Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kā nenokavēt?

Cik tad to sveci ilgi turēs neaizdegtu – kamēr tā izkaltīs pavisam? Paaudzes mainās, un, pārāk ilgi velkot garumā, mūziķi var nokavēt brīdi, kad atgriezties uz skatuves vēl ir vērts

Vecu grupu atgriešanās ir viens no gaidītākajiem un ienesīgākajiem koncertdzīves notikumiem. Pasaulē pagājušogad ir noticis tas, ko cilvēki gaidīja jau gadu desmitiem, – ABBA atgriešanās, ja to tā var saukt, jo paši zviedru kvarteta dalībnieki ik dienu divas reizes Londonā, kur šovs notiek, uz skatuves nekāpj. Koncerti turpināsies arī nākamgad, un nav dzirdēts neviena liecinieka vilšanās stāsts. Tikai sajūsma. Visticamākais, šāda triumfāla atgriešanās, uz skatuves varoņu vietā uzstājoties viņu digitālajiem avatāriem, ir tikai sākums, lai turpmāk mēs sagaidītu gan The Beatles, gan Led Zeppelin koncertšovus.

Ja par gadījumiem, kad tomēr uzstājas oriģinālie relikti, iepriekš jau – tiesa gan, pēc īsākas pauzes – ir atgriezušās grupas Blur un Pulp, Spice Girls un The Libertines, My Bloody Valentine un The Stone Roses, savukārt Pixies pat nav spējusi vairs apstāties. Debijas Herijas un Blondie atgriešanās bija brīnišķīga – pats šos mūziķus ķēru Roskildē, Berlīnē un Londonā. Keita Buša, kas bija pārtraukusi koncertēšanu 1979. gadā, atgriezās uz skatuves 2014. gadā. Nākamgad arī viena no viņas spilgtākajām laikabiedrēm – panku ikona Sjūzija Sjū (Siouxsie Sioux) – plāno atgriešanās koncertus "tikai" pēc desmit gadu pauzes.

Mūsu pašu mājās nākamā vasara piedāvās grupas Zodiaks atgriešanos, uz skatuves atkal kopā kāps Maija Lūsēna, Zigfrīds Muktupāvels, Aivars Gudrais un Jānis Lūsēns – tam nu gan neviens vairs neticēja, un šī tiek dēvēta par atvadu tūri, dodot signālu, ka vairs nebūs, kaut Mirdzas Zīveres un Zigmara Liepiņa koncerti Par svarīgo Mūzikas namā Daile pērn arī tika izziņoti kā vienīgā iespēja, bet tie tomēr turpināsies šogad arī citviet Latvijā.

Citas mūsu 80. gadu populārākās grupas jau paspējušas uz mirkli sanākt kopā – K. Remonts pavisam epizodiski un Aurora ar vairākiem koncertiem –, jo pārējās jau vienmēr dzīvas. Dzeltenie pastnieki reiz pirms gadiem divdesmit atgriezās, iepatikās arī jauniešiem un bremzēt pagaidām negrasās. Valts Pūce varētu kādu Maranas koncertu dāvāt, un Uģis Prauliņš – reanimēt savu progroka apvienību Vecās mājas un beidzot izdot to laiku ierakstu albumu, ko visi gaida. Ne mazāk nozīmīgā elektroniskā grupa L.L.L. jau ir atsākusi koncertēt un sola turpinājumu. Pirmā meiteņu rokgrupa Šķembas sanāca kopā, tomēr nepilnā sastāvā – vilšanās. Īsu apvienības Nejautā atgriešanos ar trim dziesmām piedzīvoja vien Jumpravas koncerta apmeklētāji, un tas arī ir līdz galam nenokārtots parādiņš. Skat, pat savulaik ļoti pieprasītā vokālā grupa Cosmos atgriezās ar dažām dziesmām Jāņa Šipkēvica jeb Shipsea koncertos 2022. gadā. Visi dzīvi un veseli – saņemieties!

Reizēm, kad šīs atgriešanās notiek, kā zibens iesper doma, ka mūziķi ļoti tic nākotnei un to vien gaida, lai viņus pārgaidās vēl vairāk, un tad to izdara, kā pērn arī Gustavo, jo cik tad to sveci ilgi turēs neaizdegtu – kamēr tā izkaltīs pavisam? Paaudzes mainās, un, pārāk ilgi velkot garumā, var nokavēt brīdi, kad atgriezties vēl ir vērts, jo līdz avatāriem un hologrammām Latvijas mērogā vēl kādi gadu desmiti jāpaciešas, bet tad gan atdosim pusi pensijas, lai aizietu uz Noru Bumbieri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja