Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Dubultzvani

Starp divām latviešu rokgrupām ir sācies karš. Par nosaukumu Zvani. Cerams, ka tas nebūs garš

Atomkaru, atomkaru! – sauca pankgrupas Zvani dalībnieki, un publika kliedza līdzi 2009. gada festivāla Positivus koncertā, kura ieraksts kļuva par pirmo nu jau labi pazīstamās izdevniecības I Love You Records disku. Pērn grupai Zvani esot liegts festivālā Bildes atskaņot kādu dziesmu ar provokatīvajiem vārdiem: "Karš vēl nav beidzies" – tāda ir grupas interpretācija, savukārt Bilžu rīkotāja Tija Auziņa uzsver, ka tas bijis tikai uzstāšanās laika ierobežojuma dēļ. Patiesībā tā nav viena un tā pati mūziķu apvienība, kas pieminēta abos gadījumos. Ir radusies jauna grupa ar to pašu nosaukumu, mūziķiem ignorējot faktu, ka viena tāda jau ir, kaut internetā to var pārbaudīt dažās minūtēs.

Rezultātā pārpratumi sākās jau pērn – kāda pazīstama publiciste, sperot zemes gaisā, solījās turpmāk vienmēr apiet ar līkumu Vecrīgas krogu Aptieka, kad bija izlasījusi, ka grupa Zvani piedalīsies mītiņā pie Brīvības pieminekļa pret bēgļu uzņemšanu. Jo viņa labi zināja, ka šī kroga saimnieks ir grupas Zvani solists Kristaps Krēsliņš, kuram nu nācās taisnoties, ka viņš neko par tādu mītiņu nezina. Nu jau izvērsusies plaša diskusija internetā, kur pa kaklu ir ticis visiem – pirmajiem Zvaniem par to, ka tās esot "šausmas, nevis mūzika" un mūziķi izskatoties pēc "matainiem krāniem", un otrajiem par to, ka solists Uldis Kākulis "bieži redzams sievu sitamajā krekliņā, kas droši vien neesot sakritība", un par to, ka mūziķi ir "liepājroka atraugas", jo ansamblī spēlē Līvu dalībnieks Guntars Mucenieks un repertuārā ir viņa sarakstītā 80. gadu dziesma ar tādu pašu nosaukumu, kā nolemts saukt arī grupu, māksliniekiem nezinot, ka vieni Zvani jau ir.

Kad tas atklājās, otro Zvanu solists, tikpat matains spēcīga auguma puisis brillītēs, kas vienmēr liecina par inteliģenci, vienā no pieminētajām diskusijām "uzbrauca" Krēsliņam, ka izmantot nosaukumu Zvani kādam citam pirms viņiem neesot bijis godīgi un nekāds dialogs nav iespējams. Tātad, ja Kākulis uzskata, ka katrs valodā plaši lietots sugas vārds, kas izmantots kāda darba – dzejoļa, dziesmas vai grāmatas – nosaukumā, jau kļūst par preču zīmi, ko nekur citur izmantot vairs nedrīkst, kā viņš sadzīvo ar to, ka pats iesaistīts gadījumā, kad viens un tas pats nosaukums atkārtojas krietni šaurākā lauciņā – grupu nosaukumos?

Es ieteiktu šo gadījumu, pirms tas vēl nav noklusis, izmantot sevis reklamēšanai abām grupām, un varbūt kāda izklaides iestāde vai televīzija var sarīkot dueli, kurā abas grupas sacenšas viena ar otru, muzicējot un aizstāvot savu taisnību asā diskusijā. Lai skatītāji balso, kuri tad ir īstie Zvani. Ir taču visādas opcijas – pirmajiem Zvaniem piestāvētu atšķiršanās labad pielikt nosaukumam izsaukuma zīmi, savukārt otrie sirdsmieram varētu turpmāk sevi dēvēt par Īstenajiem Zvaniem, kamēr vēl uz Latviju nav atbraucis Billijs Korgans un pielicis pie sienas visus, jo viņš pasaulē pazīstams ne vien kā The Smashing Pumpkins, bet arī 2001. gadā dibinātās grupas Zwan līderis.  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja