Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pārsteidz mani!

Iepirkšanās veikalos ir mūsu ikdiena. Paņem no plaukta produktus, saliec grozā, dod nopīkstināt, noņurdi, ka nekrāj akcijas uzlīmes, un dodies prom.

Sarežģītāk ir tad, kad rodas vajadzība nopirkt kādu specifisku lietu, piemēram, kurpes vai kreklu. Šajā līmenī nākas saskarties ar veikala konsultantiem, un šī pieredze mēdz būt tik sarežģīta, ka jau pie ieejas veikalā sametas nelāga dūša. Vārdi: "Vai jums kaut kā palīdzēt?" vislabāk der, ja tu skrien uz vilcienu un ir steidzami jāiegādājas salvetes, bet, ja vēlos iegādāties kreklu, kas atbilst pavasara vibrācijām galvā un tauriņiem vēderā, cienītā tante pārdevēja nebūs palīgs. Tāpēc bieži pirms ieiešanas veikalā vēroju pārdošanas konsultantu no drošas vietas veikala ārpusē. Ja viņš liek mierā pircējus, var sākt apsvērt domu par apmeklējumu.

Rudenī bija vajadzība nopirkt skaistas, melnas kurpes, un ar specializēto veikalu apmeklējumiem mocījos vairāk nekā nedēļu. Stulbākais ir brīdis, kad klientu apkalpošanas speciālists mani ir ievilcis savos tīklos, panācis, lai novelku apavus, un pārvērtis mani par Austrumeiropas biznesmeni, kurš, vēlēdamies šiki izskatīties un vienlaikus ietaupīt, iemaucies bezformīgos turku vai poļu izstrādājumos. Tad es sāku svīst, jutos ļoti neērti, man kļuva žēl mūsu iztērētā laika, un es centos izgarot. Citā bodē savukārt mani noķēra zirnekliene ar itāļu kurpju izlasi un pārvērta par džeku, kurš nespēj aizmirst deviņdesmito gadu krievu detektīvseriālus. Vismaz spicie un uzlocītie kurpju purngali par to skaidri liecināja.

Kā tie konsultanti neapjēdz, ka banālie vārdi: "Vai es varu jums palīdzēt"» ir pirmais solis uz veikala izeju! Otrs lielais solis uz izeju ir situācija, kad konsultants nostājas blakus un sāk cītīgi kārtot manis aptaustītās drēbes, kaut gan pietiek ar to, ka viņš negribīgi ir izkāpis ārā no telefona un klusējot elpo aiz muguras.

Varu padalīties – laika gaitā esmu izkopis efektīvas metodes veikala konsultantu atšūšanai: atbildot uz jautājumu par palīdzēšanu, ir jāprasa tas, kā viņiem pilnīgi noteikti nav. Santehnikas veikalā speciālists acumirklī zaudē interesi, kad prasu melnu dušas komplektu ar melnu klausuli. Kurpju veikalā tante atgriežas ligzdā, kad uzzina – vajadzīgas rozā krāsas vīriešu kurpes. Apģērbu veikalā ir jāprasa krekls, kas izskatās, it kā būtu šķībi aizpogāts.

Ir tikai viens veikalu veids, kur ar prieku ļaujos apvārdošanai. Tās ir krāmu bodes un komisijas veikali. Šeit gadu gaitā pārdevēji ir pieņēmuši kožu saēstas lapsādas izskatu un lielāko dienas laiku pavada, dzenot prom izbadējušos pensionārus, kas nāk veikalā cits pēc cita, prasot, vai viņu padomju laika servīze un čehu kristāla vāze ir jau pārdota. Kad nesen vienā tādā bodē ieklīdu ar domu «pārsteidz mani!», saņēmu piedāvājumu nopirkt vecas koka slēpes, skaistu, bet saplaisājušu sieviešu ādas maku, līdz beigās izgāju no veikala ar smagu gludekli bez vada. Mājās kādu brīdi neizpratnē skatījos uz to, līdz beidzot atradu pielietojumu – kad to uzkarsē uz gāzes plīts, var lieliski izmantot slēpju vaskošanai.

Tomēr atzīšos, ka efektīvāko veidu, kā tikt vaļā no uzmācīgiem konsultantiem, savulaik izdomāja mans tēvs. Uz jautājumu: "Vai varu jums kaut kā palīdzēt", viņš mēdza savilkt sāpju grimasi un nočāpstināt: "Jā, ar lielāko prieku, lūdzu, atnesiet man glāzi ūdens." Šādi visprecīzāk var pateikt, vai pārdevējs patiešām vēl jums labu.

Top komentāri

einars
e
Ja nepatīk jautājums, var pateikt - paldies, es pats! - un netaisīt no tā lielu problēmu. Es tā daru. Jāsaprot, ka pārdevējai arī savs darbs jādara, un viņa nav vainīga, ka jāstrādā ar tādiem introvertiem latviešiem.
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Ivars Drulle gan laikam dzīvo Lejputrijā, ja vissmagākā problēma tur viņaprāt ir ... pieklājīgs pārdevējs, kurš, kā jau izteicās iepriekšējais komentētājs, - DARA SAVU DARBU! Un tā piezīme par "izbadējušamies pensionāriem," kuri drūzmējas komisijas veikalā, bez apstājas apgrūtinot pārdevējus ar jautājumu: vai mans priekšmets jau ir pārdots - - - nu, te nu Drulle nicīgumā pret līdzcilvēkiem pārspēja pats sevi... Žēl.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja