīgu pauzi, twitter.com Jāni Nordu, Berlīnes festivāla bērnu filmu konkursa Grand Prix saņēmušās filmas Mammu, es tevi mīlu! režisoru, un divu žūriju balvas saņēmušās animācijas filmas _Eži un lielpilsēta _režisoru Ēvaldu Lāci sveica Sandra Kalniete, ar nobīdi – vēl daži, kas pauda lielu prieku, sveica arī kultūras ministre.

Kāds asprātis gan ierakstīja, ka "ar prieku ne Nords, ne Lācis desu nenopirks". Prieks vien neatrisinās Latvijas kino brēcošās problēmas… Kaut tiešām ir jānovērtē Berlīnes labās ziņas – tās saistībā ar nomocīto kinonozari izskan ārkārtīgi reti. Arī pēdējā laikā aktualizētā ņemšanās ap kino "nacionālā pasūtījuma" tēmu, kas ideālā variantā varētu nest papildu finansējumu kino nozarei, ir kā tāda stīvēšanās ap karstu kartupeli – idejas aizstāvji no latviešu kinovides ir gatavi maksāt nodevas politiķu spēlītēm, jo galu galā – ko citu… Jaunākie un nonkonformiskākie pret Nacionālās apvienības kūrēto projektu izturas kritiski, apzinoties politiskās angažētības bīstamību un "nacionālā primitīvisma" draudu, kas kā Hamleta tēva rēgs plivinās ap šo iniciatīvu.  

Joprojām gada finansējums visam Latvijas kino kopumā nesasniedz pat vienas Eiropas spēlfilmas – turklāt askētiskas – budžetu (tas ir ap 700 000 latu). Dzīvs arī bubulis par plaisu starp skatītāju un latviešu kino, kura mitoloģiju ir radījušas vēmeklīgas substances interneta komentāri, ko pieņemts respektēt kā "sabiedrības viedokli". Uz visa šī dramatiski samocītā fona latviešu filmu atzinība vienā no svarīgākajiem pasaules festivāliem ir patiešām milzīgs panākums. Tas ir vēlreizējs apliecinājums gan Latvijas animācijas kvalitātes tradīcijām, gan arī pozitīvām pārmaiņām latviešu aktierkino kvalitātē. Mammu, es tevi mīlu! aizpilda tukšumu starp vēsturiskām sāgām un filmām – radikāliem kinoizteiksmes meklējumiem. Emocionāls, uzrunājošs, ievelkošs stāsts, kurā ar prasmīgiem līdzekļiem ir radīts līdzpārdzīvojums un iespēja identificēties ar varoni – divpadsmitgadīgu bērnu –, tā ir šīs filmas lielā veiksme. Šķietami – kas tur īpašs? Nekas, ja vien par tādu neuzskata raitu stāstu un smalku kinovalodu (liels paldies filmas amerikāņu komandai – operatoram un montāžas režisorei – T. Deitemam, T. Mīmai). Paradoksāli, bet ar emocionāli iedarbīgiem stāstiem, kas attiecas uz dzīvi un reālu cilvēku problēmām reālā laikā – teiksim, līdz ģībonim pārstrādājusies Vitas Vārpiņas tēlotā māte  daktere –, pēdējos divdesmit gados LV kino ir bijušas problēmas. Lūk, ir filma, kas ar tām nemokās – piemēram, ar teatrālu aktierspēli. Daudz vai maz?

Ko tālāk? Mērķtiecīgi strādāt, lai rastu reālas iespējas palielināt valsts finansējumu Latvijas kino, ļaujot strādāt Nordam, Lācim un citiem. Un bez politiski ideoloģiskām rotaļām, bez konfrontācijas "tautas māksla pret eliti" un tamlīdzīgi, kā mēs to mīlam. Kultūras ministrei, kurai tagad ir trumpji, – panākt, pierādīt, argumentēt nepieciešamību palielināt kinonozares budžetu, lai izbeigtu ieilgušo šīs jomas pazemošanu. Re, līdz "desai" (atzinībai) pat netikām…

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja