Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Lai mums veicas!

Pret aizspriedumiem un stereotipiem. Nākamreiz, kad kāds atkārtos vecus jokus par "puišiem zeķbiksēs", ziniet, ka tie ir stulbi joki

Varbūt jūs neesat pamanījuši, bet kopš 26. augusta pasaule ir kļuvusi labāka. Daudzi sociālo tīklu lietotāji uzskata, ka tā bijusi iepriecinošākā diena kopš 2000. gada, kad notika filmas Billijs Eliots pirmizrāde. Ja atceraties, tā stāstīja par kādu puiku, kas ļoti gribēja dejot, bet saskārās ar apkārtējo neizpratni. Filmā puika, protams, izauga par slavenu baletdejotāju, bet dzīvē, izrādās, nekas daudz nemainījās.

Lūk, kas notika pirms divām nedēļām: populārā ASV televīzijas raidījuma Labrīt, Amerika! vadītāja Lara Spensere stāstīja auditorijai par Lielbritānijas sešgadīgā prinča Džordža gaidāmajām skolas gaitām un starp citiem mācību priekšmetiem īpaši uzsvēra baleta nodarbības. Tad viņa ieturēja pauzi, lai publika varētu kārtīgi izsmieties. Sekoja prinča Viljama citāts, ka viņa dēlam Džordžam ļoti patīkot balets, un vēl viena smieklu lēkme, kurai nu jau ļāvās arī pati šova vadītāja. Likās, ka šī ziņa varētu interesēt tikai karaliskās ģimenes fanus, bet tā vis nebija! Daudzi skatītāji, to vidū skatuves un kino zvaigznes, izteica sašutumu par sižetu, kas, viņuprāt, ir dejotājus vīriešus aizskarošs un tikai veicina aizspriedumus.

26. augustā Lara Spensere bija spiesta publiski atvainoties, atzīstot savu uzvedību par neiejūtīgu un muļķīgu. Raidījuma studijā viņa tikās ar trim ievērojamiem amerikāņu baleta māksliniekiem, ieskaitot filmas Kaķi zvaigzni Robiju Fērčaildu, un uzklausīja viņu stāstus par piedzīvoto apcelšanu skolas laikā un ko patiesībā nozīmē balets. Ar to lieta vēl nebeidzās: tajā pašā dienā laukumā pie Labrīt, Amerika! studijas notika mītiņš, kurā abu dzimumu demonstranti piedalījās improvizētā baletstundā Robija Fērčailda vadībā.

Arī sociālajos tīklos sabiedrības viedoklis ir piedzīvojis būtisku atjauninājumu: nākamreiz, kad kāds atkārtos vecus jokus par "puišiem zeķbiksēs" un tamlīdzīgi, ziniet, ka tie ir stulbi joki! Diskusijas medijos vēl nav norimušas – vai ar izskaidrojumu vien, ka balets ir fiziski izaicinošs mākslas veids un vīriešiem pilnīgi piemērota nodarbošanās, pietiek, vai būtu jāpārskata viss "vīrišķīgo" un "sievišķīgo" nodarbošanos pretstatījums, kas balstīts – kur gan citur, ja ne ar ko nepamatotos aizspriedumos un stereotipos?

Lai Amerika tiek galā ar saviem skandāliem, bet mums te, Latvijā, arī būtu ko darīt: no vienas puses, kur jūs esat redzējuši tik daudz dejojošu vīriešu kā mūsu deju svētkos, no otras – dzimumu stereotipos balstīta apcelšana ir visai izplatīta ne tikai bērnu, bet arī pieaugušo vidū. Turklāt visādu "vīrišķības speciālistu" arī savairojies, ka biezs. Vieni saka – vīrieši esot galīgi izlaidušies lupatas, otri – ka viņi ir agresīvi un potenciāli vardarbīgi lopi. Abas versijas ir līdzīgas tādā ziņā, ka pamatojumam izmanto tikai pašu runātāju pieņēmumus un fobijas. Vispārinājumi neder, individuālu izvēļu pretstatīšana – ne tik. Lai Džordžam veicas mācībās, un mums arī!

Top komentāri

DZ
D
Atklāti sakot, jokus par baletu es neuztveru. Labāk ejiet un skatieties, cik vīrišķīgi ir solisti un cik skaistas ir solistes, cik burvīgas ir izrādes un cik talantīgi tas viss. Varbūt balets ir labākais, kas mūsu mākslā vispār ir.
Irlielāmērāticams>DZ
I
ka nesaskatīt baletā jokus - tas ir ļoti prātīgi. Bet valstīs, kur divus gadus tiesājās par to, vai gailis drīkst dziedāt, tur domā savādāk. Balets patiešām ir ļoti vīrišķīga nodarbe, kas lielākajai daļai patizlo moderno vīriešu nemaz nav pa spēkam.
Paulas Jēger-Freiman rēgs
P
DZ: "cik VĪRIŠĶĪGI ir solisti" un Irlielāmērāticams: "Balets patiešām ir ļoti (ļoti!) VĪRIŠĶĪGA nodarbe"... - - - - - Jā, baleta solisti zeķu biksēs ar anatomiski pārspīlētiem vīrišķības aprišu uzpolsterējumiem! Katram lai mums paliek sava VĪRIŠĶĪBAS un (ļoti!) VĪRIŠĶĪGU nodarbju izpratne. ASV TV diktore izgāzās, jo izsmēja nevis baletu, bet mazu puiku, kurš ar prieku piedalās skolas piedāvātajās nodarbībās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja