Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Esi te un tagad

Festivāls Komēta aicina uz piedzīvojumu, aizmirstot pagātni un nenozogot sev nākotni, – Daugavgrīvas cietoksnī 27.–29. jūlijā

Daudzu gadu laikā piedzīvojot dažādus festivālus, esmu novērojis, ka daudz mājīgāki ir tie, kas pielāgojas kādai vietai, nevis tiek uzcelti no jauna tur, kur pirms tam nav bijis nekā. Ja par neko var atļauties saukt pļavu, koku puduri vai smilšainas kāpas jūras krastā. Protams, cilvēki ir izcirtuši mežus, lai būvētu mājas, jo tās viņiem ir bijušas nepieciešamas patvērumam no lietus un aukstuma, un tas ir darīts ļoti ilgi, bet kāpēc lai atkārtotu pagātnes kļūdas? Uzcelts un sagrauts jau ir pietiekami. Scenogrāfija ir lieka Siguldas pilsdrupu estrādē, kur regulāri izskan kāds koncerts, nesen notika pirmais festivāls Kartupeļpalma Salaspils Botāniskajā dārzā, un nevienai puķei netika nodarīts pāri.

Šonedēļ XVII gadsimtā būvētajā Daugavgrīvas cietoksnī Rīgā jau trešo reizi notiks festivāls Komēta, kas arī ar savu piedāvāto programmu necenšas iegrauzties klātesošo dvēselēs. Pērn tur iegādāto daudznacionālās grupas Ifriqiyya Électrique plati uz atskaņotāja esmu uzlicis vien pāris reižu, jo satikšanās notikums bija Komētā. Ar ieraksta palīdzību tas nav atkārtojams. Cilvēkiem izstrādājies paradums sevi pie kaut kā pieradināt, gribēt to vēl un vēl, kā tas notiek arī ar mūziku, veidojoties izklaides industrijai, bet viens no Komētas programmas pamatprincipiem ir izvēlēties tos, kuriem muzikālās izpausmes ir dzīves nepieciešamība – tieksme muzicējot, dejojot vai klausoties no kaut kā atbrīvoties, nevis kaut ko iegūt.

Komētā piedalās mūziķi no visas pasaules, bet slaveni vārdi, kurus esi zinājis pirms tam vai kurus gribēsi "paņemt sev līdzi", tur nav nepieciešami. Izbaudi mirkli, un rīt jau būs kaut kas cits. Pavisam vienkārši. Esi te un tagad! Dzīvē visam ir jābūt vienkāršam. Tik vienkāršam kā kāda šīgada Komētā gaidāmā latviešu trio nosaukums Piano Voice Beat, kas tieši to arī nozīmē – kolektīvā darbojas pianists, vokāliste ar operdziedātājas dotībām un ritma vīrs uz koka kastes jeb kahona. Gribi svaigu gaisu, dziļi ieelpo, gribi padzerties, paņem sev tīkamu krūzīti no senlaicīga skapja, saukta par trauku bibliotēku, padzeries, trauku izskalo un noliec atpakaļ. Tāpat viss pārējais kaut kur paņemtais un vairs nevajadzīgais ir jānoliek atpakaļ, un to var izdarīt, šķirojot lietas, kas kaut kādā veidā var noderēt atkārtoti, lai nebūtu, lieki tērējot resursus, jāražo vēl un vēl daudz visādu priekšmetu, kas pēc vienas lietošanas reizes papildina zemes atkritumu slāni.

Kaut arī Komētai ir savi noteikumi, tā ir brīvāka no noteikumiem nekā citi vairāku dienu festivāli – telti teritorijā cel, kur vien vēlies, un arī uzaicināto dalībnieku pārstāvētajiem žanriem nav noliktas striktas robežas. Tā var būt folkmūzika, ķermeņa valoda, meditācija, klausītāju dzirdes un visu pārējo nervu pārbaude vai visi pieminētie kopā. Galvenais nav, ko tu dari, bet kā to dari. Un tiksi saklausīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja