Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Pauls ar šprotēm

_Rīgas 2014 _atklāšanas koncertā Arēnā Rīga – vislabākais, bet haotiskā pasniegumā

Vēlu sestdienas vakarā kopā ar teju astoņiem tūkstošiem laikabiedru milzīgajā Arēnā Rīga noklausoties Rīgas 2014 – Eiropas kultūras galvaspilsētas – gada atklāšanas lielkoncertu, kura īpašā rota bija mūsu izcilākie mūziķi visos žanros, tomēr neatstāja sajūta, ka piedzīvoju notikumu visiem un nevienam.

Kā tad tā, ja publiku jau pašā koncerta sākumā Auļu pavadījumā enerģētiski uzlādēja spēkpilns etnodziedātāju Kristīnes Kārkles-Puriņas un Zanes Šmites dziedājums – sena līvu šūpļadziesma? Ja savā vislabākajā formā izpaudās mūsu pasaules operzvaigznes. Ja, klausoties Otello monologu tenora Aleksandra Antoņenko izpildījumā, no pārdzīvojuma īstuma skudriņas skrēja pār muguru, savukārt Egils Siliņš līdzās Verdi Makbetam acu priekšā uzbūra mūsu pašu Emīla Dārziņa Spāniešu romances romantisko skaņu ainavu, savukārt šarmantās jaunās dziedātājas Elīnas Šimkus soprāns tik pārliecinoši uzmirdzēja Pučīni Lauretas ārijā un arī Jāzepa Vītola Mirdzas dziesmā (ar slavenajiem Aspazijas vārdiem: mēness starus stīgo…).

Koncerta muzikālais saturs bija patiešām plašs. No simfoniskās un kora mūzikas līdz džezam un populārajai mūzikai ar Maestro Raimondu Paulu pie klavierēm un solistiem Intaru Busuli un vispusīgo Ilonu Bageli. Uz skatuves – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un mūsu koru kultūras pīlāri: Valsts akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Radio koris un koris Kamēr… Kādu brīdi uz tās saimniekoja pat jauniešu elki – grupa Instrumenti, turklāt arī ar īpašu veltījumu Rīgai – vairākās paaudzēs dziedāto nezināma autora romanci Miglā asaro logs ar Rīgas apdzejotāja Aleksandra Čaka vārdiem. Pie diriģenta pults vakara gaitā cits citu nomainīja Māris Sirmais, Valdis Butāns, Mārtiņš Ozoliņš un Jānis Liepiņš. Programmā – gan izcilāko Vakareiropas komponistu, gan latviešu komponistu mūzika cauri laikiem un, protams, Vāgners kā kultūrtilts starp abām, latviešu radošajā pienesumā īpaši akcentējot Rīgu. Ko gan vēl vairāk vēlēties? To, lai izcilie mākslinieki un mūzika izgaismotos mērķtiecīgā koncerta dramaturģijā.

Koncertu veidojuši cienījami ļaudis: režisors Andrejs Žagars, scenārija autore rakstniece Nora Ikstena, videomāksliniece Katrīna Neiburga. Tomēr ir no sirds žēl, ka izcilie mākslinieki un mūzika tika salikti kopā haotiskā, tā vien šķiet, ka uz ātru roku sameistarotā, rasolā, kur mūzikas radīto noskaņu un tempu nokāva neveiksmīgais, vienveidīgais video, arī diskutablā dzejnieku izvēle, nekonsekventais scenārijs un vakara vadītāju aktieru Gundara Āboliņa un Baibas Brokas mutē liktie neveiklie teksti, kuros Maestro Raimonds Pauls vārda vistiešākajā nozīmē salikts kopā ar šprotēm. Turklāt tā vietā, lai palepotos ar personībām, kuras jau iepriekšējos gadsimtos ieradušās Rīgā kā vienā no Eiropas kultūras centriem, nez kādēļ īpaši tika uzskaitīts, kādi ievērojami komponisti pie mums nav rādījušies. Par viešņas – Eiropas komisāres – pārmērīgi garo uzrunu, kas vēlajā vakarā jau pārauga nogurdinošā lekcijā, nerunāsim – tā jau ir stihiska nelaime, ko no malas nav iespējams apturēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja